Egy hét és itt az Utcazene Fesztivál!

Írta:  8200 Veszprém július 12 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

4 nap, 11 helyszín, 62 produkció, 168 koncert, óriáskerék és lezárt belváros vár ránk július 19. és 22. között.

A rendezvény biztonsága érdekében a rendőrség javaslatára esténként lezárják a belvárost a forgalom elől - ismertette az egyik legfontosabb, technikai változást a 18. Utcazene Fesztviállal kapcsolatban Muraközy Péter főszervező szerdai sajtótájékoztatóján.

Porga Gyula polgármester kiemelte, felnőtt korba lépett a fesztivál, amely ezekben a napokban a város másik arcát mutatja meg. “A rendezvény jól bizonyítja, Veszprém méltó otthona lenne az Európa Kulturális Fővárosnak 2023-ban” - vélekedett.

Egy-egy este mintegy 20 ezer ember kikapcsolódást biztosítja az Utcazene Fesztivál - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az esemény mára a hazai könnyűzene katalizátoraként is számon tartott, hiszen több fellépő a veszprémi szereplését követően országos elismertségre tett szert. Muraközy Péter példaként említette a Mary PopKids zenekart, amely itt alakult, vagy a tavalyi győztes, Lóci játszik ma már a Nagy-Szín-Pad! című “tehetségmutató” nyerteseként a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadán zenél.


Muraközy Péter és Porga Gyula a sajtótájékoztatón

 

Idén is 20 zenekar/előadó lép fel a jól ismert kis színpadokon. Közülük 500-500 ezer forintot visz majd haza - a dicsőség mellé - egyrészt a közönség, másrészt a zsűri kiválasztottja. Lesz idén egy plusz díj is, amelyben a versenyző utcazenészek maguk között választhatják ki a legjobb hangszeres zenészt. A díjat az egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt egyik alapító-főszervezőről, Horváth Károlyról nevezik el a szervezők.

A zsűriben pedig idén már két nemzetközi szaktekintély is ott lesz. Ismét jön az olasz Ferrara Buskers Festival programigazgatója, Stefano Bottoni, illetve Veszprém utcáit rója majd tehetségek után kutatva Jean-Pierre Enderli, aki egy Berlinben élő dél-afrikai booking agent. Zsűritag lesz ismét Horváth Gergely, akit a Petőfi rádió műsorvezetőjeként ismert meg az ország, és döntnök lesz a már említett Petruska András, aki 2009-ben a szakmai zsűri győztese volt.

 

Természetesen ismét szép számmal érkeznek nemzetközi fellépők, de a gasztroforradalom is folytatódik a város utcáin, hiszen nem csak a zenekarok színes kavalkádját vonultatja fel, hanem Budapest legjobb streetfoodjait is. Idén júliusban immár harmadik alkalommal érkezik a mozgó vendéglátás krémje Veszprémbe. Budapest után itt van a legnagyobb Food Truck Show, a legtöbb kocsi vidéken, épp ezért az Óváros téren új Food Truck utcát nyitnak a szervezők.

Nagy siker övezi majd az óriáskereket, ami tavaly már bizonyított, illetve egy Selfie Színpad is várja a fesztiválra érkezőket: a Kossuth Lajos utcai helyszínen túlméretezett hangszerekkel - és nyereményekért - fotózkodhatnak az érdeklődők.

 

A fesztivál ideje alatt a látogatók biztonsága érdekében 21 és hajnali 3 óra között útlezárások lesznek a városban. az Óvári Ferenc utcán, Megyeháza téren, Horgos utcán, Szabadság téren, Brusznyai Árpád utcán és a Haubner Máté parkban csak a megkülönböztetett járművek, az adott utcákban lakók járművei, illetve a tömegközlekedési eszközök közlekedhetnek. A lezárások miatt a fő közlekedési irányok is módosulnak majd: egyrészt a Dózsaváros irányából a belvárosba érkezőknek, valamint a Budapest út irányából a Dózsavárosba haladóknak kell változtatni a megszokott útvonalon. A szervezők a helyiek megértését és türelmét kérik.

Fontos még megemlíteni, hogy a bulik után különjáratok közlekednek Veszprémből 2 órakor Herend, Zirc, Balatonalmádi, Litér, Balatonfüred, Alóörs, Nagyvázsony, Várpalota és Gyulafirátót felé.

Részletes programlista a www.utcazene.hu oldalon. 

Ezt már olvasta!?

Nőtt a Balatoni Hajózási Zrt. utasforgalma

Az idén eddig 35 ezerrel több utas vette igénybe a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) különböző személyhajózási szolgáltatásait.

Helyenként annyi eső zúdult néhány óra alatt mint amennyi egyébként egész decemberben szokott.

Kétféle ember létezik: akit már ért baleset és akit majd fog

Megdöbbentő baleseti felvételekkel, látványos bemutatókkal tartott középiskolások számára balesetmegelőzési napot a rendőrség pénteken az Arénánál.

4D színház először Veszprémben

A Titanic 1912-es katasztrófáját eleveníti fel a Veszprémi Petőfi Színház különleges, élethű musical elődásával. A jeges sötétség tapintható és érezhető lesz a nézőtéren.

Az ősz egyik veszélye a mustgáz

Tavaly három ember halálát okozta a mustgáz.

Bakony Média névjegykártya