Technikai fejlesztés az amatőr meteorológusoknál

Írta:  8200 Veszprém július 28 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A közadakozásból megvalósuló technikai fejlesztéseikről tartottak beszámolót a VMeteo Egyesület tagjai.

A Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete már több mint 10 éve végzi munkáját, rögzíti a veszprémi meteorológiai adatokat, illetve a helyi viszonyokat jól ismerő, Veszprémre vonatkozó időjárás-előrejelzést jelentet meg a honlapján, a www.vmeteo.hu oldalon az év 365 napján.

Az elmúlt években a működéshez szükséges forrás megteremtésére kisebb pályázatokon indultak, illetve önerőből fedezték az esetleges kiadásokat, idén azonban szükségessé vált a nagyvolumenű technikai fejlesztés, hogy a jövőben is megszokott magas színvonalon tudják elvégezni a munkájukat - hangzott el az egyesület sajtótájékoztatóján pénteken délután.


Takács Lajos és Cseh Zoltán, a www.vmeteo.hu oldal szerkesztői - fotó: Balogh Ákos

 

Annak érdekében, hogy az elavult mérőeszközöket, valamint kiszolgáló egységeket le tudják cserélni, 2017. június 1-jén az oldal látogatóihoz fordultak (http://vmeteo.hu/vmeteosok-segitseget-kerjuk - itt megírtuk az új mérőeszközök legfontosabb paramétereit is). A közösségi gyűjtés nem várt sikert aratott, kevesebb mint 24 óra alatt rendelkezésre állt a szükséges forrás ahhoz, hogy az eddigieknél egy sokkal megbízhatóbb, modernebb berendezés szolgálja ki az igényeket. A támogatások mértéke lehetővé tette, hogy ne csak a veszprémi mérőállomás újuljon meg, hanem egy teljes új is létesüljön. Az egyesület tagjai fontosnak tartották, hogy ez olyan helyen jöjjön létre, amely meteorológiai szempontból sok érdekes adatot garantál, így Hárskútra került az állomás. Mindezeken túl egy webkamerát is telepítettek, amely folyamatosan közvetít a Veszprém feletti északnyugati égboltot, illetve 6 órára visszamenőleg könnyedén visszanézhető. Valamennyi eszköz információja már elérhető a www.vmeteo.hu oldalon.

A teljes beruházás össz értéke 250 000 forint.  

Ezt már olvasta!?

Fokozott rendőri jelenlét az iskoláknál

Elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére.

Befejeződött a dózsavárosi orvosi rendelők felújítása

A felnőtt és gyermek háziorvosok ismét a szokott helyen, a Táncsics utcában fogadják a betegeket és a hétvégén visszaköltözött az épületbe a védőnői szolgálat is. 

Olaszfalut ellepte a hó

Az elmúlt napokban több centiméter hó hullott a bakonyi falura. Egy olvasónk élménybeszámolót küldött a helyszínről.

Lerajzolták a biztonságos közlekedést

A „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel" rajzpályázat országos díjazottjai között Veszprém megyeiek is vannak.

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Na-Bed