A díjátadó pillanata A díjátadó pillanata Fotó: Facebook/Porga Gyula

Önzetlen segítségéért díjat kapott dr. Márfi Gyula érsek

Írta:  8200 Veszprém szeptember 12 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A díjátadóra a Pannon Egyetem tanévnyitó ünnepségén került sor.

Dr. Márfi Gyula érsek a magyarországi Római Katolikus Egyház püspöke.

Az általános iskola befejezése után a híres pannonhalmi bencés gimnáziumba került, mint a szombathelyi egyházmegye kispapjelöltje. Érettségi után a budapesti Hittudományi Akadémián, a Központi Szeminárium növendékeként készült a papságra. A Szombathelyi Egyházmegye papja lett, az ottani székesegyházban nyerte el a papi rend szentségét 1967-ben.

Újmisésként szülőföldjén egy évet a lelkipásztori munkában töltött, majd a budapesti Hittudományi Akadémián doktorátust szerzett. Ezután hét kápláni év következett. Francia állami ösztöndíjjal Párizsban tanulhatott tovább, ahol a Katolikus Egyetem Ökumenikus Intézetében két év alatt elnyerte a diplomát. Ebben az időszakban erősödött hazaszeretete, növekedett népe iránt érzett felelősségtudata. Az egri bazilikában szentelték püspökké 1995-ben, 1997-ben pedig veszprémi érsekké nevezték ki. Azóta is szentelési jelmondata vezeti: „A szeretet nem múlik el soha”.

Jogosan sorolhatjuk Márfi érseket már most az eredményekben gazdag, építő és megtartó főpásztorok közé. Régi épületek újulnak meg, új létesítmények és intézmények jönnek létre, eddig ritkán használt módszerek kerülnek az egyház alkalmazásába az ő irányításával.

Megalapította a Szaléziánum intézményét, újjászervezte az egyházmegyei gyűjteményt, a Karitász szeretetszolgálatát és több egyházi intézmény működését. A különböző vallási és társadalmi közösségekkel harmonikus kapcsolatot ápol. Veszprém város polgári vezetőivel és céljaival való együttműködése is említésre méltó, a város társadalmi és művelődési rendezvényeit egyaránt támogatja.

2017-ben Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém város, valamint a Pannon Egyetem céljainak megvalósításában végzett önzetlen segítségéért és kimagasló munkájának elismeréseként Dr. Márfi Gyulának Volkra Ottó-díjat adományoz. 

Ezt már olvasta!?

Beach Party-val várja közönségét a Veszprémi Petőfi Színház

Nyárias hangulatban, frissítőkkel, illetve csak egy hétig elérhető bérletes kedvezményekkel várja közönségét a Veszprémi Petőfi Színház július 9. és 13. között a színház előtti téren.

Megtartják a Rozé, Rizling és Jazz Napokat

A szervezők a közösségi oldalukon közölték pénteken délben: "Idén augusztus 16. és 23. között várja vendégeit a veszprémi Óváros téren a Rozé, Rizling és Jazz Napok 2020."

Körültekintően használjuk az utcai tűzijátékokat

Egyes pirotechnikai eszközöket már december 28-tól fel lehet használni közterületeken, petárdázni azonban továbbra is tilos.

Újra és újra meg kell küzdenünk szabadságunkért

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartottak a Dózsa téren szerdán délelőtt.

Lezárják Magyarország határait, a rendezvényeket általánosan betiltják

Újabb drasztikus lépéseket vezet be a kormány a koronavírus elleni védelem jegyében.

Bakony Média névjegykártya