Példát mutattak hazaszeretetből, összefogásból, emberségből

Írta:  8200 Veszprém október 06 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az aradi vértanúk emléknapján, a 13 vértanú tábornok kivégzésének 168. évfordulóján rendezett megemlékezést az önkormányzat.

“Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon és az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom” - idézte Lahner György honvéd tábornok kivégzése előtti utolsó mondatát Némedi Lajos alpolgármester ünnepi beszédében az aradi vértanúk emlékművénél péntek délután. Kijelentette, 168 évvel a történtek után sem feledhetjük az aradi vértanúkat. “Mellettük számos névtelen hős halt meg 1849. október 6-án értünk, magyarokért, a nemzet szabadságáért” - húzta alá.


Némedi Lajos

 

Némedi Lajos emlékeztetett, megemlékezni nem csak az örömteli eseményekről, hanem a gyászról is kell. Október 6-án nem csupán a kivégzett vértanúk emléke előtt tisztelgünk, hanem mindenkire emlékezünk, aki vérét, életét, szabadságát, vagy csupán a lelkesedését adta a szabadságunkért.

 

Ez a nap a császári megtorlás legkegyetlenebb napja volt 1849-ben. A halálra ítélt vértanúk példát mutattak hazaszeretetből, összefogásból, emberségből és bátorságból. Céljuk egy szabad, független polgári Magyarország elérése volt - mondta beszédében Némedi Lajos.


Az aradi vértanúk Barabás Miklós litográfiáján:
Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos
Forrás: wikipédia

 

A magyarok küzdelme a Birodalom szempontjából lázadásnak tűnhetett, ezért reagáltak rá durva megtorlással, kivégzésekkel. Ez a magyar történelem egyik legfájóbb eseménye. Kötelesek vagyunk tovább éltetni, de nem jó az az emlékezés, ami letör, hanem csak az a helyes, ami ösztönöz és cselekvésre buzdít - vélekedett.


Módri Györgyi és Máté P. Gábor

 

Némedi Lajos úgy fogalmazott, bár a szabadságharc elbukott, katonáinkat kivégezték, mi mégis hálával tartozunk nekik, és büszkék vagyunk az önfeláldozásukra, ők azok, akik megteremtették a polgári Magyarország alapjait.

 

A megemlékezés folyatásaként ünnepi műsort adott Módri Györgyi és Máté P. Gábor, a Petőfi Színház színészei, majd az önkormányzat, katonai és politikai, illetve civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az aradi vértanúk emlékműjénél.


 

Ezt már olvasta!?

Busz és személyautó ütközött

Egy menetrendszerinti buszjárat és egy személygépkocsi ütközött össze szerdán hajnalban Halimba és Szőc között.

A bejárati ajtón állt bosszút, mert nem engedték be

Garázdaság és rongálás miatt indult büntetőeljárás egy 23 éves veszprémi nő ellen.

Havi 100 ezer forint a GYOD

Idén januártól havi 100 ezer forint összegű otthongondozási díjat vehetnek igénybe az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők.

Veszprém-Lepsény vasútvonal újraindításáért indítanak különjáratot

A Bakonyvasút szövetség a környező önkormányzatok segítségével különvonatot szervez a Veszprém-Lepsény vasútvonal újranyitásáért szombaton. 

A Baranya megyei Oldról életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a babát.

Bakony Média névjegykártya