A béremelés már a versenyképességet veszélyezteti

Írta:  8200 Veszprém november 07 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Veszprém megye gazdasági teljesítményének 80 százalékát a legerősebb 300 cég adja.

Ismét megjelent a TOP 100+200 Veszprém megye 2017 című kiadványát, amit kedden délután mutattak. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal és a Napló együttműködésében elkészült kiadvány magyar és angol nyelven mutatja be Veszprém megye 2016. évi gazdasági eredményeit és a TOP 300 vállalkozás listáját.


Ferid Mónika

 

A bemutató alkalmával Freid Mónika, a Központi Statisztikai hivatal elnökhelyettese a magyarországi és a Veszprém megyei gazdasági és munkaerőpiaci folyamatokba engedett betekintést. A havi nettó átlagkereset 175 ezer forint a megyében, ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Jelenleg 1350 üres álláshely érhető el, a munkanélkuliségi ráta pedig a második legjobb mutatót adja az országban, 2017 II. negyedévében 1,9 százalék (az országos átlag 4,3 százalék). A legnagyobb mértékben a gépkezelőkre, jármávezetőkre van kereslet.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke rámutatott, a 100 legerősebb cég 10 százalékos növekedést produkált 2016-ban az évi nettó árbevétel tekintetében és a 300 top cég adja a teljes, 1 649,9 milliárd forint 80 százalékát.


Dr. Markovszky György

 

Az első helyen továbbra is a Continental Automotive Hungary áll (nettó árbevétel 230,1 milliárd forint), második a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. (147 milliárd forint), harmadik pedig a Nitrogénművek Zrt. (93,7 milliárd forint).

A kamara elnöke rámutatott, a béremelések növekedése már a versenyképességet veszélyezteti, ugyanis a termelés nem nő azzal arányosan.

 

A program részként átadták a Pannon Egyetem és a VKIK által alapított “Kutatás-Fejlesztés és Innovációs Díjat”, amit a Transmodulos Kft. vehetett át, illetve az év vállalkozása a nagyvállalati kategóriában az MTD Hungária Kft. lett, a kisvállalatok közül pedig a Csatári Plast Kft. érdemelte ki ezt az elismerést.

 

Ezt már olvasta!?

A zenei, irodalmi és egyéb programok megtartása mellett idén a színház áll a Művészetek Völgye fókuszában.

Megjelent a Vportré új száma

Az internetes kulturális magazin központi témája a veszprémi Smart City projekt.

Adománygyűjtőknek adták ki magukat

Csalás miatt nyomoznak a veszprémi rendőrök.

A MÁV-START bővíti utazási szolgáltatásait a nyári főszezonban

Gyakoribb és gyorsabb utazást biztosítanak a balatoni vonalakon.

Olasz kényeztetés a belvárosban

Gianfranco Campanari közel negyven éve dolgozik a cipők világában, rajongása mindenkit magával ragad, aki betér a veszprémi cipő üzletébe.

Na-Bed