Brányi Mária alpolgármester és René van Hell holland nagykövet Brányi Mária alpolgármester és René van Hell holland nagykövet Fotó: Facebook/Brányi Mária

A holland nagykövet első vidéki útja Veszprémbe vezetett

Írta:  8200 Veszprém december 14 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

René van Hell holland nagykövet tett látogatást a veszprémi Városházán szerdán, ahol Brányi Mária alpolgármester asszony fogadta.

A szeptemberben beiktatott diplomata folytatja az elődje által megkezdett road show-t, így első vidéki útjaként választotta városunkat. Célja, megkeresni a holland érdekeltségű vidéki cégeket, gyárakat, hogy ösztönözze, erősítse a vállalkozókat a civilekkel való együttműködésre.

A személyes találkozón Brányi Mária alpolgármester asszony bemutatta Veszprémet, a gazdag történelmet és a magas életszínvonalat emelte ki. Hangsúlyozta a helyi oktatás magas színvonalát, mely jó alapot ad a fiataloknak a városban. Veszprém biztonságos város, minőségi szolgáltatásokkal, így tökéletesen alkalmas családalapítás céljából is. Azon kevés települések közé tartozik, ahol a lakosságszám nem csökken, inkább stagnál. A helyiek szeretnek itt élni.

Az alpolgármester továbbá beszélt a jövőbeni fejlesztési tervekről, többek között arról, hogy a köztereket igyekszik a városvezetés a lakosok kényelmére tervezni. Kifejtette, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat egyik célja a 20. század épített örökségeinek új funkciót adni, vonzó közösségi tereket építeni, szerethetőbbé tenni a település sűrűbben lakott részeit is. A lakótelepi épületeknek is van értéke, ezeket kell a mai ember számára vonzóbbá tenni. Az EKF pályázat végkimenetelétől függetlenül megvalósítja ezeket az elképzeléseket az önkormányzat. A holland nagykövet üdvözölte a pályázaton való indulást, és biztosította arról az alpolgármestert, hogy Hollandiában is népszerűsíti Veszprémet, mint Európa Kulturális Fővárosa pályázót.

A megbeszélésen szó esett még a veszprémi egyetemről, mely 50 éve még a vegyipari cégeknek képezte a mérnököket, és ez a szoros kapcsolat ma is fennáll a Pannon Egyetem és a nagyobb veszprémi vállalatok, mint a Continental, a Valeo, és az Algida között.

A város jövőbeni terveiről is szó esett, melyek között szerepel a szentkirályi reptér helyzetének megoldása, a város megközelíthetőségének javítása, a Várpalota-Veszprém útszakasz és a 8-as út fejlesztésével. Ebben is nagy támogatást nyújt a Modern Városok Program, melyben továbbá szerepel az új völgyhíd megépítése, a Veszprémi Petőfi Színház megújítása, és a sportterültek fejlesztése, mint az aréna,- és a stadion bővítése reális gazdálkodással, a helyi igényekhez mérten.

A holland nagykövet megismerhette a helyi mezőgazdaság helyzetét, a borászatokat és a burgonyatermelést, majd tájékoztatást kapott a város és a helyi iparkamara jó kapcsolatáról.

A munkanélküliségről Brányi Mária elmondta, hogy Veszprémben meglehetősen alacsony, 2-2,5%-os, tehát munkaerő-hiánnyal küzdünk. Átlag feletti a diplomával rendelkezők száma is a városban, a helyi ember nem szeret ingázni, a fizetés pedig átlagos a régióban.

Szó esett még az önkormányzatok modernizációjáról, mely technikai, szolgáltatásbeli fejlesztéseket és hatékonyságnövelő működést jelent.

René van Hell célja a holland-magyar jó kapcsolatok előmozdítása, a civil és a gazdasági szféra összehozása, az ún. co-creation-ra való ösztönzése.

A városházi találkozó után ellátogatott az Unilever gyárba, illetve az autistákat is foglalkoztató Janka tanyára. Célja, hogy a vállalatokat ösztönözze a szociálisan rászorulók felkarolására.
 

Ezt már olvasta!?

Bűnök és bűnhődések

Színészek közreműködésével tartottak bűn- és baleset-megelőzési előadásokat Veszprémben.

Erős szélre figyelmeztetnek

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Este eső, havas eső, hózápor is lehet.

Levegőből érkezik az oltóanyag

Csalétekbe rejtett, a rókák veszettsége elleni oltóanyagot helyeznek ki az ország kétharmadán. Ebzárlat és legeltetési tilalom kíséri. 

Elvette az iskolás zsebpénzét

A veszprémi rendőrök néhány órán belül elfogták a zsarolót.

Ha ezt megnézi, óvatosabban vezet legközelebb

Brutálisan őszinte és megrázó baleset-megelőzési kisfilmet tett közzé a Veszprémi Rendőrkapitányság.

Na-Bed