Ebenezer Scrooge története ma is aktuális Fotó: Petőfi Színház

Ebenezer Scrooge története ma is aktuális

Írta:  8200 Veszprém december 15 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Végéhez közeledik a Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt musical, az Isten pénze próbafolyamata a Veszprémi Petőfi Színházban.

Az előadás különlegessége hogy két külön társulattal, de négy szerepben ugyanazon művészekkel, egy rendezővel, egy koreográfussal, közös díszlettel állítják színpadra a népszerű előadást Veszprémben és Székesfehérváron. Az októberben kezdődő művészeti munka rengeteg feladatott állított a darabban közreműködők elé, hiszen egyszerre két helyen zajlott a felkészülés, de mára eljutottunk a főpróbákig, ami a fehérvári társulattal együtt Veszprémben történik.

Hargitai Iván rendező szerint a darab színpadra állítása közben a legnagyobb nehézség talán az, hogy nem egy általa már rendezett darabról van szó, hanem friss anyag, ami sokkal érzékenyebbé teszi az embert. „A főszereplők – Veszprémben Bálint András és Székesfehérváron Kozáry Ferenc - kikövetelik maguknak, hogy egyforma érzékenységgel adjam át nekik, hogy miről szóljon az előadás. A megszokott, egy darab elkészítéséhez szükséges időben kell kétszer színpadra állítani a művet. Szűkre szabott az idő, hogy valóban érzékeny előadást készítsünk két különböző főszereplővel” – vélekedett a rendező, amikor az Isten pénze főpróbájának szünetében beszélgettünk vele.

Mint mondta, mindenképp segíti a munkát, hogy vannak szereplők, akik mind a két helyszínen játszanak. „Hallatlan empátiával dolgoznak a veszprémi színészek, akiknek két színpadon is meg kell állniuk a helyüket. Nagy türelemre, fegyelmezettségre és érzékenységre van szükség, hogy egyformán jó partnerei legyenek a veszprémi és a fehérvári színészeknek is” – dicsérte a stábot.

Nemcsak egy könnyűzenés darab elkészítése volt a cél, hanem egy átélhető, érzelmes történetet szeretnénk színpadra állítani – árulta el Hargitai Iván, aki azt is megosztotta, hogy a próbák során még inkább igazolódott: napi szinten aktuális történetről van szó. A mű központi témája a pénz, illetve a siker hajszolása, mert arra kényszerülünk a mindennapokban. Scrooge tragédiája, hogy sikeres élete folyamán feláldozza a családját, a barátait, akik fokozatosan eltűnnek a közeléből, így magányos emberként végzi. Barátja segítségével ráébred, ha így folytatja, szánalmasan fejezi be életét – foglalta össze a darab legfontosabb mondanivalóját Hargitai Iván rendező.

 

A Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt magyar zenés mű a legtöbbet játszott musicalek egyike. Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell.

Ez a velejéig kapzsi ember kap egy utolsó esélyt halott üzlettársa szellemének képében, aki „látogatásakor” életének korábbi szentestéire invitálja. Emlékeiben kalandozva eszmél arra, mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, melyért lelkesedni tudott. Múltunk emlékei, jelenünk valói, jövőnk árnyai mind arról vallanak, kik voltunk, kik vagyunk, kivé válhatunk. Legendás karácsonyi történet, melyet mindenki ismer. Valódi mese, nemcsak fiataloknak.

A veszprémi társulatból Kőrösi Csaba, Nyirkó István, Máté P. Gábor, a székesfehérvári teátrumból pedig Keller János lesznek mindkét város bérletsorozatának állandó szereplői. Veszprémben Bálint András, a Vörösmarty Színházban Kozáry Ferenc alakítja Ebenezer Scrooge-ot.

A darabot Veszprémben 2017. december 15-én mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház, karácsony másnapján pedig bérletszünetben is műsorra tűzik. 

Ezt már olvasta!?

Szünidei étkeztetés

Az iskolai tavaszi szünet időtartama alatt is biztosítja a rászoruló gyermekek étkeztetését az önkormányzat.

Indul a Bögretúra

Bögretúr elnevezéssel indul akció az egyszer használatos papír és műanyag poharak visszaszorítására. 

Így várjuk a tavaszt
Tavaszi tekergő címmel rendeznek turisztikai szezonnyitót és vásárt Veszprémben a jövő hét végén. 

Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott március 15-ei díszünnepségen. 

A család az egyik legnagyobb nemzeti kincs

Az Európai Unióban 100 családban 160 gyermek, Magyarországon pedig 150 gyermek születik átlagosan.

Na-Bed