Megújult a nővérszálló

Írta:  8200 Veszprém január 26 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Csolnoky Ferenc Kórház mintegy 138 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás nyert a nővérszálló épületenergetikai korszerűsítésére.

A kórház közleménye szerint a pályázat forrást biztosított arra, hogy az épület 15 cm vastag hőszigetelést kapjon, modern hőszigetelő műanyag ablakok kerüljenek beépítésre, és a tetőn egy 28 kW-os csúcsteljesítményű napelemes áramtermelő rendszer kerüljön telepítésre. A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot adó VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. végezte el. A megvalósítás során a kivitelező kiemelt programként kezelte a munkát, és szokásos kivitelezési szakmai vezetés mellett a cég vezetői is külön figyelmet fordítottak az eredményes és határidőre történő munkavégzésre.

A kivitelezés során a védett állatfajok védelmére is gondot fordított a kivitelező. A környék panel lakóházaira jellemző, hogy az épület repedéseiben denevérek élnek. Ezek az állatok hasznos rovarpusztítók és a védelem alatt állnak, lakóhelyüket óvni kell a változásoktól, illetve kifejezett denevérszállókat kell telepíteni a lakhatásuk biztosítása végett. A Stromfeld utcai Nővérszállót külön denevér szakértő figyelte meg, szakvéleményben igazolta, hogy denevér kolónia nem él az épületben és a beruházás a természetvédelmi értékeket nem sérti, a természetvédelmi érdekekkel összeegyeztető.

Az építkezés a napelemek próbaüzemével 2017 december végével lezárult. A napelemek a hűvös de napos időjárásnak köszönhetően már most több kW-nyi áramot termelnek. Az épület új hőszigetelésének köszönhetően nem csak a téli fűtés költség fog csökkenni, de a nyári meleg ellen is fokozott védelmet nyújt az új homlokzati burkolat. 

A támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország költségvetése közösen finanszírozza a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon belül. A pályázat célkitűzéseivel egyezően az épület energia felhasználása került csökkentésre a külső homlokzat hőszigetelésével, a külső nyílászárók cseréjével és egy napelemes rendszer telepítésével.

Magyarország Kormánya a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP 5.2.10. „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztése” című felhívása alapján lehetőséget biztosított a hazai központi költségvetési szervek számára, hogy támogatást kapjanak munkavállalói szállást biztosító épületek energetika fejlesztésére. A Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém megye vezető egészségügyi szolgáltatója, régóta kereste a lehetőséget arra, hogy a Stromfeld Aurél utcai Nővérszállót felújítsa. A kórház 2016. év végén nyújtott be támogatási kérelmet a fenti programra, melyet 2017. áprilisában támogatásra alkalmasnak talált a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság.

Ezt már olvasta!?

A hatóságok egymásra mutogatnak, a százezreket bukó utasokat viszont nem vigasztalja, hogy igazából senki nem illetékes.

Emelkedett az üzemanyagok ára

A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Kell a kerékpározás minden iskolába!

Közel száz diák küzdött április 21-én a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvény keretén belül a Séd patak völgyében a Kerékpáros Diákolimpia Országos Elődöntőjében.

Elsőbálozók lettek a 191. Anna-bál szépei

Kriveczky Villő, elsőbálozó 17 éves szegedi lányt választották a 191. balatonfüredi Anna-bál szépének szombat éjjel. 

Jelentősen mérséklődött a parlagfű pollenkoncentrációja

Az elkövetkező napokban várhatóan ismét emelkedik és újra többfelé elérheti a nagyon magas szintet.

Na-Bed