Interneten, biztonságosan

Írta:  8200 Veszprém február 07 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A világháló előnyei mellett meg kell említeni annak hátrányait is. 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet szentel a témának, ezért a rendőrök a bűncselekmények megelőzése érdekében a világnap hetében megyeszerte 55 helyszínen hívják fel a figyelmet a biztonságos és tudatos internethasználatra.

Az internet a mindennapok része. Használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent.

Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

 

BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSE

A technikai megoldások jelentik az első lépcsőfokot. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen.
Ennek érdekében:
- Rendszeresen frissítse számítógépén az operációs rendszert és az Ön által használt programokat, mobileszközein pedig az alkalmazásokat!
- A kártékony programok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusírtó program telepítése és rendszeres frissítése!
- Számítógépén a felhasználói fiókok felületén állítsa be, hogy a fontosabb műveletekhez (például: program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!
- Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az ajánlott szint alá!
- Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!


TUDATOS INTERNETHASZNÁLAT
A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:
- Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
- Soha ne adjon meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!
- Belépéskor mindig gépelje be az URL-címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
- Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy az adott bank eredeti oldalán adja meg az adatokat, más oldalon (példuál: kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
- Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjon meg!


ADATAINK FOKOZOTT VÉDELME
Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adatain védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (például: technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket:
- Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
- Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
- Csoportosíthatja ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat.
- Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
- Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.
- Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

100%-os biztonság nincs! DE: A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internetezéssel és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük a világháló használatát - olvasható a rendőrség közleményében. 

 

Ezt már olvasta!?

Cserbenhagyásos baleset szemtanúit várják

Az eset 2017. szeptember 26-án este történt Veszprém határában. 

Teljes pályás útlezárás Várpalotánál a 8-ason

Három személygépkocsi ütközött össze vasárnap kora este. 

Radioaktív anyagot szállító gépjármű balesetezett

Regionális gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem.

Megváltozott útviszonyok

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel.

Új globális hulladékkezelési stratégiát hirdetett a Coca-Cola

Új globális hulladékkezelési stratégiát hirdetett pénteken a Coca-Cola, a világ legnagyobb üdítőital-gyártója.

Na-Bed