A biztos jövő költségvetése az idei

Írta:  8200 Veszprém február 12 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

50 százalékkal több bevételre számíthat 2018-ban Veszprém, mint az előző évben.

Erről Porga Gyula polgármester beszélt sajtótájékoztató keretében hétfőn délelőtt, amikor az idei költségvetéssel kapcsolatos fontosabb számokat közölte. Kiemelte, a biztos költségvetés alapfeltétele az új önkormányzati törvény, ami pontosan megfogalmazza a feladatokat, a finanszírozás feltételeit. Emellett a kormány átvállalta a korábban felhalmozott adósságokat, így nincs hitel kötöttség, jól kiszámolható bevételekkel számolhat az önkormányzat. – Ezek mellett jelentős mértékű fejlesztési forrás is rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretében – húzta alá a polgármester.

A 2018-as költségvetés a biztos jövő költségvetése – jelentette ki Porga Gyula. Elhangzott, az önkormányzat 19,8 milliárd forint bevétellel számolhat ebben az évben, ami 50 százalékkal több, mint tavaly. Fejlesztésre 7,7 milliárd forint biztosított idén, ami négyszer több, mint 2017-ben. A kiadási oldalon 21,8 milliárd forint szerepel. (Egyes bevételek már tavaly realizálódtak, de csak idén költik el, többnyire pályázati források.)

Porga Gyula polgármester felhívta a figyelmet a működés és a fejlesztési arányszámokra. – A teljes költségvetés 54 százalékát működésre, 46 százalékát pedig fejlesztésre tudjuk fordítani – mutatott rá.

A polgármester megemlítette a legfontosabb beruházásokat is. Idén elkezdődik a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója, de a Gyulaffy és az Egry úti óvoda építése is ennek az évnek a feladata. Jelentős útépítések is történnek idén. Megépül a belvárosi kettős körforgalom, megkezdődik az északi iparterület rekonstrukciója, a Petőfi utca javítása is folytatódik – emelt ki néhányat a tervezetből. – A nagy beruházások a Modern Városok Program vagy a Települési Operatív Programból valósulnak meg, de a saját bevételek 5-8 százalékát is fejlesztésre tudjuk fordítani – tette hozzá. Megemlítette még az uszoda építését is, hozzátéve, ez nem része a városi költségvetésnek, ugyanis állami beruházásként valósul meg.

A működési kiadásokról beszélve a polgármester még elmondta, 23-23 százalék megy oktatásra és kultúrára, igazgatásra 18 százalék, szociális feladatokra 16 százalék, sportra pedig 4 százalék.

Stabil, kiszámítható, biztos költségvetése lesz Veszprém önkormányzatának 2018-ban – foglalta össze Porga Gyula polgármester. 

A bizottságok ezen a héten tárgyalják a költségvetési tervezetet, amit várhatóan a jövő heti közgyűlésen fogadnak el. 

Ezt már olvasta!?

Kimagasló felvételi eredmények a Pannon Egyetemen

Az idei felvételi eljárásban az országos átlag több mint duplájával, 9%-kal nőtt a Pannon Egyetemre felvett hallgatók létszáma az előző évihez képest.

A parlagfűszezon még tart, de már a végéhez közeledik

Az allergiások a következő napokban számíthatnak még kellemetlen tünetekre.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Veszprém megye, szeretlek!

Idén ősszel a Magyarország, szeretlek! című műveltségi vetélkedőben megyéink mérik össze tudásukat és jókedvüket!

Gyalogosokat gázoltak a rendőrség előtt

Súlyos sérüléseket szenvedett az a két nő, akiket egy személygépkocsi Veszprém egyik gyalogos-átkelőhelyénél ütött el.

Na-Bed