A biztos jövő költségvetése az idei

Írta:  8200 Veszprém február 12 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

50 százalékkal több bevételre számíthat 2018-ban Veszprém, mint az előző évben.

Erről Porga Gyula polgármester beszélt sajtótájékoztató keretében hétfőn délelőtt, amikor az idei költségvetéssel kapcsolatos fontosabb számokat közölte. Kiemelte, a biztos költségvetés alapfeltétele az új önkormányzati törvény, ami pontosan megfogalmazza a feladatokat, a finanszírozás feltételeit. Emellett a kormány átvállalta a korábban felhalmozott adósságokat, így nincs hitel kötöttség, jól kiszámolható bevételekkel számolhat az önkormányzat. – Ezek mellett jelentős mértékű fejlesztési forrás is rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretében – húzta alá a polgármester.

A 2018-as költségvetés a biztos jövő költségvetése – jelentette ki Porga Gyula. Elhangzott, az önkormányzat 19,8 milliárd forint bevétellel számolhat ebben az évben, ami 50 százalékkal több, mint tavaly. Fejlesztésre 7,7 milliárd forint biztosított idén, ami négyszer több, mint 2017-ben. A kiadási oldalon 21,8 milliárd forint szerepel. (Egyes bevételek már tavaly realizálódtak, de csak idén költik el, többnyire pályázati források.)

Porga Gyula polgármester felhívta a figyelmet a működés és a fejlesztési arányszámokra. – A teljes költségvetés 54 százalékát működésre, 46 százalékát pedig fejlesztésre tudjuk fordítani – mutatott rá.

A polgármester megemlítette a legfontosabb beruházásokat is. Idén elkezdődik a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója, de a Gyulaffy és az Egry úti óvoda építése is ennek az évnek a feladata. Jelentős útépítések is történnek idén. Megépül a belvárosi kettős körforgalom, megkezdődik az északi iparterület rekonstrukciója, a Petőfi utca javítása is folytatódik – emelt ki néhányat a tervezetből. – A nagy beruházások a Modern Városok Program vagy a Települési Operatív Programból valósulnak meg, de a saját bevételek 5-8 százalékát is fejlesztésre tudjuk fordítani – tette hozzá. Megemlítette még az uszoda építését is, hozzátéve, ez nem része a városi költségvetésnek, ugyanis állami beruházásként valósul meg.

A működési kiadásokról beszélve a polgármester még elmondta, 23-23 százalék megy oktatásra és kultúrára, igazgatásra 18 százalék, szociális feladatokra 16 százalék, sportra pedig 4 százalék.

Stabil, kiszámítható, biztos költségvetése lesz Veszprém önkormányzatának 2018-ban – foglalta össze Porga Gyula polgármester. 

A bizottságok ezen a héten tárgyalják a költségvetési tervezetet, amit várhatóan a jövő heti közgyűlésen fogadnak el. 

Ezt már olvasta!?

Indul az elektronikus egészségügy rendszere

A rendszer azt is biztosítja, hogy a lakosság idén év végétől a betegadataihoz kellő biztonsággal hozzáférhessen.

Zászlósfarkú kolobuszok születtek az állatkertben

A fehér utódok nagy szerepet játszanak a szociális szerveződésben, mivel azokat a nőstények átadják egymásnak.

Országos elismerést kaptak a polgárőrök

A rendszerváltást követően, az országban is az elsők között alakult meg a veszprémi Dózsavárosi Polgárőrség.

Konferenciát tartottak a Tolerancia világnapján

Elfogadás – szemlélet és valóság címmel rendeztek konferenciát a Tolerancia Nemzetközi Napja alkalmából Veszprémben.

Gyurcsány Ferenc: Állítsuk meg Brüsszelt! Ebben a tempóban nem érjük utol!

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tartott lakossági fórumot Veszprémben csütörtök délután.

Na-Bed