Ez lenne a boldogság receptje?

Írta:  8200 Veszprém február 15 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád 44 évig éltek boldog házasságban. Tapasztalatukat könyv formájában is megírták.

A boldogságkeresés útjai című könyv kapcsán tartottak beszélgetést a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában a Házasság hete programsorozat részeként. Dr. Beöthy-Molnár András párkapcsolati terapeuta, neurológus elmondása szerint 20 évig dolgozhatott együtt a szerzőpárossal, mint kutató. Az ő életüket mutatja be a könyv, miként lettek egy pár, és egy jól fogyasztható írás keretében közzé tették, miként járták végig a boldogságkeresés útját.

Az előadó szakember röviden összefoglalva elmondta, mindenkit teljes egészében kell figyelni - olvasható a petofiszinhaz.hu oldalon. 

- A boldogság kulcsa az, hogy két ember lelkileg, testileg, tudásával, etikájával... mindenével összekapcsolódik és eggyé válik.

- De ezen dolgozni kell - húzta alá, hozzátéve, a szerzőpáros ezt igyekszik megfogalmazni a könyvben: a boldogságot el lehet érni. Nekik sikerült.

Dr. Beöthy-Molnár András szerint azonban ez manapság nagyon nehéz, éppen ezért sokan szenvednek a párkapcsolatukban. - Hiányzik az orientációs pont az életünkből. A televízió például dezorientál, szétszórja az emberek figyelmét, ártó tényezőként van jelen az emberek életében - vélekedett a szakember. Mint megjegyezte, tele van negatív hírekkel, téves képzeteket dönt ránk a televízió, ami kihat a házasságra is, hiszen azt hisszük, egy párkapcsolat olyan tökéletes, ahogy azt a műsorok mutatják.

A beszélgetés során biztos receptet nem kaptak a vendégek a párkapcsolatukhoz, de az kiderült, két ember közötti feszültség akkor születik, amikor a várt és kapott információk között eltérés van, ha ezen javítunk, elindultunk a boldogságkeresés útján...

 

Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád nemcsak ezt a könyvet, hanem egész életüket együtt írták. Aki közelről ismerte őket, tudja, nekik sikerült az, ami annyi embernek az álma: teljesen együtt, majdnem azonos, de mindenképpnagoyn közeli érdeklődési körrel, tudományos és emberi kíváncsisággal nézték, kutatták a világot. És közben keresték azt, ami annyian: hogyan lehetünk boldogok?

Hol a boldogság modanába? - teszi fel az emberiség minduntalan a lét örökkérdését Petőfi Sándorral. Amióta világ a világ, nemzedékek sora fürkészi a választ, ám a kiegyensúlyozott párkapcsolatnál még senki nem tudott jobb feleletet adni. Napjaink közszelleme ugyanakkor a legkevésbé sem kedvez a hosszú távú, életreszóló elköteleződésnek.  Pedig - amint a szerzőpáros munkássága is igazolja -, a család nem csupán a boldogság kimeríthetetlen forrása, de minden másnál jobb egészség- és életvédő tényező. Rokonaik, ismerőseik, barátaik a megmondhatók: tudományos téziseikért a néhány éve elhunyt szerzőpáros tagjai kivételesen örömteli házasságukkal álltak jót.

A beszélgetés moderátora Horváthné Kecskés Diána volt, a veszprémi Családsegítő Központ igazgatója, az est házigazdája szerepére Oberfrank Pált, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját kérték fel.
 

Ezt már olvasta!?

Italozás után autókat rongáltak

Négy autóban is kárt tett az a két fiatal, akiket egy szemtanú tartoztatott fel a rendőrök kiérkezéséig Veszprémben.

Nő az érdeklődés az új lakáshitelek iránt

Egyes bankoknál már igényelhető a CSOK, de olyan pénzintézet is van, ahol csak később vezetik be.

Átmenetileg bezárt több balatoni jégpálya

A csapadék és az enyhe idő az oka. 

Megható pillanatok a jótékonysági esten

210 ezer forint gyűlt össze a Kelemen család jótékonysági koncertjén pénteken este a Veszprémi Petőfi Színházban.

Tovább érvényesek a bérletek

A májusi buszbérletek fordulóideje júniusban nem 5-e lesz.

Bakony Média névjegykártya