Ez nem városmarketing, hanem közösségfejlesztés

Írta:  8200 Veszprém február 19 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Jelentős mérföldkövet tett meg Veszprém annak érdekében, hogy győzelemmel zárja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot. Még egy „csata” hátra van.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Veszprém sikerrel vette az első nagy akadályt az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázaton. 2023-ban Magyarország második alkalommal viselheti az EKF címet, amelyre 2017 decemberében hét hazai város adta be pályázatát. A 2023. év EKF címért pályázó magyar városok két napos zártkörű előválasztási ülésen mutatták be pályázatukat a 12 főből álló független szakmai bizottságnak, akik 2018. február 15-én egy sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a döntőbe jutott városok listáját. A nemzetközi zsűri javaslata alapján Veszprém és a Bakony–Balaton régió közös pályázata, valamint Debrecen és Győr kapott lehetőséget arra, hogy ötleteiket és javaslataikat továbbfejleszthessék, majd az év végi döntőn megmérettessenek az EKF 2023 címért.

Az első gondolat az örömé ebben a helyzetben, amit a köszönet követ – fogalmazott Porga Gyula polgármester a hétfői veszprémi sajtótájékoztatón. Mint mondta, ez a siker, a döntőbe jutás egy széles körű összefogás eredménye, ahogy a pályázatban is komoly hangsúlyt kapott az együttműködés. – Veszprém nem akar egyedül nyertes lenni, hanem a térséggel közösen. Ezt a törekvésünket méltányolta a zsűri, érdemesnek találta arra, hogy a döntőbe jussunk – húzta alá.

A polgármester szerint ez a pályázat nem városmarketing, hanem közösségfejlesztő célt szolgál. – Szeretnénk Európától tanulni, de hiszünk abban, hogy megvalósíthatunk olyan programelemeket is, ami példa lehet Európának. A pályázatban nevesítettük azokat a problémákat, amelyekre kulturális jellegű megoldásokat javaslunk, ezek más, hasonló léptékű európai városoknak is példaként szolgálhat – fogalmazott.

Porga Gyula emlékeztetett, pontosan kettő évvel ezelőtt ült össze először a pályázat stratégiai munkacsoportja, amely összeállította az iránymutató dokumentumot, amit a művészeti tanács töltött meg tartalommal. – A projektet sikerült a politika fölé emelni, a helyi közélet szereplői egy emberként támogatták, de Somogy, Zala és Veszprém megye közgyűlése is mellé állt – ismertette. A végleges tartalmat egy nemzetközi, 10 fős kulturális szakértő zsűri előtt kellett prezentálni.

Ami a folytatást illetni, idén november környékén kell benyújtani a következő dokumentációt, majd a zsűri személyesen látogat el a három döntős városba. A kör egy újabb prezentációval zárul, aminek végén döntés születik, még ebben az évben.

Porga Gyula beszélt a pályázat nagyköveteiről is, akik az eddig elvégzett munkájukkal, tekintélyükkel segítették a munkát. Közülük Miklósa Erika is részt vett a sajtótájékoztatón. Mint mondta, megtisztelve érzi magát, hogy részese lehet a projektnek. – Rég láttam ennyire felkészült csapatot. Jól esik egy művésznek, ha a régióban lakik, megszólítják, számítanak a támogatására – dicsérte a szakmai munkát.

Mészáros Zoltán, a művészeti tanács elnöke bevallotta, eleinte szkeptikus volt a pályázat sikerével kapcsolatban, de a döntőbe jutás láttán úgy véli, komoly esélyünk van a győzelemre. – Jó döntés volt nemcsak városban, hanem régióban gondolkodni, amely 240 ezer állandó lakossal rendelkezik, amihez nyáron további egymillióan csatlakoznak sokszínű egyveleget alkotva a térségben.

Az esemény végén Mike Friderika ismertették a pályázat főbb elemeit, majd Tartu, Celje, valamint Rovaniemi első embere videó üzenetben támogatta a veszprémi pályázatot.

 

Ezt már olvasta!?

A Balatoni Hajózás Zrt. által érékesített, Akali nevű 90 személyes vízibuszt engedik le.

A holland nagykövet első vidéki útja Veszprémbe vezetett

René van Hell holland nagykövet tett látogatást a veszprémi Városházán szerdán, ahol Brányi Mária alpolgármester asszony fogadta.

Ismét teljes szépségében ragyog a Bakonyi Ház

Megnyílt a Bakonyi Ház új állandó kiállítása és etnobotanikai kertje szombat délután, amelyhez kapcsolódva családi napot is tartottak.

Az automatánál hagyta a pénzét

Visszakapta a bankjegykiadó automatánál hagyott pénzt a jogos tulajdonosa.

Változékony idő, fokozatos lehűléssel

Hétfőn erősen felhős, borult lesz az ég felettünk, kisebb esőre főként a nap első felében számíthatunk, de délután sem zárható ki csapadék.

Bakony Média névjegykártya