Társasházaknak tartott fórumot a katasztrófavédelem Fotó: katasztrófavédelem

Társasházaknak tartott fórumot a katasztrófavédelem

Írta:  8200 Veszprém február 27 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Tűzvédelmi szempontból kiemelten fontos a tárolási szabályok betartása.

A jogszabályokban foglalt kötelezettségekről, a társasházak ellenőrzéseinek tapasztalatairól és a káresemények megelőzés kapcsán kulcsfontosságú magatartási szabályokról tartott előadást Glöckl Antal tű. alezredes, a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője egy veszprémi társasházban.

Az alezredes a hatósági ellenőrzések kapcsán elmondta, a jogszabályi kötelezettség alapján három évente vizsgálják felül a középmagas és magas – tehát a hat emelet feletti – épületeket. Ez alól kivétel a megyeszékhely iránytűjeként is emlegetett húszemeletes, ahol viszont évente tartanak ellenőrzést. Az alezredes kiemelte, tűzvédelmi szempontból kiemelten fontos a tárolási szabályok betartása. Ezek közül különösen a gyúlékony és éghető anyagok elhelyezése, valamint a közlekedő útvonalak leszűkítése jelenthet komoly problémát.

A hatósági osztályvezető a szellőzők karbantartása kapcsán érkezett kérdésre elmondta, a 2015-ben hatályba lépett jogszabály szerint ezeket minden társasház esetében felül kell vizsgáltatni, hiszen egy szennyeződésektől eldugult, rossz állapotú szellőzőben keletkezett tűz könnyedén végigfuthat annak teljes keresztmetszetén, amiből aztán egy jelentős tűzeset alakulhat ki. Glöckl Antal elmondta, a lakóközösségek az évek során már tettek lépéseket a káresemények elkerülése érdekében, azonban továbbra is lehetnek olyan kérdések, amelyek ez idáig megválaszolatlanul maradtak, ezért kiemelten fontosnak tartja az ehhez hasonló lakossági fórumok szervezését - számolt be az eseményről a katasztrófavédelem.

Ezt már olvasta!?

Megkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák

A diákok először emelt szinten adnak számot tudásukról.

A víz termékenységvarázsló erején alapszik a locsolkodás hagyománya

A húsvéti ünnepkörben nem csak húsvéthétfőn locsolkodtak, nagypénteken például az állatokat vitték füröszteni.

Átlagosan 28 ezer forint lesz az éves kgfb-díj

10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonosra számítanak a szakértők az év végéig. 

Technikai fejlesztés az amatőr meteorológusoknál

A közadakozásból megvalósuló technikai fejlesztéseikről tartottak beszámolót a VMeteo Egyesület tagjai.

Zebracsikó született

Az ifjú zebra csődör még anyja mellett érzi igazán komfortosan magát, serényen követi mindenhova a Veszprémi Állatkertben.

Na-Bed