Vigyázat! Tanuló!

Írta:  8200 Veszprém január 12 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Egy tanulóvezetőnek a veszélyes szituációkat is gyakorolnia kell, de mikor jön el az a pillanat, amikor az oktatónak közbe kell lépnie? Videó készült egy kétséges helyzetről.

Az olvasónk által rögzített felvételen látszik, ahogy a tanulóvezető a Kádártai útról balra kikanyarodva a Hold utcára hirtelen sávot vált, mert egyenesen szeretné folytatni az útját. Ezt a manővert úgy sikerül végrehajtani, hogy a mögötte érkező jármű kénytelen elrántani a kormányt. Hol az oktató? - tette fel a kérdést olvasónk. Véleménye szerint egyértelmű az oktató figyelmetlensége, amivel majdnem balesetet okozott.

 

Ez egy igen nehéz sávváltás a tanulónak, mert ellenkező ívű kanyarból érkezik a hátulról jövő. A körülnézés és a döntés ideje nagyon rövid - vélekedett a jelenetet látva Gulyás Péter, az ATI Megyei Autóközlekedési Tanintézet Veszprém KFT. ügyvezető igazgatója. “A piros autó kissé agresszívan a lehető legkésőbb lassít, pedig már a tanuló kocsi előtt lévő is fékez, mert áll a sor. Látványosan elrántja a kormányt fékezés nélkül, lassítani sokkal kisebb energia lett volna” - tette hozzá.

Az oktató elismerte, meg kell tanítani a sofőröket az ilyen helyzetek kezelésére, azonban ez szituáció nélkül nem megy. “Ezután valószínűleg elhangzott az értékelésben,hogy a torlódáskor rövidebb idő és hely áll rendelkezésre és ezzel is számolni kell” - osztotta meg tapasztalatát.

Érdeklődésünkre elmondta még, a vezetői gyakorlat során az oktató a felelős vezető. Megakadályozza a balesetet, de megpróbál a lehető legkevesebbet belenyúlni, hiszen így tanítható a tanuló az önállóságra. “Ebben a helyzetben én is beengedtem volna a tanulót, mert nem késztettük az elsőbbséggel rendelkezőt hirtelen fékezésre. Ez egy gyakran előforduló, hétköznapi agresszív játék a tanuló kocsival, hogy erőt és tudást fitogtassanak.” 

 

Ezt már olvasta!?

Megérkezett a Rio de Janeiro államban lévő Paratyba az olimpiai láng - adta hírül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja.

Félpályás útzár Nemesvámosnál

Kisteherautóval ütközött egy személyautóval a 77-es főúton Nemesvámos térségében, a 3-as kilométernél hétfőn délután.

A költségvetés már szeptembertől az első 9 osztályban átvállalja a tankönyvek költségét.

Ingyenesen tesztelhetjük az új buszokat

Szilveszter éjjelén állnak forgalomba Veszprémben az új buszok, melyeket január 13-ig ingyenesen használhatunk. 

Rendkívüli téli időjárási eseményekre készülve tartott gyakorlatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a társhatóságokkal.

Bakony Média névjegykártya