700 millió forint támogatást kapott a Pannon Egyetem

Írta:  8200 Veszprém április 12 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Kormány 2017-ben létrehozta a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot, melynek keretében a Pannon Egyetem és 10 másik hazai egyetem támogatást nyert el.

A Pannon Egyetem 2018. évi támogatási összege 700 millió forint, melynek felhasználásával javítani kívánják az egyetem kutatási feltételrendszerét, erősíteni a kutatások K+F+I orientáltságát, növelni a tudományos munka produktivitását és támogatni a kutatói utánpótlás képzést. A megvalósítandó kutatási program kiemelt tématerületei a „Környezeti változások hatásai a légkörre és a felszíni vizekre, valamint a környezetterhelést csökkentő technológiai megoldások”, illetve a „Funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatása és fejlesztése”.

A pályázat megvalósításában meghatározó szerepet szán az intézmény a Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpontnak, melynek feladata az intézményben működő, nemzetközileg elismert tudományos műhelyek munkájának koordinálása, az elért kiemelkedő tudományos eredmények és a műhelyek képességeinek egységes formában történő megjelenítése, a műhelyek és társintézmények közötti együttműködés elősegítése, valamint interdiszciplináris Horizon 2020 és egyéb kutatási pályázatok generálása.

Egész napos konferencia keretében mutatkozott be április 11-én a Pannon Egyetem Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpontja (MKK), ezt megelőzősen sajtótájékoztatót tartottak az egyetem, a kutatóközpont és a város elöljárói. Elsőként Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ismertette a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program által kapott támogatás részleteit. Ezen felül rámutatott, hogy a kutatóközpont létrehozásával az elért kiemelkedő tudományos eredmények nem egy-egy kisebb szervezeti egységnél, hanem egységes, egyetemi formában jelennek meg, így nagyobb hangsúlyt és térnyerést kaphatnak hazai és nemzetközi színtéren is. Ez az egység továbbá garanciát jelent arra is, hogy a Pannon Egyetem a hazai felsőoktatás mérvadó, meghatározó, élvonalbeli tudományos intézménye tud lenni. 

Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a történelmi múlt, a kiváló környezeti és gazdasági adottságok, valamint az egyetem több évtizedes jelenléte nagymértékben hozzájárult a város eddigi fejlődéséhez. Az egyetem megalapítása fordulópontot jelentett a város életében, hiszen a kutatás-fejlesztési terület ekkor lendült meg a településen. Ezt a potenciált erősíti ez a jövőbe való befektetés is, mely az egyetemen túl a környező gazdasági társaságokra is pozitív hatással lesz, így előrelépést jelent Veszprém és környéke számára.

A Kiválósági Kutatóközpont tudományos műhelyei közé jelenleg 4 MTA-PE kutatócsoport, 2 Lendület kutatócsoport, 1 Élvonal kutatócsoport és egy Elektronmikroszkópos laboratórium tartozik, melyek mindegyike bemutatta saját kutatási területét a konferencia során.

Ezt már olvasta!?

Eltévedtek a Bakonyban

A Zirci Rendőrőrs munkatársai a társszervek segítségével egy órán belül megtalálták a hétvégén eltévedt turistákat.

A használt autók piacán rekordforgalom várható az idén

Az idén január és szeptember között 573 722 használt autó került új tulajdonoshoz.

Forgalomkorlátozás az Ady utcában

Veszprém Kertvárosban a csapadékcsatorna építési munkák a Viola utca és az Ady Endre utca kereszteződésében folytatódnak.

Az elmúlt napokban elkezdődött a pázsitfűfélék és egyes kora nyári gyomok pollenszórása is.

Tűz és robbanás Berhidán

Egy irodaépületben gázpalackokat és veszélyes anyagokat is tároltak, a tüzet mostanra eloltották.

Na-Bed