Szórakoztató felismerés

Írta:  8200 Veszprém április 18 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Személyes, családi és társadalmi problémákat vizsgálnak a Veszprémi Petőfi Színház előadásai.

A Veszprémi Petőfi Színház idén áprilisban, első alkalommal, hagyományteremtő céllal hívja életre Érzékenyítő fesztiválját áprilisban. 

Egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformál, gyógyít, alkotót és befogadót egyaránt. Így válik a színház is az adott társadalom mentálhigiénés felületévé. Olyan előadásokat válogattunk, melyek személyes, családi, társadalmi problémákat vizsgálnak, programjaink egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben – előadások után, szakértők segítségével - közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a nézőket. Hiszünk benne, hogy ez a fesztivál, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat, megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést, elfogadóbbá teszi az embereket egymás sorsa iránt.

Az érzékenyítő előadások után lehetőség nyílik a látottak közös feldolgozására, beszélgetésre, Kardos Klára klinikai szakpszichológussal. 

A bemutatott előadásoknak önmagukban is átütő erejük van, jelentős hatással bírnak az emberek életére. Ezt tudjuk fokozni azzal, ha beszélünk róla. Jelen esetben egy szakember segítségével válhat interaktívvá az eszmecsere, a hangsúly azonban nem a szakemberen van - vélekedett Kardos Klára. Az ő feladata csak annyi lesz, hogy biztassa az embereket, bátran fogalmazzák meg a gondolataikat, érzéseiket. - Néhány gondolatomat megosztom majd a látottakkal kapcsolatban, esetleg provokálom a nézőket a megszólalásra. Akkor lesz hatékony az este, ha kialakul egy párbeszéd, de az sem baj, ha vita keletkezik - hangoztatta az előadásokhoz kapcsolódva. 

A sorozat négy előadást tartogat. Első alkalommal Lengyel Nagy Anna igaz történetei mutatkoznak be a színpadon április 23-án Egri Márta és Egri Kati előadásában Cseh Judit rendezésében. A történetek szerint két nő szereti ugyanazt a férfit. A férfi meg mindkét nőt. Összerakható-e bűn és bűnhődés, árulás, megbocsájtás a feltétlen szeretettel? Három személyes szenvedély, ami a halállal se ér véget.

A következő alkalommal újabb élettörténeteket mutatnak be A mi Józsink és Erzsike címmel április 25-én Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében Lázár Kati és Epres Attila előadásában. Mi is kell ahhoz, hogy egy, sokáig állati sorban tartott kisember a saját(!) csillogó Mercedesét vezethesse? Hogy - egy adott pillanatban - ő parancsolhasson a rettegett Vezérnek? Hogy megforduljon a világ? Hogy mi kell hozzá? Kelet-Európa újkori történelmének összes fintora. Privát történelem - szigorúan alulnézeti szempontból. 

Április 26-án az Egyasszony című színdarab érkezik a színpadra Paczolay Béla rendező által és Tenki Réka szereplésével. „Forszírozott, rohamos szülés során mentálisan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket.

A Családi játszmák című színművet április 28-án mutatják be. Rendező: Göttinger Pál. Sam Holcroft intellektuális komédiája 2015-ben a londoni Nemzeti Színház nagy sikere volt. Alaphelyzete egyszerű: családi ünnepre gyűlik össze a família, hazajön a két fiútestvér a szülőkhöz, s hozzák magukkal saját családjukat. 

 

További részletek a Petőfi Színház honlapján. 

Ezt már olvasta!?

Az év első veszprémi babája

Veszprém idei első újszülöttjét és a boldog szülőket köszöntötte a város nevében Porga Gyula polgármester otthonukban.

Vidám állatos délutánt tartottak

Tíz általános iskolából fogadott gyerekeket a Veszprémi Állatkert pénteken az Állatok Világnapja alkalmából.

Hamarosan jönnek az e-receptek

A gyógyszerészek már várják az átállást a papír alapú receptről az elektronikusra.

Gyakran szóltak a szirénák az elmúlt hétvégén

Több közúti balesethez, illetve egy vegyi üzemnél történt kisebb üzemzavarhoz riasztották a tűzoltókat az elmúlt hétvégén Veszprém megyében.

Árokba hajtott egy autó Veszprém közelében

A 82-es főutat teljes szélességében lezárták.

Na-Bed