Márton Anita Márton Anita Fotó: VEDAC/Europress/Getty

Ilyet még nem látott az ország, először Veszprémben

Írta:  8200 Veszprém május 05 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Hazánk első köztéri súlylökő viadalát rendezik meg az Óváros téren hétfőn. 

Világ- és Európa-bajnok érmes, helyezett sportolók, valamint a magyar mezőny feltörekvő, legtehetségesebb súlylökői is részt vesznek hazánk első köztéri súlylökő viadalán, az 1. Veszprémi Súlylökő Párbajon, amit a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) rendez meg május 7-én, az Óváros téren - tájékoztattak a szervezők. 

Kialakultak a párok, összesen hét duó próbál szerencsét a nem mindennapi viadalon. A verseny egyik legfőbb esélyese, a Márton Anita, Orbán Éva kettős. Márton Anita hazánk első atlétája, amely világbajnokságot nyert, a közelmúltban nyerte meg a birminghami fedett pályás vébét, a riói olimpián bronzérmet szerzett, míg a tavalyi, londoni szabadtéri vébén ezüstérmet érdemelt ki. Eddigi legjobbja 19.87 méter.

A Békéscsabai AC-t képviselő Anita már gőzerővel készül a nyár újabb nagy kihívásaira, és arra is esély mutatkozik, hogy Veszprémben esetleg megdönti a már említett rekordját, ami egyben magyar csúcs is.

Párja Orbán Éva, a VEDAC kalapácsvető magyar csúcstartója, háromszoros olimpikon, aki a tavalyi, gyengébb év után ismét újult erővel vetette bele magát a munkába. A korábbi világbajnoki nyolcadik, Universiadé ezüstérmes sportoló gyakorta tesz „kiruccanást” más dobószámokba, így egyáltalán nem áll távol tőle a súlylökés sem.

A diszkoszvetésben ifi Európa-bajnokságra készülő veszprémi Péringer Márk szintén szívesen kacérkodik a súlylökéssel, az ő párja a többpróbázó, fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai nyolcadik Zsivótzky-Farkas Györgyi.

Ugyancsak jól illeszkedik a veszprémi dobópárbaj Kriszán Xénia, junior világbajnoki ezüstérmes hétpróbázó felkészülésébe, így szívesen vállalta a részvételt. A párja a székesfehérvári Ikarus feltörekvő súlylökője, Kovács László, aki ifjú kora ellenére már 17 métert tud.

A télen Veszprémbe igazolt, EYOF-győztes diszkoszvető Aranyi Ferenc kedvenc száma mellett szívesen próbálkozik a súlylökők között is. A párja a győri EYOF-on súlylökésben negyedik helyezett Fekete István lesz, akinek egyéni legjobbja 17.50 méter.

A legutóbbi fedett pályás magyar bajnokságon aranyérmet szerző Rakovszky Tibor szabadtéren 18.14 méteres egyéni legjobbal rendelkezik. Mellette Beregszászi Renáta ifjúsági válogatott súlylökő próbálja meg egyéni legjobbját elérni.

Tóth Balázs és Veiland Violetta alkotja a hatodik párost. Előbbi legutóbb a Nyíregyházi Sportcentrum színeiben a fedett pályás junior országos bajnokságon szerzett bronzérmet. Veiland Violettát pedig méltán tartják Márton Anita utódjának, a legutóbbi fedett ob-n világbajnok sporttársa mögött remek eredménnyel lett ezüstérmes.

A Fischer Márk, Detrik Balázs duóról el kell mondanunk, a legtehetségesebb magyar korosztályos súlylökők között tartják őket számon, utóbbi például a legutóbbi fedett pályás ob-n harmadik lett a felnőttek között pedig még U23-as korú.

Az 1. Veszprémi Súlylökő Dobópárbajt május 7-én rendezi meg a VEDAC az Óváros téren. A köztéri verseny egyedülálló, hasonlót még soha nem rendeztek hazánkban. A pálya már készül, a Magyar Atlétikai Szövetség a héten hitelesíti, így az eredményekkel fel lehet kerülni majd a hazai, nemzetközi ranglistákra.

A belépés valamennyi érdeklődőnek, arra járónak, nézőnek és szurkolónak természetesen ingyenes lesz.    

Ezt már olvasta!?

Last minute helyett előfoglalás

Tíz éves születésnapját ünnepli a veszprémi Exclusive Tours utazási iroda pénteken. Délután értékes ajándékokért lehet játszani a helyszínen.

Megújul az érseki palota

Megkezdődött a veszprémi érseki palota felújítása. Kormányzati támogatással az épület tetőzetét cserélik le és a homlokzat is megújul.

Hétfőtől már csak óránként jár a balatoni komp

A balatoni komp egész évben üzemel, csak szélsőséges időjárás esetén, illetve ha a tavat vastag jég borítja, akkor nem jár.

Hatalmas füst okozott riadalmat

Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók a Haszkovó 14. társasházhoz péntek késő délután.

Közlekedésbiztonság gyermekszemmel

Óvodásoknak rendezett rajzversenyt a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Na-Bed