Ünnepélyes állománygyűlés tűzoltónap alkalmából Fotó: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/Nagy Emese

Ünnepélyes állománygyűlés tűzoltónap alkalmából

Írta:  8200 Veszprém május 05 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Ünnepélyes állománygyűlés keretében emlékezett meg a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról. 

Kapuvári Viktória tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese emlékezett meg a hagyományokról. Mint mondta, az emberfeletti hatalmakhoz való fohászkodás egyidős az emberiséggel. Oly sokan és sokszor keresték már ebben a világban, hogy az embert fenyegető veszélyek ellen hogyan lehetne minél hatékonyabban védekezni.  Amíg a veszélyforrások megszüntetésének reális lehetőségeit az ember meg nem teremtette, addig a szentekhez való fohászkodással próbálták megelőzni, elűzni a rosszat. Megpróbáltatások, veszélyek, szerencsétlenségek esetén kérték segítségüket a vigaszra szorulók, leküzdeni a nehézségeket azokban a percekben, amikor az emberi erő és akarat már kevésnek bizonyult - ismertette az ezredes gondolatait a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűztől való rettegés keltette életre Flórián kultuszát, mely elsősorban Ausztriában virágzik a késő középkor óta, és a környező országokban, a német, svájci, cseh, szlovák, lengyel, román, szláv, olasz és magyar területeken terjedt el leginkább. A tűzzel dolgozók (a tűzoltók, fazekasok, serfőzők, pékek, kéményseprők) védőszentje lett, és a gyakori tűzesetek miatt a barokk kortól kezdve egyre több ház homlokzatán állították fülkébe a szobrát.
Alakja az elmúlt századok során a tűz ellen küzdő ember jelképévé vált.

Az ezredes kiemelte, Szent Flórián története mindannyiunk számára példamutató és tanúságos. Amennyiben az általa felvonultatott értékek mentén éljük életünket, kiállunk bajtársainkért és tiszteljük a hagyományokat, úgy a jövőben még sikeresebbek lehetünk, és sokat tehetünk Veszprém megye mentő-tűzvédelmének további fejlődése érdekében. – zárta beszédét a gazdasági igazgatóhelyettes.

Az állománygyűlés keretében a hagyományokhoz híven a kiválóan teljesítő kollégákat elismeréssel jutalmazták. A szakmai és a funkcionális szervezeti egységek munkatársa közül is szép számmal voltak méltók az elismerésre.

Az ünnepség zárásaként Takács Szabolcs kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt. Beszédében megköszönte mindazt az áldozatos munkát, amelyet a tűzoltók nap, mint nap végeznek, valamint méltatta a Megyei Védelmi Bizottság és a katasztrófavédelmi igazgatóság példás együttműködését.

Dr. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere Szolgálati tevékenysége elismeréséül a tűzoltóság napja alkalmából Szent Flórián érdemjelet adományozott MAZÁK VIKTOR tű. századosnak, a Megyei Főügyeleti Osztály, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, kiemelt főelőadójának. Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott CSILLAG ISTVÁN tű. alezredesnek, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, kirendeltségvezetőjének. Emléktárgyat adományozott MOLNÁR MÁRK c. tű. főtörzsőrmesternek, a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

Ezt már olvasta!?

Forgalmirend-változások Veszprém megyében

Triatlon verseny miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek Veszprém megyében szombaton.

Elérhető Veszprém első világháborús hadigondozási adatbázisa

A Veszprém Megyei Levéltár virtuálisan elérhető segédletei között immár megtalálható Veszprém város első világháborús hadigondozási adatbázisa is.

Átadták a több mint 33 milliárd forintból megújult székesfehérvári vasútállomást hétfőn. 

Több légi járat közlekedik majd Budapest viszonylatában a hét végén hatályba lépő nyári menetrendi időszakban a télihez képest.

A megközelítőleg 5 millió forint értékű szeszt Győr-Moson-Sopron megye egyik településén, egy szeszfőzde mögötti raktárban találták.

Na-Bed