Sánta István Csaba jazzportréiból nyílt kiállítás Fotó: Facebook/VeszprémFest

Sánta István Csaba jazzportréiból nyílt kiállítás

Írta:  MTI május 08 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

15 nagyméretű, két és félszer két méteres tablón olyan világhírű jazzművészek portréi láthatók, mint például Charles Lloyd vagy Quincy Jones.

A jazz az egykori formabontásból a kreativitás révén közösségteremtő erővé vált - mondta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa Sánta István Csaba jazzportré-kiállításának megnyitóján hétfőn Veszprémben. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: a jazzfesztiválok mára nem csupán a lázadók, a formabontók, a klasszikus zene kereteiből kilépni akaró új nemzedékek hitvallását, hanem sokkal inkább a konszolidált hagyományőrző városok és polgárok kulturális eseményeinek megkülönböztetett jelentőségű pontjait jelentik. Hozzátette: Európában minden második-harmadik napon, ha pedig az egész világot nézzük, minden nap van valahol egy-egy jelentős jazzesemény.

Sánta István Csaba alkotásai az uniós biztos szerint visszaadják a jazzkultúra atmoszféráját. A képek megmutatják, hogyan vált a jazz a polgárpukkasztásból, az új fejezet nyitásából, a hagyományos klisékből való kilépésből a kreativitás, a művészi kifejezés formájává. A jazz a VeszprémFest ikonikus műfajának tekinthető - utalt a város és a műfaj kötődésére köszöntőjében Mészáros Zoltán, a rendezvény főszervezője, aki szerint az, hogy húsz-harminc év múlva is élni fog-e a műfaj, a közönségen múlik.

A december 10-éig a veszprémi Hangvillában ingyenesen látogatható kiállításon 15 nagyméretű, két és félszer két méteres tablón olyan világhírű jazzművészek portréi láthatók, mint például Charles Lloyd vagy Quincy Jones.

A négyszeres Magyar Sajtófotó-díjas, szabadúszó, erdélyi származású fotóriporter képei korábban a Müpában már láthatók voltak, a tárlat anyagát a budapesti intézmény bocsátotta rendelkezésre. 

Ezt már olvasta!?

Élesen bírálta az uniós kvótát és a schengeni megállapodások felbontását az Európai Bizottság elnöke.

Pénteken lesz a Szakmák éjszakája

A rendezvényen 166 település vesz részt, köztük Veszprém is. 

Közel a lélektani határ

Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból.

Éjfél után 18 perccel született az új év első babája vidéken, Győr-Moson-Sopron megyében. 

Na-Bed