Hartmann Péter elnök tartott beszámolót Veszprémben Hartmann Péter elnök tartott beszámolót Veszprémben Fotó: Rotary Club Balatonfüred-Veszprém

Bemutatkozott a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém

Írta:  8200 Veszprém május 13 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Nyílt klubülést tartott Veszprémben a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém a napokban. Bemutatták a Rotary értékteremtő világszervezetét és a helyi klub munkáját.

A térség kulturális fejlesztési terveiről a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán Mészáros Zoltánnal, az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanácsának elnökével, a VeszprémFest főszervezőjével beszélgetett Hartmann Péter elnök.

Május 7-12. között a Rotary Magyarország 38 városban összesen 54 klubban a nyilvánosság és a sajtó bevonásával mutatta be tevékenységét, jövőbeni elképzeléseit. Az eseménysorozathoz kapcsolódva bárki által látogatható, nyílt ülés tartott a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém, bepillantást engedve a klub működésébe, eseménydús tevékenységébe. Az egész világot behálózó szervezet 1925 óta teljesít szolgálatot Magyarországon, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mit is takar a jól csengő, hallomásból sokak által ismert név.

- A nyílt klubülés egy különleges alkalom és jó lehetőség arra, hogy bemutassuk a Rotary világszervezetét, valamint a helyi klub tevékenységét - mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém elnöke. – Arról biztosan sokan értesültek a médiából, hogy nemrég egy jószolgálati programunk segítségével egy másfél millió forint értékű, speciális készüléket vásároltunk a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház Urológia Osztályának, illetve a "Fuss az iskoládért!" futóverseny alkalmával több, mint kétmillió forint értékű, hasznos sportfelszerelést adtunk a legeredményesebb diákokat felsorakoztató Veszprém megyei iskoláknak. Az talán kevésbé köztudott, hogy maga a klub hogyan működik, milyen módon lehet kapcsolódni hozzánk, s lehet részesévé válni egy nemes ügynek – tette hozzá az elnök.

A Rotary ezévi mottója: változtatni a világon. Ennek jegyében Hartmann Péter Mészáros Zoltánnal, a helyi kulturális élet kiemelkedő szereplőjével beszélgetett a fejlesztésekről.
Veszprém város a balatoni régióval közösen pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. A pályázatában hangsúlyos szerepet kap Veszprém kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és a régió idegenforgalmi vonzereje. Kiemelt figyelmet kap a térségi összefogás, a társadalmi szerepvállalás és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásai is. A veszprémi pályázatban a kultúra részeként a sport, mint a város egyik erőssége is jelentős szerepet kap majd. Veszprém és a Bakony–Balaton régió közösen benyújtott pályázata a 2023. év Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címért tartandó budapesti előválasztási ülés független szakmai zsűrijének ajánlását követően továbbjutott, s így Debrecennel és Győrrel szállhat ringbe a rangos címért 2018 végén.

Május 10-n a veszprémi Villa Mediciben tartott nyílt ülésen elhangzott: az első Rotary klub 1905-ben alakult meg Chicago-ban, Magyarországon 93 évvel ezelőtt hozták létre az első klubot. Napjainkban 1.253 magyar rotarysta dolgozik azon, hogy segítsen, támogasson rászorulókat, tehetségeket, egészségügyi és gyermekintézményeket, s tegyen a környezetért, ezáltal jobbítva a világot. A Rotary a világ legnagyobb civil szervezete: kétszáz országban 1,2 millió tagja van, tanácskozási joggal rendelkezik az ENSZ-ben, és olyan világprogramokat vitt győzelemre, mint például a gyermekbénulás elleni küzdelem.

A Nemzetközi Rotary Club részeként 2017. június 24-n huszonkét fővel alakult meg a női és férfitagokat egyaránt maga mögött tudó Rotary Club Balatonfüred-Veszprém. Fontosnak tartják az alapképzettség és műveltség fejlesztésének támogatását, kiemelten a halmozottan hátrányos gyermekek közösségeinek támogatását és felzárkóztatását. Ennek jegyében az Ecsetre fel a Gyermekekért önkéntesei és Mannheim Viktória festőművész segítségével a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános és Speciális Szakiskola fehér falait keltették életre, vidám mesefigurák falra festésével. – Hasonló akcióra készülünk idén nyáron Balatonfüreden is, jelenleg az alkalmas helyszínről egyeztetünk Hári Lenke alpolgármester asszonnyal – számolt be a tervekről Hartmann Péter.

Az ötvenéves szentendrei skanzenben a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém tagjai közel ötszáz magyar rotarystával együtt mintegy 1 500 fát ültetettek el 2017 októberében, ezzel is részt vállalva a Rotary világméretű kezdeményezésében, aminek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára. A rendezvény díszvendége Bálint György, azaz Bálint Gazda volt, aki - mint rotarysta és mint kertész szakember - jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést. A program előzményeként júliusi, magyarországi látogatásán Ian Riseley Rotary-világelnök ültette el jelképesen az első fát a skanzenben.

- Környezetvédelmi és humanitárius projektek mellett az igényes művészeti programok is fókuszterületünk, a fiatal tehetségek felfedezése, segítése, akár külföldi tanulmányok megszervezésével – hangsúlyozta az elnök. Ennek megfelelően „Barangolások” fantázianévre keresztelve 2017 októberében zenei sorozatot indított a klub. A veszprémi Hangvillában tartott rendezvényen az elhangzó zeneműveket követően rendhagyó zenetörténeti előadás volt. Három tehetséges zongorista, Ifj. Balázs Elemér, Forgó Benjámin és Nagy Anna mellett Siklósi Kristóf játszott fuvolán többek között Bach, Kurtág György és Sztravinszkij-műveket, valamint improvizációt a közönség által adott témára. - Ennek folytatásaként az országos hangfoglaló program keretében tervezünk egy Hangszert a kézbe elnevezésű rendhagyó zenetörténeti utazást. Az egyhetes rendezvényre az iskoláskorúakat várjuk a veszprémi Dubniczay-palotába. A füredi iskolások Veszprémbe szállításában szívesen segítünk, keressenek bennünket bátran.

A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém célja a tagok közös, tartós, kölcsönös segítségnyújtása és embertársaik szolgálata, a mindennapi életben a nemzetközi megértés előmozdítása, a jó szándék és a béke ápolása, gazdálkodó és hivatásukat gyakorló személyek által a segítés és a szolgálatkészség eszméjének megvalósítása a Rotary International Világszervezetében. A mindennapi segítőkészség keretében különböző foglalkozású magánszemélyek - akik magas etikai alapelveket követnek - arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék - számolt be az eseményről a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém. (Mórocz Anikó)

Ezt már olvasta!?

Péntektől lehet jelentkezni a 2017 februárjában induló felsőoktatási képzésekre.

Egyre népszerűbb a balatoni komp

A kompközlekedést tavaly több mint 1,1 millió utas vette igénybe.

Átalakul a szelektív gyűjtés rendszere

Jól vizsgáztunk szelektív gyűjtésből, ezért bátran változtat a szolgáltató és helyezi új alapokra a szelektálás rendszerét.

Közösségünk ünnepe

Dr. Tölgyesi József, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és Vasáros József vehette át az idei Gizella-díjakat.

700 millió forint támogatást kapott a Pannon Egyetem

A Kormány 2017-ben létrehozta a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot, melynek keretében a Pannon Egyetem és 10 másik hazai egyetem támogatást nyert el.

Na-Bed