Természetközeli kertstílus az élhetőbb városért Fotó: VKSZ

Természetközeli kertstílus az élhetőbb városért

Írta:  8200 Veszprém május 18 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Pontosan mit jelent ez Veszprémben? Fajgazdagság, fenntarthatóság, hosszú életű növényi életközösségek, búvóhely és táplálékforrás a kisállatoknak.

Mindig új utakat keresünk, próbáljuk a leghatékonyabb technikákat alkalmazni, hogy változatos zöldfelületeket alakítsunk ki a városban, ugyanakkor minél inkább hasonlítsanak a mezők látványvilágára, hangulatára. Járt már nálunk Hollandiából egy virágültető gép, csodás hagymás ágyásokat köszönhettünk neki a belvárosban és a Kálvin parkban - olvasható a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt honlapján.

Most vegyes évelő ágyások kialakítását kezdték meg körforgalmakban és parkjainkban. Ezeknek az a különlegessége, hogy a változatosan beültetett virágágyások dinamikusan fejlődnek. Ez azt jelenti, hogy nem csak hónapról-hónapra, hanem évről-évre új látványt nyújtanak, folyamatos változatosságot, körforgást teremtve.

Az évelő növények néhány hetes virágzásának köszönhetően az évszakok változása is jól nyomon követhető. Kora tavasztól késő őszig mindig lesz éppen virágzó vagy díszes levelű növény. Tavasszal a hagymás virágok bújnak ki először. Hagymájuk tápanyag raktárként szolgál, ezért tudnak egész korán virágba borulni. Nyár elején a hideg tűrő díszfüvek mellett különböző évelők virítanak.

Ősz felé haladva egyre magasabb és egyre színesebb növények bontják virágaikat. Télen a díszfüvek, az örökzöld levelek és a száraz termések felületén csillan meg a zúzmara, és a pasztell színek számos árnyalatában gyönyörködhetünk. Érdemes minden évszakban megcsodálni őket, hiszen új arcukat fogják mutatni.

Még egy körforgalomban elültetett növények esetében is óriási szerepe van a faji sokféleségnek. Az eltérő időjárási viszonyok – például egyik nyár aszályos, másik csapadékosabb –- következtében egyik faj megerősödik, a másik gyengébben fejlődik, szaporodik az adott évben. A következő esztendő eltérő időjárása más fajoknak fog kedvezni - írták. A sokféle élőlény között mindig lesz olyan, amely fejlődése, szaporodása számára kedvezőek a környezeti viszonyok. Azt vallják, hogy minél változatosabb egy terület fajösszetétele, minél több faj él ott, annál nagyobb az élő rendszer túlélőképessége.


 

Ezt már olvasta!?

Módosul a buszok útvonala a belvárosi építkezés miatt

Forgalmirend-változás lép életbe Veszprém belvárosában a körforgalmi csomópont építése miatt. Ez jelentősen érinti a buszforgalmat is. 

Sok sérült lesz a belvárosban

Veszprémben rendezik meg az Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjét szeptember 10-én, szombaton.

Rég nem látott egység Veszprémben

A választási eredményt értékelte Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter, a Fidesz Veszprém megye 01. számú választókerületének elnöke.

Alkoholmérgezéssel senkit nem kellett idén kórházba vinni az ünnepek alatt.

Hamarosan jönnek az e-receptek

A gyógyszerészek már várják az átállást a papír alapú receptről az elektronikusra.

Na-Bed