Simonyi Iskola kicsinyek kórusa egy korábbi rendezvényen Simonyi Iskola kicsinyek kórusa egy korábbi rendezvényen Fotó: vvve.hu

Magyar Kórusok Találkozója Veszprémben

Írta:  MTI június 02 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A kétnapos rendezvényen felvidéki kórusok és Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládjának tagjai adnak koncertet.

A Magyar Kórusok Találkozójának ad otthont Veszprém jövő hétvégén. A kétnapos rendezvényen felvidéki kórusok és Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládjának tagjai adnak koncertet - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a rendezvény szakmai vezetője.

Erdélyi Ágnes elmondta, hogy a június 9-én és 10-én zajló kórustalálkozó megrendezésével a városban fél évszázados múltra visszatekintő kóruszenei hagyományokat kívánják tovább erősíteni. Közölte: a szombati ünnepi hangversenyen Veszprém Város Vegyeskara mellett a kóruscsaládba tartozó Vokál, a Dúdoló Népzenei Együttes, valamint a Felvidékről érkező Peredi Nőikar és az Ipolybalogról érkező Szent Korona Kórus ad koncertet. Hozzátette: vasárnap a vendégkórusok koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Szent Margit-templomban és a Szent Mihály-bazilikában.

Erdélyi Ágnes felidézte, 1968-ban zajlott Veszprémben az első Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Hét, melyet Zámbó István karnagy rendezett. Azóta is szinte minden nyáron hallgatható kóruszene a városban néhány napon keresztül, a legjelentősebb találkozó a több mint egy évtizeden át évről évre megrendezett Vivace Kórusfesztivál volt - fűzte hozzá. Manapság arra van a legnagyobb szükség, hogy a hazai és a határon túl élő magyarok kórusai találkozhassanak egymással, erősítve az összetartozás érzését, ennek kíván fórumot teremteni a találkozó - hangsúlyozta a szakmai vezető.

Porga Gyula Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) kiemelte, hogy a vegyeskar Veszprém kulturális életének évtizedek óta aktív résztvevője. Hozzátette, hogy a kórustalálkozó szervezését a város anyagilag is támogatja.

Bélafi László, a Swing-Swing Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a jövőben a kórustalálkozót 3-4 naposra szeretnék bővíteni. Azt hangsúlyozta, hogy az amatőr együttesek támogatása nagyon fontos, hiszen ezeknek a közösségeknek a tagjai adják a kulturális rendezvényeknek stabil közönségét. 

Ezt már olvasta!?

A lépcsőházak varázsa

Ki mondta, hogy egy lépcsőház csak sötét és nyomasztó lehet? Alovits Bálint gyűjteménye fővárosi Art Deco és Bauhaus stílusú csigalépcsőkről. Lenyűgöző!

Fokozott ellenőrzést tartottak a rendőrök

Az akció célja a gyorshajtók forgalomból történő kiszűrése és a passzív biztonsági eszközök használatának betartatása volt.

Magyarországon az okostelefon tulajdonosok 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek

Ez jelentősen elmarad a 42 százalékos régiós átlagtól.

Így kerülhetjük el a kéménytüzeket

Veszprém megyében a fűtési időszak egyik legjellemzőbb káreseménye a kéménytűz.

Mostanáig 1966-ban volt a legmelegebb február 22-én.

Na-Bed