Megújuló buszpark, ütemes menetrend, régi autóbuszvezetők

Írta:  8200 Veszprém június 28 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Jövő év első napján jelentősen átalakul Veszprémben a helyi buszközlekedés.

Ennek fenntartására új gazdasági társaságot hoznak létre - erről döntött Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának legutóbbi közgyűlése.

Miközben Veszprém - jelentős részben az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően - az elmúlt időszakban dinamikus fejlődési pályát írt le, addig az egyetlen közszolgáltatási ágazat, amely ezidáig nem részesülhetett fejlesztési forrásokban, az a közösségi közlekedés. A közlekedési vizsgálatok Veszprémben azt mutatják, hogy a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedéssel járnak a legkevesebben munkába, ebből a célból a legtöbben gépjárművel és kerékpárral közelednek, aminek a fő oka a közösségi közlekedés alacsony szolgáltatási szintje, illetve az infrastruktúraközpontú és kevésbé utasbarát szemléletmód - olvasható a képviselők elé került előterjesztésben.

A megyeszékhely helyi közlekedését jelenleg 50 busz biztosítja az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. üzemeltetésében, ezek átlagos életkora 20,9 év. 2015-ben készült egy tanulmány az intermodális csomópont kialakítására, amely megteremtené a négy alapvető közlekedési forma kapcsolatát, ám forrás hiányában erre nem került sor.

A múlt évben egy újabb átfogó közlekedésfejlesztési tanulmányt, az úgynevezett Fenntartható Városi Mobilitási Tervet (SUMP) hagyta jóvá az önkormányzat.

A tanulmány előzetes vizsgálatai megállapították, hogy azon veszprémiek, akik hajlandónak érzik magukat a gépjárműről közösségi közlekedésre váltani, azok az utazási idő és a költségek csökkenését, valamint a kényelem javulását említették fontos szempontként.

Ez év végén lejár az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel kötött közszolgáltatási szerződés.

2019. január 1-től már egy önkormányzati gazdasági társaság látja el (V-Busz Kft.) a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedést.

A működésre az előterjesztés új vagy használt, maximum 8 év életkorú járművek forgalomba állítását javasolja. Ezáltal a mai állapotokhoz képest jelentősen javul az utaskiszolgálás színvonala, hiszen a maiakhoz képest a szolgáltatásba bekapcsolódó járművek legalább az első két ajtónál alacsonypadlósak, utastéri légkondicionáló berendezéssel, valamint korszerű, dinamikus utastájékoztatási rendszerrel lesznek felszerelve. A járművek környezeti terhelése, károsanyag emissziója nagyságrendekkel lesz alacsonyabb a jelenlegi flottáénál.

 

A buszpark

Várhatóan 41+2 darab városi kivitelű, 2 tengelyes (vagyis nem csuklós), alacsonypadlós 11,5-13 méter hosszú járművekből állna, minimum 60 fő befogadóképességű, forgalomirányítási és utastájékoztató rendszerrel ellátott, gépjárművezetői és utastéri klímával, valamint álló fűtéssel szerelt, Veszprém arculata szerinti fényezéssel. 

A hálózat megváltoztatása több éve, évtizede működő rendszereknél kockázatokat hordoz magában, hiszen az utazóközönség az olykor mára elavult rendszereket is kiismerte, megtanulta utazási céljainak megfelelően használni, épp ezért a mai viszonylatok megszűntetése és helyettük teljesen új viszonylatok kialakítására nem kerül sor, azonban alkalmazkodik új utazási igények és a valós utasáramlási irányokhoz.

A előterjesztés az alábbi menetrendi módosításokra tesz javaslatot:

  • Az 1-es autóbusz kétirányú jutaspusztai betérésének megszüntetését javasoljuk, helyette a 4-es autóbusz egyes járatainak a Vasútállomástól történő meghosszabbításával Jutaspusztára. Ezzel az ott élők részére közvetlen, átszállásmentes kapcsolat létesülhet a város központjával és az egyetemmel.
  • A 7-es autóbusz meghosszabbításával, illetve egy új járat, a 17-es indításával a lakótelepek részére közvetlen járat jöhet létre a TESCO, OBI áruházak és az Aréna felé. A területen jelentős parkolási kapacitás van, amely jól felhasználható lehet a későbbiekben P+R megoldásként is.
  • A 18-as, 24-es, 25-ös, 26-os és 50-es autóbuszok ma napi 1-2 indulási időpontban biztosítanak utazási lehetőséget, elsősorban az alapjáratok nem megfelelő gyakorisága miatt. A 19-es és 27-es autóbuszok a Színház és az Aréna közösségi közlekedési igényeinek kiszolgálását látják el, csak az előadások/mérkőzések végén, és csak egy irányban. Ezeket a vonalakat az alapjáratokon a menetrendi kínálat fejlesztésével célszerűbb biztosítani, úgy hogy közben a rendezvényekre történő eljutás is biztosítva legyen.
  • A Gyulafirátótot és Kádártát feltáró 23-as autóbuszt a mai teljes rendszertelensége helyett ütemes menetrenddel, kiszámítható követésekkel javasoljuk üzemeltetni (ma van, hogy órákig nem indul járat).
  • A csak a reggeli csúcsforgalmi időszakban – a 82-es úton közlekedő 24-es autóbusszal – Kádártáról közvetlen és gyors eljutási lehetőség jöhet létre az Autóbuszállomásig.
  • A 3-as, 4-es és 6-os autóbuszvonalakon az utazási igényekhez jobban illeszkedő, gyakoribb követési időket javaslunk. A járatok a közös szakaszukon egymáshoz hangoltan, ütemes menetrend szerint közlekedhetnek.
  • Két új éjszakai járatot javaslunk: a 44-est (a 4-es útvonalán – Haszkovótól), illetve a 45-öst (az 5-ös útvonalán), amelyek a Hotelnél egymáshoz is csatlakoznak. Az autóbuszok 0:30-ig közlekednek, majd 4:00-ig csak utazási igény esetén, igényvezérelt jelleggel, majd a hajnali járat újra fixen fog indulni (megkönnyítve azok utazását, akik hajnalban, a szokott 6:00-nál korábban kezdenek dolgozni)

A közgyűlésen bemutatott dokumentáció szerint a változtatások érintik a forgalomirányítást és az utastájékoztatást is. A menetrendi táblákon az adott helyről történő pontos indulást tüntetik fel, online flottakövető rendszer mutatja a járatok helyzetét, mindez elősegíti a tervezhetőséget. Az utazási információk megszerzését internetes honlap és mobiltelefonos applikáció is segíti majd.

A jegy- és bérletértékesítés is rugalmasabbá válik. Bővítik az értékesítési pontok számát, automatákat állítanak fel, a havi bérletek érvényességi ideje pedig a vásárlás dátumához lesz kötve. Bevezeti a szemeszter bérletet, amely 5 hónapra lesz érvényes, kedvezőbb áron, mint havonta megvásárolva. Ezen kívül még családi napijegyet vásárlására is lehetőség lesz.

Mit mutatnak a számok?

A bevételt éves szinten 800 millió forintra becsülik, a működéshez szükséges kompenzáció éves szinten 624-791 millió forint, de a magasabb szélső érték esetében már teljesen új autóbuszok érkezhetnek, amelyek üzembe állításával évekre biztosítható a közösségi közlekedés versenyképessége.

A dokumentáció kitér arra is, hogy az ÉNyKK Zrt. alkalmazásában álló járművezetői munkakörben foglalkoztatottak átvétele munkáltatói jogutódlás keretében valósul meg, a tervezet szerint 86 autóbuszvezető szükséges a zavartalan működéshez.


 

Ezt már olvasta!?

Azok a házaspárok igényelhetik új lakás vásárlására, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. 

Országszerte véglegesítették az új fix traffipaxok helyét

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség - írta a Zsaru Magazin.

Bejelentette lemondási szándékát Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök vasárnap egy televíziós műsorban.

Hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A március 15-i demonstrációjukon felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot "az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól."

Na-Bed