Megújuló buszpark, ütemes menetrend, régi autóbuszvezetők

Írta:  8200 Veszprém június 28 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Jövő év első napján jelentősen átalakul Veszprémben a helyi buszközlekedés.

Ennek fenntartására új gazdasági társaságot hoznak létre - erről döntött Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának legutóbbi közgyűlése.

Miközben Veszprém - jelentős részben az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően - az elmúlt időszakban dinamikus fejlődési pályát írt le, addig az egyetlen közszolgáltatási ágazat, amely ezidáig nem részesülhetett fejlesztési forrásokban, az a közösségi közlekedés. A közlekedési vizsgálatok Veszprémben azt mutatják, hogy a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedéssel járnak a legkevesebben munkába, ebből a célból a legtöbben gépjárművel és kerékpárral közelednek, aminek a fő oka a közösségi közlekedés alacsony szolgáltatási szintje, illetve az infrastruktúraközpontú és kevésbé utasbarát szemléletmód - olvasható a képviselők elé került előterjesztésben.

A megyeszékhely helyi közlekedését jelenleg 50 busz biztosítja az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. üzemeltetésében, ezek átlagos életkora 20,9 év. 2015-ben készült egy tanulmány az intermodális csomópont kialakítására, amely megteremtené a négy alapvető közlekedési forma kapcsolatát, ám forrás hiányában erre nem került sor.

A múlt évben egy újabb átfogó közlekedésfejlesztési tanulmányt, az úgynevezett Fenntartható Városi Mobilitási Tervet (SUMP) hagyta jóvá az önkormányzat.

A tanulmány előzetes vizsgálatai megállapították, hogy azon veszprémiek, akik hajlandónak érzik magukat a gépjárműről közösségi közlekedésre váltani, azok az utazási idő és a költségek csökkenését, valamint a kényelem javulását említették fontos szempontként.

Ez év végén lejár az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel kötött közszolgáltatási szerződés.

2019. január 1-től már egy önkormányzati gazdasági társaság látja el (V-Busz Kft.) a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedést.

A működésre az előterjesztés új vagy használt, maximum 8 év életkorú járművek forgalomba állítását javasolja. Ezáltal a mai állapotokhoz képest jelentősen javul az utaskiszolgálás színvonala, hiszen a maiakhoz képest a szolgáltatásba bekapcsolódó járművek legalább az első két ajtónál alacsonypadlósak, utastéri légkondicionáló berendezéssel, valamint korszerű, dinamikus utastájékoztatási rendszerrel lesznek felszerelve. A járművek környezeti terhelése, károsanyag emissziója nagyságrendekkel lesz alacsonyabb a jelenlegi flottáénál.

 

A buszpark

Várhatóan 41+2 darab városi kivitelű, 2 tengelyes (vagyis nem csuklós), alacsonypadlós 11,5-13 méter hosszú járművekből állna, minimum 60 fő befogadóképességű, forgalomirányítási és utastájékoztató rendszerrel ellátott, gépjárművezetői és utastéri klímával, valamint álló fűtéssel szerelt, Veszprém arculata szerinti fényezéssel. 

A hálózat megváltoztatása több éve, évtizede működő rendszereknél kockázatokat hordoz magában, hiszen az utazóközönség az olykor mára elavult rendszereket is kiismerte, megtanulta utazási céljainak megfelelően használni, épp ezért a mai viszonylatok megszűntetése és helyettük teljesen új viszonylatok kialakítására nem kerül sor, azonban alkalmazkodik új utazási igények és a valós utasáramlási irányokhoz.

A előterjesztés az alábbi menetrendi módosításokra tesz javaslatot:

  • Az 1-es autóbusz kétirányú jutaspusztai betérésének megszüntetését javasoljuk, helyette a 4-es autóbusz egyes járatainak a Vasútállomástól történő meghosszabbításával Jutaspusztára. Ezzel az ott élők részére közvetlen, átszállásmentes kapcsolat létesülhet a város központjával és az egyetemmel.
  • A 7-es autóbusz meghosszabbításával, illetve egy új járat, a 17-es indításával a lakótelepek részére közvetlen járat jöhet létre a TESCO, OBI áruházak és az Aréna felé. A területen jelentős parkolási kapacitás van, amely jól felhasználható lehet a későbbiekben P+R megoldásként is.
  • A 18-as, 24-es, 25-ös, 26-os és 50-es autóbuszok ma napi 1-2 indulási időpontban biztosítanak utazási lehetőséget, elsősorban az alapjáratok nem megfelelő gyakorisága miatt. A 19-es és 27-es autóbuszok a Színház és az Aréna közösségi közlekedési igényeinek kiszolgálását látják el, csak az előadások/mérkőzések végén, és csak egy irányban. Ezeket a vonalakat az alapjáratokon a menetrendi kínálat fejlesztésével célszerűbb biztosítani, úgy hogy közben a rendezvényekre történő eljutás is biztosítva legyen.
  • A Gyulafirátótot és Kádártát feltáró 23-as autóbuszt a mai teljes rendszertelensége helyett ütemes menetrenddel, kiszámítható követésekkel javasoljuk üzemeltetni (ma van, hogy órákig nem indul járat).
  • A csak a reggeli csúcsforgalmi időszakban – a 82-es úton közlekedő 24-es autóbusszal – Kádártáról közvetlen és gyors eljutási lehetőség jöhet létre az Autóbuszállomásig.
  • A 3-as, 4-es és 6-os autóbuszvonalakon az utazási igényekhez jobban illeszkedő, gyakoribb követési időket javaslunk. A járatok a közös szakaszukon egymáshoz hangoltan, ütemes menetrend szerint közlekedhetnek.
  • Két új éjszakai járatot javaslunk: a 44-est (a 4-es útvonalán – Haszkovótól), illetve a 45-öst (az 5-ös útvonalán), amelyek a Hotelnél egymáshoz is csatlakoznak. Az autóbuszok 0:30-ig közlekednek, majd 4:00-ig csak utazási igény esetén, igényvezérelt jelleggel, majd a hajnali járat újra fixen fog indulni (megkönnyítve azok utazását, akik hajnalban, a szokott 6:00-nál korábban kezdenek dolgozni)

A közgyűlésen bemutatott dokumentáció szerint a változtatások érintik a forgalomirányítást és az utastájékoztatást is. A menetrendi táblákon az adott helyről történő pontos indulást tüntetik fel, online flottakövető rendszer mutatja a járatok helyzetét, mindez elősegíti a tervezhetőséget. Az utazási információk megszerzését internetes honlap és mobiltelefonos applikáció is segíti majd.

A jegy- és bérletértékesítés is rugalmasabbá válik. Bővítik az értékesítési pontok számát, automatákat állítanak fel, a havi bérletek érvényességi ideje pedig a vásárlás dátumához lesz kötve. Bevezeti a szemeszter bérletet, amely 5 hónapra lesz érvényes, kedvezőbb áron, mint havonta megvásárolva. Ezen kívül még családi napijegyet vásárlására is lehetőség lesz.

Mit mutatnak a számok?

A bevételt éves szinten 800 millió forintra becsülik, a működéshez szükséges kompenzáció éves szinten 624-791 millió forint, de a magasabb szélső érték esetében már teljesen új autóbuszok érkezhetnek, amelyek üzembe állításával évekre biztosítható a közösségi közlekedés versenyképessége.

A dokumentáció kitér arra is, hogy az ÉNyKK Zrt. alkalmazásában álló járművezetői munkakörben foglalkoztatottak átvétele munkáltatói jogutódlás keretében valósul meg, a tervezet szerint 86 autóbuszvezető szükséges a zavartalan működéshez.


 

Ezt már olvasta!?

Az év első két hónapjában több mint duplájára, 6-ról 13-ra nőtt a vasúti-közúti átjárókban történt balesetek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Új laboratórium az egyetemen

A projekt célja olyan laboratórium létrehozása volt, amely a változatos elektronmikroszkópos technikák csaknem teljes spektrumában világszínvonalú szolgáltatást nyújt.

Az állatkertbe már megérkezett a karácsony

A csimpánzok, a zászlósfarkú kolobuszok, valamint az elefántok bonthatták ki csomagjaikat.

Ellenőrizni kell az utazás lefoglalása előtt, hogy pontosan mit tartalmaz az ár.

Vigyázat! Tanuló!

Egy tanulóvezetőnek a veszélyes szituációkat is gyakorolnia kell, de mikor jön el az a pillanat, amikor az oktatónak közbe kell lépnie? Videó készült egy kétséges helyzetről.

Bakony Média névjegykártya