Kimagasló felvételi eredmények a Pannon Egyetemen Fotó: Pannon Egyetem

Kimagasló felvételi eredmények a Pannon Egyetemen

Írta:  Pannon Egyetem július 26 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az idei felvételi eljárásban az országos átlag több mint duplájával, 9%-kal nőtt a Pannon Egyetemre felvett hallgatók létszáma az előző évihez képest.

A minőségi képzéseket kínáló, stabil, a tudományos kiválósági programban is elismert intézményünkben a 2018/2019 tanévben a most lezárult felvételi eljárás alapján összesen 1981 hallgató kezdheti meg tanulmányait, ebből 1611 fő állami ösztöndíjas képzéseken. A felvételt nyert hallgatók közül 1281 fő alapszakra, 236 fő mesterszakra, 44 fő osztatlan képzésre, 420 fő pedig felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be szeptember elején.

Ezúttal is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta a legtöbb hallgatót; az intézményünkbe jelentkezők több mint egyharmada a kar hallgatójaként kezdi meg tanulmányait annak ellenére is, hogy több mint 40%-uk a magasan meghúzott államilag finanszírozott ponthatár miatt önköltséges hallgató lesz. A hagyományos BSc szakokhoz képest kevesebb matematika alapú elméleti tantárgyra építő üzemmérnök-informatikus BProf alapszak indításának is köszönhetően a legnagyobb arányú létszámbővülést a műszaki informatikai képzési területen regisztrálhattuk, ahol 65%-kal nőtt a felvettek száma az előző tanév létszámadatához képest.

A legnépszerűbb alapszakok az egyes karokon: a pénzügy és számvitel szak (GTK), a mezőgazdasági mérnöki (GK), a vegyészmérnöki (MK), az anglisztika (MFTK) és a programtervező informatikus (MIK) voltak. A legmagasabb felvételi pontszámot a kereskedelem és marketing alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott formájú képzéséhez kellett elérni; ehhez 466 pont szükségeltetett.

A mesterképzésekre felvettek közül a legtöbben a vegyészmérnöki-, a tanári-, a fordító és tolmács-, a vezetés és szervezés-, a műszaki menedzser-, valamint mérnökinformatikus mesterszakot kezdhetik meg szeptembertől. A felsőoktatási szakképzési szakokra felvettek számában 9% volt az előző évihez képest a növekedés.

A veszprémi és keszthelyi karok mellett a képzési helyek kiemelkedően jó felvételi eredményeket könyvelhettek el: a Nagykanizsai Kampusz képzéseire 86%-kal, a Zalaegerszegi Képzési és Kutatási Központba 19%-kal több hallgatót tudtunk felvenni, mint tavaly.

Ugyan a felvi.hu adataiból ez nem látszik, elsősorban a Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogramnak köszönhetően tovább nőtt az angol nyelven kínált képzéseinkre jelentkező külföldi hallgatóink száma.

Az Ipar 4.0 munkaerő-piaci kihívásaira hatékony választ kínáló, a hagyományos BSc szakokhoz képest kevesebb matematika alapú elméleti tantárgyra építő üzemmérnök-informatikus BProf alapszakra a 2018/19-es tanév pótfelvételi eljárásában az Emberi Erőforrások miniszterének egyedi döntése alapján államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni a Pannon Egyetem veszprémi és nagykanizsai képzőhelyére, utóbbira levelező formában is. Ez lehetőséget ad az informatikusi pálya iránt érdeklődő fiataloknak, hogy állami segítséggel tegyenek szert jól kamatoztatható, versenyképes szakmai tudásra a XXI. század egyik vezető iparágában.

A Pannon Egyetem legtöbb szakjára a pótfelvételi eljárás keretében még bejuthatnak azok, akik most nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, vagy korábban nem adtak be jelentkezést. A jelentkezés időszaka 2018. július 27. – augusztus 6.

További információ: www.uni-pannon.hu 

 

 

Ezt már olvasta!?

Most kell útnak indulnia? Itt van néhány jó tanács

Az idei téli szezonban nem szoktunk hozzá a fagyos, havas körülmények között történő vezetéshez. Itt van néhány jó tanács, hogy biztonságosan meg is érkezzen a uticéljához.  

Így lehet sérülés nélkül megúszni a szilveszteri tűzijátékozást

Közös ellenőrzést tartott a tűzijáték-termékeket fogalmazó helyeken a rendőrség és a katasztrófavédelem Veszprém megyében.

A gázolajért és a benzinért is többet kell fizetnünk szerdától.

Az adózón múlik, lesz-e bírság

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, hogy kap-e bírságot a NAV-tól az elmulasztott, vagy késedelmes, hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt. 

Belföldi repülő járatot indítottak hazánkban a törökök?

Belföldi járatot indított a török Freebird Airlines Debrecen és Sármellék között - hívta fel a figyelmet az AIRportal.hu.

Na-Bed

Napi menük

HRCV
SzuperOptika