Idén is térítésmentes a HPV elleni oltás a hetedikeseknek

Írta:  8200 Veszprém szeptember 04 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az önkéntes és térítésmentes módon elérhető oltást országos szinten eddig több mint százezer kamaszlány kapta meg, a kampány a 2018/2019-es tanévben is folytatódik.

A komplex méhnyakrák-megelőzési program részeként a 12. életévüket betöltött, hetedik osztályos lányok szülei 2014 óta Magyarországon is térítésmentesen igényelhetik a méhnyakrák megelőzésére szolgáló humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást, ami hatalmas előrelépést jelent a vírussal szembeni védekezésben. Az önkéntes és térítésmentes módon elérhető oltást országos szinten eddig több mint százezer kamaszlány kapta meg, a kampány a 2018/2019-es tanévben is folytatódik.

A védőoltáshoz a korábban elérhető kétkomponensű oltás helyett idén ősszel a 9 komponensű vakcinát igényelhetik a szülők, amely az előző években alkalmazott védőoltáshoz képest 7 további vírustörzzsel szemben nyújt hatékony védelmet. A GARDASIL 9 elnevezésű vakcina a humán papillomavírus 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet, ezáltal széleskörű, 90 %-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal valamennyi megyei iskola-egészségügyi szolgálathoz eljuttatta már a szülők részére elkészített nyilatkozatot egy rövid tájékoztató kíséretében,

melyet a szülő/gondviselő által kitöltve és aláírva 2018.szeptember 12-ig kell visszaküldeniük az iskolai védőnőnek. Az oltási sorozat első részletét 2018. október hónapban fogják megkapni a diákok. A 2018/2019-es tanévben 7. évfolyamba járó 15. életévüket be nem töltött lányok esetén a második oltás 6 hónap múlva, 2019 áprilisában lesz esedékes. A 15 éves életkort betöltött lányok immunizálásához három dózis beadása szükséges. Az elsőt 2018. októberben, a másodikat decemberben kell biztosítani. A harmadik részoltás 2019 áprilisában lesz esedékes.

Magyarországon az évente 45-46 ezer jogosult lány háromnegyede részesült védelemben a méhnyakrákot okozó HPV ellen. A 2017/2018 évi oltási kampányra Veszprém megyében összesen 114 iskolában került sor. Az 1542 védőoltásra jogosult lány 74,3%-a élt az önkéntes oltás lehetőségével. A jogosultak kevesebb, mint 1%-át már korábban beoltották.

Ezt már olvasta!?

Nagyon jónak ígérkezik a dinnyetermés

Nagyon jónak ígérkezik a dinnyetermés a FruitVeB Magyar Zöldség gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője szerint.

Több világsztárt veszített a zenész szakma 2016-ban

David Bowie és Prince halálhíre után George Michael tragédiája sokkolta a rajongókat.

Kerékpárt lopott a debreceni férfi Veszprémben, de ez nem maradt büntetlen

Itt a bizonyíték, a veszprémiek éberen őrzik a város biztonságát. 

Komédiából közadakozás

Jótékonysági főpróbát tartanak a Zongora Veszprémnek kezdeményezés javára a Család ellen nincs orvosság című darabhoz kapcsolódva a Petőfi Színházban.

Ajka városa beperelte a Bakonyi Erőmű Zrt.-t környezetszennyezés miatt

Környezetszennyezés miatt feljelentést tett a Bakonyi Erőmű Zrt. ellen Ajka önkormányzata, a cég vezetője szerint nem környezetszennyező az erőmű működése.

Na-Bed