A lakáskiadás jövedelméből adót kell fizetni

Írta:  8200 Veszprém szeptember 08 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A tanév kezdetével lassan megtelnek a kiadó albérletek, így nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait.

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást.

Akik lakóhelyüktől távol tanulnak, vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat. A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket. Fontos, hogy a bérlőknek a bérbevett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni. A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést - olvasható a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság közleményében. 
 
A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Ha a bérbeadó magánszemély nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt.
 
A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék. Kedvező változás, hogy 2018. január 1-jétől már nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a bérbeadásból származó jövedelem után. 

Ezt már olvasta!?

Emelkedik a benzin ára

Emeli bruttó 3 forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik.

Sörösüveggel rongált

Garázdaság miatt indult büntetőeljárás egy ukrán férfi ellen, az ügyben folytatott vizsgálatot a Veszprémi Rendőrkapitányság befejezte.

Kevesebb busz közlekedik Veszprém és Budapest között augusztus 20-ától

Folytatódik a vasúti és közúti személyszállítási menetrendek harmonizációja. Ajkáról szinte teljesen megszűnik a közvetlen buszközlekedés Budapestre.

Összefogással érhetünk el valós eredményeket

Több mint kilenc millió forintot fordítanak Veszprém biztonságosabbá tételére.

Nyolcan haltak meg a közutakon a hosszú hétvégén

59-en súlyosan, 158-an könnyű sérülést szenvedtek.

Bakony Média névjegykártya