Gazdag programkínálat a kulturális örökség napjai alkalmából a hétvégén

Írta:  MTI szeptember 12 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények jellemzik a hétvége programkínálatát.

Megismerkedhetnek a korabeli zászlós tűzjelzéssel a veszprémi tűztoronyban, az ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények várják az érdeklődőket hétvégén, a kulturális örökség napjai alkalmából - tájékoztatták kedden az MTI-t a program szervezői.

Az egykori tűzőr zászlós jelzéséhez hasonlót mutatnak majd be vasárnap több ízben a tűztoronyban, aki ezt lefotózza, és a képet elviszi a múzeumba, vagy feltölti az intézmény internetes felületére, az ajándékot kap - mondta el a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

S. Perémi Ágota hozzátette: az érdeklődők megismerkedhetnek a tűztorony történetével, gyönyörködhetnek a veszprémi panorámában, a gyermekek pedig elkészíthetik elképzelt tűztornyuk makettjét. Hozzáfűzte: ingyenesen látogathatók a múzeum állandó és ideiglenes tárlatai, köztük a Vajkai Aurél néprajzos, muzeológus születésének 115. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás, valamint Veszeli Lajos festőművész Változatlan változó című kiállítása.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója közölte: a Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című tárlatot a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban láthatják az érdeklődők. Mátyás király korába kalauzolja a látogatókat Kádár Tibor festőművész képzőművészeti műhelye, ahol a miniatúrafestészettel lehet megismerkedni. A gyűjteményben Mátyás király könyvtárát és visegrádi palotáját bemutató dokumentumfilmeket vetítenek, majd az Orlando Énekegyüttes A l'homme armé-misék kora című hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők szombaton. A Gizella- és a Szent György-kápolna ingyenesen látogatható szombaton délelőtt - tette hozzá.

Térítésmentesen látogathatók a Művészetek Háza veszprémi galériái szombaton és vasárnap - közölte az intézmény művészettörténésze. Herth Viktória elmondta, hogy a Modern Képtár Vass László Gyűjteményében Lakner László, Áttekintés/ Monochromia című festménykiállítása látható, Fototaxis címmel fotókiállítás tekinthető meg a Csikász Galériában. Az Irokéz gyűjtemény: Hiszünk a halál előtti életben című tárlat a Dubniczay-palotában várja a látogatókat, valamint Tombor Balázs tusrajzaiból nyílik kiállítás a palota magtárában szombaton délután. A Goldilocks Zone című kiállítás a Várgalériában látható és nyitott a látogatók előtt a Tegulárium téglagyűjtmény is, ahol vasárnap délután tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

A Halimbai esperes nyomában című dokumentumfilmet vetítik, majd gyógynövénytúrára várják az érdeklődőket a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ gyógynövényes kiállításában, ezt követően gyógynövényeket felhasználó kézműves foglalkozáson vehetnek részt a látogatók szombaton és vasárnap délelőtt - közölte az intézmény igazgatója.

A Veszprémi Petőfi Színház is megnyitja kapuit a látogatók előtt, akik a kulisszák mögé is betekinthetnek szombaton - mondta az intézmény igazgatója. Oberfrank Pál közölte: a résztvevők megismerkedhetnek a színházi szakmákkal, izgalmas feladatokat oldhatnak meg, nyereményük pedig akár éves bérlet is lehet. Az érdeklődők felszállhatnak a Petőfi-vonatra, amelyen a színház művészei és fiatal szereplői vidám műsorral kedveskednek az utazóknak. A nap folyamán kedvezményesen válthatnak színházbérletet a színművészet kedvelői - fűzte hozzá. 

Kattintson a képre a nagyításhoz

 

 

Ezt már olvasta!?

Összehangolt rendőrségi akció Veszprémben

Prostitúcióra adta ki lakásait egy 54 éves férfi és egy 43 éves nő, a rendőrök elfogták őket. Az akcióról videó is készült. 

Megkerült az ellopott babakocsi

Visszakapta a gazdája a dekorációként használt, nagy értékű babakocsit. 

Önbíráskodás miatt körözték

A járőrök vasárnap 10 óra körül Veszprém egyik autóbusz-állomásánál igazoltattak egy 46 éves helyi lakost - írta a a police.hu.

Mérsékelten csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt.

Na-Bed