Kiállítással emlékeznek az I. világháborúban elesettekre

Írta:  Veszprémi Petőfi Színház szeptember 29 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Krajcáros Alapítvány 25 éve dolgozik azért, hogy méltó módon emlékezzen meg az I. világháborúban elesettekről. Kiállításuk most a Veszprémi Petőfi Színházban tekinthető meg.

1914 és 1918 között 15 millió ember halálát okozta az I. világháború. Az ő emléküket őrzi tevékenységével az idén negyed évszázados Krajcár Alapítvány. – Festményeken, tárgyakon keresztül szeretnénk emlékezni azokra, akik az országért küzdöttek, harcoltak, amikor úgy rendelte a sorsuk – húzta alá Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a csütörtöki kiállítás megnyitó alkalmával.

A képek között Pocsai Julianna festőművész alkotásai is megtekinthetők, aki megnyitó beszédében felidézte, hogy a Krajcáros Alapítvány 25 éve dolgozik azért, hogy méltó emléket állítson az I. világháború emlékére. Jelenleg 270 festmény, tárgy gyűlt össze és szerepel a különböző kiállításokon, amelynek 47. állomása a Veszprémi Petőfi Színház. Eddig 75 festőművész csatlakozott a projekthez, lengyel, szlovák, ukrán és magyar kortárs művészek készítik az alkotásokat.


Pocsai Julianna

 

Emlékeztetett, 1918. november 11-én 11:11 órakor írták alá a fegyverszüneti megállapodást, erre emlékezve minden november 11-én 11 óra 11 perckor nemzetközi gyertyagyújtást tartanak, amihez a színház is csatlakozik.

A kiállítás anyagának egy részét biztosító Gráczki László köszöntőjében kiemelte, céljuk a háború véres eseményeinek bemutatása, amiket felelevenítenek a színház előcsarnokában lévő festmények, tárgyak, eszközök.

A 2018. október 22-ig megtekinthető kiállítás anyagait a Krajcáros Alapítvány gyűjteménye, valamint a Méretes Szabóság, a Megyei Levéltár, illetve Gráczki László, dr. Herth Viktória, dr. Próder József és Nádasy Gábor biztosította.  

Ezt már olvasta!?

Jelentősen megemelkedett az áldozatok száma

A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 247-re emelkedett.

Indul a tavaszi zöldhulladék gyűjtés

A hétvégén indul a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés Veszprémben. Itt a beosztás, hogy melyik körzetből mikor szállítják el.

Öt halálos áldozatot követelt a merénylet szombaton.

A polgári és a közösségi erényeket egyaránt szem előtt kell tartani

A Pannon Egyetem és Veszprém városa közös újévi ünnepséget tartott szombaton.

Na-Bed