Könnyezve nevetős vidám előadás várja a nézőket Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Könnyezve nevetős vidám előadás várja a nézőket

Írta:  Veszprémi Petőfi Színház október 01 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az évad első bemutatója a Nyitott ablak című zenés játék, amelynek premierjét szeptember 28-án, pénteken tartották a Veszprémi Petőfi Színházban

Nóti Károly az egyik legjobb, legsikeresebb színpadi szerzőnk a mai napig. Főleg a vidám műfajban, vígjátékokban és bohózatokban jeleskedett. A többi sikeres szerzőtől egy fontos megközelítésben különbözik és emelkedik ki. A műfaj ellenére komoly társadalomkritikát is képviselnek a művei – emlékeztetett az előadás rendezője, Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész. – Gondoljunk csak a nagyszerű Hippolyt a lakájra melynek szemétszállításból megtollasodott újgazdagja lakájt fogad, holott még késsel, villával sem tud rendesen enni. A Nyitott ablak című nagyszerű bohózatban is feltűnik korának és mai világunknak is a kritikája. A nagyformátumú klasszikussá váló műveknek ez a sorsa, hogy a jövőben is hatnak – vélekedett. – A Veszprémi Petőfi Színházhoz pályakezdő korom óta több évtizedes boldog munkakapcsolat fűz, hol színészként, máskor rendezőként. A Nyitott ablakot is rendeztem már 21 évvel ezelőtt. Akkor is szerette a közönség és sikere volt. A mostani előadás szereposztásának érdekessége, hogy az akkori Novotny Kőrösi Csaba most az őrnagyot, Nyirkó István a polgármestert, feleségét Módri Györgyi játssza Varga Szilviával felváltva. A régi szereposztásból őrmesterré lépett elő Máté P. Gábor. Nagy szerencsém, hogy kiváló fiatal művészek játsszák a főbb szerepeket élén Novotny alakítójával: Gaál Attila Csabával. Nagyszerű végzős egyetemi hallgatók mutatkoznak be a fiatal főszerepekben, öröm volt velük dolgozni a próbák során. Biztos vagyok benne, hogy Önöknek kedves nézőinknek is sok örömöt és egy tanulságos nagyon vidám színházi estét fogunk szerezni a 21 év utáni „új” Nyitott ablakkal – vélekedett Szilágyi Tibor.

Nagyon jó élmény volt Szilágyi Tibor vezetésével próbálni – emlékezett vissza a premier után a Novotny-t játszó Gaál Attila Csaba. – Egy olyan karaktert kell alakítanom, ami már régen ott lappangott bennem. Fiatalon ez a szerep nagy lehetőséget adott arra, hogy megmutassam a humoros énemet. Talán sohasem kaptam még ennyi pozitív visszajelzést. A csapatban olyan emberekre találtam, akiket őszintén szerethetek. Egy színész nem is kívánhatna többet.

Kőrösi Csaba (őrnagy) úgy fogalmazott a bemutatót követően, hogy a Nyitott ablak próbái alatt nagyon sokszor eszébe jutott a 21 évvel ezelőtti előadás próbafolyamata, és bizony sokszor érzett gombócot a torkában. – Az életnek ez a rendje, az évek elmúlnak. Most egy másik szerepben, de ugyanazzal a lendülettel és lelkesedéssel próbáltam a darabot, mint régen, mely műfajából adódóan megköveteli a színésztől, hogy jókedvű legyen. Ezt Szilágyi Tibor is többször elmondta nekünk. Örülök, hogy fizikailag még mindig bírom a tempót a mostani generáció mellett. Külön érdekesség, hogy korábbi szerepemet Novotny-t most egy másik Csaba, Gaál Attila Csaba játssza, aki szintén Marosvásárhelyen tanult és közös öltözőben öltözünk. Remélem a mostani előadásnak hasonló lesz a fogadtatása, mint amilyen a 21 évvel ezelőttinek volt.
 

Ezt már olvasta!?

Szőke András kapta a Karinthy-gyűrűt

A Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit elismerő díjat szerdát adták át a Magyar Rádió Márványtermében.

Épülete teljes rekonstrukcióját tervezi a Veszprémi Petőfi Színház

A tervekről - az új szezon bemutatói mellett - a hétfői évadnyitó társulati ülésen beszélt a színház igazgatója.

Csak minden második szülő beszél gyermekével a pénzügyekről egy felmérés szerint

A 14 év alattiak leggyakrabban 500-1000 forintból, az idősebbek 2000-5000 forintból gazdálkodhatnak havonta.

December 24-én az üzletek legkésőbb 14 óráig lehetnek nyitva

A kereskedők dönthetnek arról is, hogy korábban zárnak, vagy ki sem nyitnak.

Ma véget ér a vakáció, hétfőn kezdődik az iskola

Hétfőn megkezdődik a 2018/2019-es tanév csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára.

Na-Bed