Új laboratórium az egyetemen

Írta:  8200 Veszprém október 04 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A projekt célja olyan laboratórium létrehozása volt, amely a változatos elektronmikroszkópos technikák csaknem teljes spektrumában világszínvonalú szolgáltatást nyújt.

A projekt két, különböző jellegű mérésekre alkalmas nagyműszer, egy pásztázó és egy transzmissziós elektronmikroszkóp beszerzését tartalmazta. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 923,72 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Strukturális és Beruházási Alap társfinanszírozásával valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében - olvasható a projekt közleményében. 

A pásztázó elektronmikroszkóp nanométeres felbontással képes bármilyen minta felületi morfológiai és összetételi vizsgálatára. Ezenkívül a kiegészítő tartozékokkal (röntgensugaras mikroanalizátor ill. visszaszórt elektrondiffrakciós detektor) elemezhető a mikroméretű fázisok elemi és fázisösszetétele, valamint térképezhető a kristályos anyagok orientációja, kristálytani szövete is. A konfiguráció a tudományos kutatáson kívül az ipari anyagvizsgálatban is kiválóan hasznosulhat, mivel fémek, kerámiák, gyógyszerek és elektronikai komponensek összetétel, szemcseméret és -orientáció meghatározására alkalmas.

A transzmissziós elektronmikroszkóp és mintaelőkészítő berendezései (ionsugaras vékonyító és ultramikrotóm) országos szinten új távlatokat nyitnak az anyagvizsgálatot igénylő kutatásokban. A berendezés egyszerre nyújt képi, szerkezeti (diffrakciós) és kémiai információt a vizsgált szilárd anyagról, a mikrométerestől az atomi felbontásig. A közelmúltig nem volt az országban hasonló teljesítményű és kiépítettségű műszer, így az új elektronmikroszkóp jelentősen megnöveli a régió alapkutatási pályázati potenciálját, valamint az európai nagyműszeres laboratóriumokhoz való hozzáférést biztosító pályázatokban való részvétel esélyét. Az alapkutatási alkalmazásokon túl a műszer hasznosítható az ipar egyes ágazataiban (gyógyszer-, kerámia-, fémipar) a nagy térbeli felbontást igénylő anyagvizsgálati feladatok ellátására.

A transzmissziós elektronmikroszkóp tökéletes működéséhez elengedhetetlen a zajmentes környezet, ezért a műszer egy speciális kialakítású, új épületbe került. Egyedi megoldásokat kellett találni a mechanikai, akusztikus és mágneses zajok kiszűrésére, valamint a hő- és porszigetelés megoldására. Az új laborépület nemcsak a műszer működéséhez biztosít kiváló feltételeket, hanem esztétikus munkakörnyezetet teremt.

A laboratórium az egyetem öt kara közül három képzését és kutatómunkáját támogatja: a Mérnöki, a Műszaki Informatikai és a Georgikon Kar oktatói, kutatói, doktoranduszai és hallgatói számára jelent minőségi változást az új kutatási infrastruktúra. A természet- és élettudományok területén dolgozó kutatók számára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények elérését és ezek publikálását segíti, valamint a nemzetközi kutatási pályázatokban való sikeres részvétel esélyét növeli. A tervezett “szolgáltató laboratórium” új perspektívákat nyit az anyagvizsgálatban a régió más felsőoktatási intézményei, kutatóintézetei és ipara számára is.  

Ezt már olvasta!?

Pénztárcát lopott a hotelből

A veszprémi rendőrök őrizetbe vették a 61 éves cseh állampolgárt.

Webkamerán követhető egy rétisaspár költése

A megfigyeléstől a kutatók azt várják, hogy új ismereteket szerezhetnek a költés és nevelés időszakáról.

Minőségi pályán játszhatnak

Új padlóval gazdagodott a Vetési Albert Gimnázium tornacsarnoka.

Átadták a megújult balatonfüredi vasútállomást és buszpályaudvart

A balatonfüredi közlekedési csomópont és környezete 1,1 milliárd forintból újult meg. 

Hidegfront érkezett

Szerdán hidegfront okoz borongós időt, a déli órákban további eső, záporeső is előfordulhat.

Na-Bed