XXI. századivá válik a közösségi közlekedés Veszprémben

Írta:  8200 Veszprém október 16 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Jövő év elején teljesen megújul Veszprém közösségi közlekedése. Ezzel kapcsolatban lakossági konzultáció kezdődött a megyeszékhelyen.

Porga Gyula polgármester hétfőn az Agórában tartott fórum alkalmával elmondta, 2019. január 1-jétől a város saját tulajdonú cége, a V-Busz Kft. felel Veszprém közösségi közlekedéséért. Elismerte, jelenleg ez a város leggyengébb szolgáltatása, ezen jelentősen javít az új rendszer. Hangsúlyozta, Veszprém önkormányzati testülete összhangban döntött arról, hogy saját kézbe kerüljön ez a szolgáltatás és magas színvonalat biztosítson a jövőben.

Január 1-jétől fiatalabb, alacsony padlós, légkondicionálóval ellátott autóbuszok közlekednek Veszprémben – jelentette ki a polgármester. A saját kézben lévő cég eredményeként rugalmasabban lehet majd kezelni az igényeket is – tette hozzá. A végső menetrendet a decemberi közgyűlés mondja ki.

Az új közlekedési vállalat ügyvezetője Mihálszky Gábor lesz, aki korábban vezérigazgató helyettesként dolgozott a BKV-nál. A szakember elmondta, úgy biztosítják az új buszok érkezését, hogy ahhoz a városnak nem kell több milliárd forintot költenie. Az érkező járműveket tőkeerős cégek vásárolják meg, amit a V-Busz bérbe vesz, valamint biztosítja a járművezetőket, illetve szervezi a közlekedést. – A változás végső célja, hogy minél többen válasszák a tömegközlekedést Veszprémben – húzta alá.

Egy felmérés eredményét ismertetve elhangzott, jelenleg a munkahelyhez történő eljutáshoz a megkérdezettek mindössze egyharmada választja a közösségi közlekedést, ezzel szemben közel fele személyautóval és egyedül közlekedik. A többség azért nem használja a buszokat, mert a járművek elavultak, zsúfoltak és ritkán járnak. – Ez rendszerhiba, ami kiküszöbölhető – vélekedett Mihálszky.

 

Fejleszteni kell a járműveket, az utastájékoztatást, az értékesítést, ütemes menetrendet kell bevezetni, valamint emelni kell a szolgáltatási színvonalat – foglalta össze a fő célpontokat.

Az új járműparkkal kapcsolatban azt mondta, első körben használt buszok érkeznek, amik maximum 600 ezer kilométert futottak, a második ütemben pedig – 2019 szeptemberétől – 0 kilométeres buszokat állítanak forgalomba, melyek kifejezetten a helyi igényeknek megfelelően készülnek el. Az ügyvezető szerint a csuklós buszokat nem lehet gazdaságosan üzemeltetni, így kizárólag szóló járművek érkeznek.

Bevezetik a jól kiszámítható, ütemes menetrendet, amely összehangolt átszállásokat is biztosít. A fejlesztés egyik területe a Henger utca lesz, az iparterület felé az eddigieknél sokkal sűrűbben járnak majd a buszok. Jelentősen javul Gyulafirátót, Kádárta és Szabadság-lakótelep kiszolgálása, a jövő év második felétől pedig a midibuszok érkezésével elérhető lesz a vár, az állatkert és a Csatár-hegy is.

A vasútállomásról gyakorlatilag 5 percenként indulnak buszok az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es fővonalak irányába. Az ügyvezető arról is beszélt, hogy bővül az üzemidő. A délutáni csúcsidő kitolódik 19 órára, ez után pedig 22.30 óráig közlekednek a buszok a hálózatokon. Bevezetik az éjszakai járatokat is, amelyek éjfél után igény vezérelten közlekednek, vagyis utazás előtt telefonon jelezni kell.

Összehangolt információs rendszer garantálja a folyamatos tájékoztatást, aminek technikai feltételeit a járművekbe szerelt tabletek biztosítják. Ezt a megoldást egyébként először vezetik be Magyarországon. Az utastájékoztatást több ponton is biztosítják, többek között mobiltelefonos applikáció segíti az információhoz jutást, a váróhelyiségekbe tájékoztató képernyőket integrálnak, illetve a rendszer indulása előtt valamennyi postaládába tájékoztató füzeteket juttatnak el. Az utastájékoztatás is változik, jól értelmezhető útvonal áttekintő rajzokat alkalmaznak és új menetrendi táblákat helyeznek ki.

A díjszabással kapcsolatban az egyik legfontosabb változás, hogy a bérletek minden esetben a vásárlástól számított 30 (31) napig lesznek érvényesek, továbbá bevezetik a családi napijegyet. Jegyautomatákat üzemelnek be a főbb csomópontokon, illetve a nagyvállalatoknál kihelyezett értékesítés is folyik majd.

A fórumon felszólalók közül volt, aki a csuklós buszok hiányát jegyezte meg. Mihálszky Gábor válaszában elmondta, 2017 májusában felmérést végeztek Veszprémben és az utasszám nem indokolta a hosszabb buszok jelenlétét. A legnagyobb csúcsidőben 230-an utaztak egy vonalon óránként, összehangolt, ütemes menetrend mellett a szóló buszok elegendőek erre az utasszámra. Hozzátette, ennél nagyobb járműre akkor volt szükség, amikor nem tudták tartani a menetrendet. Megjegyezte még, amennyiben a számok indokolják, a kritikus időszakban és vonalakon megoldják az utasok elszállítását.

Többen érkeztek Kádártáról, Gyulafirátótról és Jutaspusztáról is. Valamennyi városrész lényegesen jobb közösségi közlekedést kap, az összehangolt átszállások pedig biztosítják a csatlakozást a város egészére.

A közösségi közlekedést érintő változásokról korábban itt írtunk:
MEGÚJULÓ BUSZPARK, ÜTEMES MENETREND, RÉGI AUTÓBUSZVEZETŐK
 

 

Ezt már olvasta!?

Jelentősen csökkent a kalauzok elleni támadások száma

Több mint negyedével csökkent a MÁV-Start jegyvizsgálói ellen elkövetett támadások száma.

Rendőrség, kicsit másképp

Nyílt napot tartottak a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon a megyei középiskolák végzős tanulói számára.

A holland nagykövet első vidéki útja Veszprémbe vezetett

René van Hell holland nagykövet tett látogatást a veszprémi Városházán szerdán, ahol Brányi Mária alpolgármester asszony fogadta.

Fricska kiárusítás jótékony célra

Minden szék, asztal, lámpa, fotel, váza, puff árcímkét kap aranyvasárnap, a bevételt a kórház koraszülött osztályának ajánlják fel.

Ez a három virsli megbukott a szigorú teszteken

Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, húszféle virslit vizsgáltak meg.

Bakony Média névjegykártya