Megkezdődött az influenza-oltóanyagok kiszállítása a Veszprém megyei háziorvosokhoz

A védőoltást érdemes még a járványok megkezdődése előtt beadatni, mivel a teljes védettség kialakulása 14 napig tart.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2018. október 1-jétől országszerte, így Veszprém megyében is megkezdődött az influenza-figyelő szolgálatok működése. A térítésmentes oltóanyagok már megérkeztek a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz, kiszállításuk megkezdődött a háziorvosi praxisokhoz.

Veszprém megyében a tavalyi szezonhoz hasonlóan a 2018 őszétől 2019 tavaszáig tartó időszakban 48 felnőtt, vegyes és házi gyermekorvos vesz részt az infuenza-figyelő szolgálatban, közülük 2 gyermekorvos és 2 felnőtt háziorvos az influenza vírusok jelenlétének monitorozásában is szerepet vállal. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése, illetve, hogy tovább növekedjen az influenza elleni átoltottság, különös tekintettel az idős korosztályokra.

E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is 1 300 000 adag térítésmentes oltóanyagot biztosít azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezeket a csoportokat közvetlen környezetükben történő munkavégzés, családi kapcsolat miatt influenzavírus esetleges átadásával veszélyeztethetik. Veszprém megyében 46 000 (negyvenhatezer) adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a felnőtt lakosság részére, és 200 adag gyermekoltóanyag a 3 éven aluli gyermekek részére. A megyében az oltóanyag kiszállítása 2018. október 17-én megkezdődött és folyamatosan történik a háziorvosi praxisokhoz - tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal. 

A védőoltást érdemes még a járványok megkezdődése előtt beadatni, mivel a teljes védettség kialakulása 14 napig tart. A védekezés leghatékonyabb módja az évente ismételt influenza elleni oltás.

A legfontosabb teendők a fertőzés terjedésének megállítása érdekében:

  • Járványos időszakban kerülni kell a zárt, zsúfolt helyeket.
  • Ha valaki megbetegszik, pár napig maradjon otthon, fontos az ágynyugalom.
  • Védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord!
  • Javasolt a gyakori kézmosás, a helyiségek gyakori szellőztetése, a réteges öltözködés, és a vitamindús étkezés.

Ezt már olvasta!?

80 százalékkal esett vissza a MÁV utasszáma

A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. 

Látogatási tilalom

A január 21-én bevezetett részleges látogatási tilalmat az egész kórházra kiterjesztették a mai nappal Veszprémben.

Újra fizetni kell a köztéri parkolásért szerdától

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény elfogadásával Magyarország településein, így Veszprémben is megszűnik az ingyenes parkolás lehetősége.

Közlekedésbiztonsági akciót tartottak

A baleset-megelőzési tanácsok mellett láthatósági kiegészítőkkel is ellátták a gyalogosokat és kerékpárosokat a veszprémi rendőrök.

Halász Bence bejelentkezett az Eb éremért

Orbán Éva négyszer is 67 méter fölé jutott, Halász Bence pedig 78 méter felett teljesített a 60. Balaton Bajnokságon.

Bakony Média névjegykártya