Megkezdődött az influenza-oltóanyagok kiszállítása a Veszprém megyei háziorvosokhoz

A védőoltást érdemes még a járványok megkezdődése előtt beadatni, mivel a teljes védettség kialakulása 14 napig tart.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2018. október 1-jétől országszerte, így Veszprém megyében is megkezdődött az influenza-figyelő szolgálatok működése. A térítésmentes oltóanyagok már megérkeztek a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz, kiszállításuk megkezdődött a háziorvosi praxisokhoz.

Veszprém megyében a tavalyi szezonhoz hasonlóan a 2018 őszétől 2019 tavaszáig tartó időszakban 48 felnőtt, vegyes és házi gyermekorvos vesz részt az infuenza-figyelő szolgálatban, közülük 2 gyermekorvos és 2 felnőtt háziorvos az influenza vírusok jelenlétének monitorozásában is szerepet vállal. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése, illetve, hogy tovább növekedjen az influenza elleni átoltottság, különös tekintettel az idős korosztályokra.

E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is 1 300 000 adag térítésmentes oltóanyagot biztosít azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezeket a csoportokat közvetlen környezetükben történő munkavégzés, családi kapcsolat miatt influenzavírus esetleges átadásával veszélyeztethetik. Veszprém megyében 46 000 (negyvenhatezer) adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a felnőtt lakosság részére, és 200 adag gyermekoltóanyag a 3 éven aluli gyermekek részére. A megyében az oltóanyag kiszállítása 2018. október 17-én megkezdődött és folyamatosan történik a háziorvosi praxisokhoz - tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal. 

A védőoltást érdemes még a járványok megkezdődése előtt beadatni, mivel a teljes védettség kialakulása 14 napig tart. A védekezés leghatékonyabb módja az évente ismételt influenza elleni oltás.

A legfontosabb teendők a fertőzés terjedésének megállítása érdekében:

  • Járványos időszakban kerülni kell a zárt, zsúfolt helyeket.
  • Ha valaki megbetegszik, pár napig maradjon otthon, fontos az ágynyugalom.
  • Védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord!
  • Javasolt a gyakori kézmosás, a helyiségek gyakori szellőztetése, a réteges öltözködés, és a vitamindús étkezés.

Ezt már olvasta!?

Polinszky-díjat kapott dr. Bartha László

21 szabadalommal rendelkezik, melyből hazai és külföldi vállalatok egyaránt vásároltak.

Nyílt nap a mentőállomásokon

Az újraélesztés alapjait tanulhatják meg az érdeklődők vasárnap a veszprémi mentőállomáson, ahol nyílt napot tartanak.

Gazdag programkínálat a kulturális örökség napjai alkalmából a hétvégén

Ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények jellemzik a hétvége programkínálatát.

Kedden kezdődik a Veszprémi Régizenei Napok koncertsorozat

A középkori, reneszánsz és barokk zenéket felvonultató program július 29-én zárul, helyszíne a felújított jezsuita műemlék templom.

A portugál Salvador Sobral nyerte Amar Pelos Dois című dalával az Eurovíziós Dalfesztivált vasárnapra virradóra Kijevben. Pápai Joci az Origo című számmal, remek szerepléssel a nyolcadik lett.

Na-Bed