Kőrosi Csaba, Szeles József és Máté P. Gábor A gondnok jelenetében Kőrosi Csaba, Szeles József és Máté P. Gábor A gondnok jelenetében Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az emberi lélek mélyére repít A gondnok

Írta:  Veszprémi Petőfi Színház október 19 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Abszurd dráma várja a Latonivits-Bujtor Játékszín nézőit. Szombaton mutatják be Harold Pinter: A gondnok című művét.

A történet szerint egy londoni romos bérház lomokkal teli szobájában három ember van összezárva: a lassú felfogású, enyhén ütődött Aston, a heves természetű öccse Mick, és az öreg csavargó, Davies. Összeütközésükből ered a darab konfliktusa. A tét: a szoba birtoklása, vagyis ki uralkodik a másik felett? Beszélnek egymáshoz, de senki nem érti a másikat, a saját ketrecükből nincs szabad kijárat a másik világba. Jéggé dermedt emberek jéggé dermedt világban, ahol az életnek nincs értelme: minden zavaros és ellenséges. Az egyén nem támaszkodhat másokra, sem a társadalomra, sem Istenre, sőt saját magára sem, hogy értelmet vagy értéket találjon. Ezért ragaszkodnak annyira a biztonságot jelentő szobához, és ez a magyarázata annak, hogy Mick és Aston miért tartja természetesnek, hogy Daviesnek mennie kell, és Daviesnek miért olyan rémisztő, hogy nem maradhat? De a szerző ezeket a komoly gondolatokat erőteljes humorral ábrázolja. A The Sunday Times of London-ban megjelent levelében ezt írta: „Szerintem, A gondnok vicces.”

Lengyel Ferenc, rendező így vélekedik a produkcióról.
- Harold Pinter ,,ars poetica"-jának megfogalmazásában is alapvető félelemérzésről beszélt, az emberi lélek mélyén rejtőző állati ösztönvilág felszínre törésének lehetőségéről :,, Az én drámáim roppant egyszerűek. Adva van egy szoba, benne két ember. Felmegy a függöny, és ami engem ebben a pillanatban érdekel, az csupán annyi, hogy mi történik ezzel a két emberrel. Rájuk nyitja-e valaki az ajtót, s ha igen, miféle balszerencsét, miféle bajt hoz a benntlevőkre?" Ennek a pinteri dramaturgiának az alapját a helyszínnek, a jellemeknek, cselekedeteiknek, motivációiknak kiismerhetetlen volta képezi. A pinteri drámában elhomályosulnak a dráma racionális elemei. Ezzel bizonytalanságban tartja a nézőt a drámán belüli ,,miértek"-et illetően, és csak a végső konklúziónak tekinthető záróakcióban sejteti, hogy végső soron az emberi lét minden megnyilvánulása ismeretlen erők diadalával, az emberi lét és az emberi kapcsolatok pusztulásával végződik.


Szeles József és Kőrösi Csaba A gondnok jelenetében

 

A próbafolyamat kezdetét minden esetben háttérmunkával kezdem, figyelem a különböző figurákat az utcán, figyelem magam, a saját életemet, ugyanis szeretem megtalálni azokat a közös pontokat a karakteremmel kapcsolatban, amelyek az én életemben is fellelhetőek - avatott be a szakmai munkába a Davist alakító Kőrösi Csaba. - Ugyanakkor a rendező nem csak karaktert kért tőlünk, hanem hús-vér embereket is - folytatta. - A gondnok próbafolyamata alatt igyekeztem megtalálni magamban Davies hangját, gesztusait, viselkedését a különböző helyzetekben, hogy minél hitelesebb képet adhassak róla. A darab érzelmileg is nagyon nehéz, előfordul, hogy egy monológon belül háromféle hangulat is megjelenik, ami egy igazi hullámvasút. A színész számára egy ilyen szerep igazi kihívás, nagy munka, de öröm is egyben.

Máté P. Gábor (Aston) úgy fogalmazott, nagy örömmel tölti el, hogy Az őz című előadás után újra egy elgondolkodtató darabban szerepelhet a játékszínben. - A gondnok egy remekmű, és időtálló történet. Szereplői elbeszélnek egymás mellett, amit a jelen kor világában ugyanúgy megtapasztalok. Ez az egymásra nem figyelés adja a darab humorát. Aston szerepének megformálása nagy kihívás számomra. A visszafogott csendes emberből egyszer csak előtör a beszélhetnék, és őszintén, kertelés nélkül elmondja élete fájdalmasan meghatározó élményét, mely a bezárkózottságba juttatta. Minden mellébeszélés nélkül.... Remélem, hogy remek előadás születik majd! A jó csapat adott hozzá! Hajrá!

A darab az odafigyelés hiányáról szól - vélekedett Szeles József (Mick). - Arra hívja fel a figyelmet, hogy tanuljunk meg kommunikálni, meghallani és megérteni azt amit a másik ember mond, nemcsak a saját gondolatainkban elveszni.

Harold Pinter: A gondnok című abszurd drámáját a Jászai-díjas Lengyel Ferenc rendezésében 2018. október 20-án, szombaton 19 órakor mutatják be a Latinovits-Bujtor Játékszínben.
 

Ezt már olvasta!?

Temetőszépítés önkéntesekkel

A Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt-vel közös akciónapot szervez. Várják az önkénteseket. 

Súlyos baleset történt az éjszakai órákban a 8-ason

Összeütközött egy kamion és egy kisteherautó a 8-as számú főúton Inota határában csütörtökre virradóra.

Betörtek, hogy ellopjanak egy kávéfőzőt

Két férfi ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprémi Rendőrkapitányság.

Agresszíven viselkedett a vasútállomáson

Egy 54 éves helyi férfit igazoltattak a rendőrök kedden a veszprémi vasútállomáson.

Díjköteles lett a székesfehérvári elkerülő új szakasza

A 3,5 tonna feletti össztömegű járműveknek kell fizetni.

Na-Bed