Érzékenyebbek vagyunk mindenre, ami vérben és dacban született szabadságunkat fenyegeti

Írta:  8200 Veszprém október 23 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést és koszorúzást a Megyeháza téren Brusznyai Árpád emlékműjénél kedd este.

Az ünnepi beszédet Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mondta el. – Ott állt egy ember a bitófa árnyékában és az utolsó szó jogán megszólalt, a forradalmat egy olyan kocsihoz hasonlította, amit mások elindítottak, megvadították a kocsist és a lovakat, majd leugráltak róla, őt pedig azért hívták, hogy fogja meg a gyeplőt – idézte a veszprémi szabadságharcost, Brusznyai Árpádot. – Megtehette volna, hogy a történelem elől csendes menedékbe húzódik, de ő a pesti srácokhoz hasonlóan a nehezebb utat választotta – emlékeztetett.


Dömötör Csaba

 

Dömötör Csaba azt mondta, egy szabadságra született generáció minden hálájával azt mondhatjuk, hogy az 56-os hősok minden áldozata értelmet nyert. Sok hétköznapi küzdelmünk van, de ezek nem tudják elfedni azt, hogy Magyarország ma már egy szabad, gyarapodó hely, amely olyan tartással és büszkeséggel tekinthet a jövőbe, mint kevésszer történelme során.

Október 23-a számunkra a főhajtáson túl arról is szól, hogy erőt merítsünk a jövő küzdelmeihez – vélekedett az államtitkár. – Erre szükségünk is van. Minden híresztelés ellenére a történelem nem ért véget, sőt, mintha manapság egyre hangosabban dörömbölne az ajtón. Mi magyarok megszoktuk azt, ha a történelem az ajtón dörömböl, akkor előbb-utóbb be fog jönni, akár hívtuk, akár nem. Ha egyszer bejön, akkor nagy eséllyel a szabadságunkat fenyegeti. Ez a tapasztalat magyarázza azt, hogy a kényelmesebb történelmű népekhez képest miért vagyunk sokkal érzékenyebbek mindenre, ami vérben és dacban született szabadságunkat fenyegeti.


Sebő-együttes

 

Dömötör Csaba úgy fogalmazott, „ha körbenézünk, azt látjuk, hogy most is nehéz fegyverzettel állunk szemben. Nem a szovjet tankok csövével, hanem a nyílt társadalom ideológiájával. Ez az ideológia megtagad mindent, amiért mi itt az elmúlt évszázadokban harcoltunk. Megtagad istent, hazát, családot. Mindenről szól ez, csak nem a szabadságról. Ezért jó, ha október 23-án magunk számára egy dolgot világossá teszünk az ünnepen túli napokra is – mondjuk a jövő májusi választásokra is –, a szabad és önálló Magyarország tüzét nem azért tartották életben, hogy mi hagyjuk kihűlni. Mi a tűz őrzésére szeretnénk szövetséget kötni. Az 56-os hősök nem azért ragadtak Molotov-koktélt, nem azért néztek a tankok csövébe, dacoltak ávósokkal a nyirkos pincékben, hogy mi a kényelmes önfeladást válasszuk. Nem azért tettek kockára mindent, ami fontos az életben, hogy most feladjuk azt, amiért magyarok generációi évszázadokon keresztül harcoltak. Ez azt is jelenti, hogy nem engedünk az 56-ból, nem engedünk a 48-ból és nem engedünk az elmúlt ezer évünkből sem. Nem engedjük, hogy a legfontosabb döntéseket bárki kivegye a kezünkből. Minket kötelez az, hogy ide születtünk.”

 

Dömötör Csaba megemlékező beszédét Brusznyai Árpád bitófa alatt elhangzott gondolatára tért vissza, miszerint őt azért hívták, hogy megfogja a gyeplőt. – Legyünk mindannyian büszkék arra, hogy az államalapítás óta harminc egynéhány emberöltő alatt mindig voltak olyanok, akik vállalkoztak erre a feladatra. Sok erőt kívánunk magunknak ahhoz, hogy ha nekünk kell megragadni a történelem gyeplőjét, akkor fel tudjunk nőni ehhez a feladathoz. Tisztelet Brusznyai Árpádnak, köszönet 1956 ismert és ismeretlen hőseinek, éljen soká a szabad és független Magyarország – zárta beszédét.

Ezt követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.  

 

A megemlékezésen közreműködött a Sebő-együttes. Veszprém Város Vegyeskara, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. 

 

 

Ezt már olvasta!?

Indul a hőmérsékleti hullámvasút

A jövő hét elején akár 15°C-ot is mérhetünk Veszprémben. Sokakat megvisel ez a változékony időjárás. 

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Új módszerrel csapják be az időseket

Csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, de új módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől.

Egyre kevesebb a fogyasztóvédelmet érintő jogsértés

A kisvállalkozásokat az első szabálytalanságnál csupán figyelmezteti, és csak akkor bírságol, ha az eset kiskorúakat vagy fiatalkorúakat érint.

Sikeres évadon van túl a Pannon Várszínház

Csaknem 52 ezer néző látta a veszprémi Pannon Várszínház idei évadának eddigi előadásait.

Na-Bed