Fergeteges szereposztás

Írta:  8200.hu október 27 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Esztergályos Cecília, Szombathy Gyula, Szilágyi Tibor és Kállay Bori egy előadásban a Veszprémi Petőfi Színház színpadán.

Fergeteges szereposztásban láthatja a közönség a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatóját, Csiky Gergely: A nagymama című vígjátékát, aminek premier előadását pénteken tartották.

Rátóti Zoltán Jászai-díjas, Érdemes művész, az előadás rendezője a saját elmondása szerint nagyon szereti Csiky Gergely A nagymama című írását. – Az előadás alatt a néző tud nevetni, meghatódni, az idősebbekből előtörnek a régi emlékek, a fiatalok pedig valós szerelmet láthatnak a színpadon. Nem elsősorban vígjátékra törekszünk, de nyilván jól érzik majd magukat a nézők. Kemény munka lesz ezt őszintén és világosan megmutatni a szereplőknek. Összességében nagyon komoly érzelmek és pontosan megírt karaktereket láthatnak a nézők az előadás alatt. Ami pedig a szereposztást illeti, álmodni sem lehetne jobbat.

A Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész Esztergályos Cecíliát Langó Seraphine nevelő szerepében láthatja a veszprémi közönség ebben az előadásban. – A történet szerint imádjuk egymást Tódorka Szilárd tanárral – akit Szombathy Gyula játszik –, de elhatároztuk, hogy addig nem házasodunk össze, amíg nem sikerül annyi pénzt összespórolni, hogy átvegyük a nevelőintézetet. Seraphine annyira szereti Tódorkát, hogy félreért egy félreérthetetlen dolgot egy párbajjal kapcsolatban, mindenáron meg akarja védeni szerelmét. Mi lesz ennek a vége? Kiderül az előadásból. A közönség drukkolhat a szerelmükért.

Szombathy Gyula Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész harmadik bemutatójára készül a Veszprémi Petőfi Színházban. A My Fair Lady és a Kurázsi mama után egy vígjátékban láthatja a közönség. – Nagyon megszerettem ezt a társulatot, könnyen megtaláltam a közös hangot mindenkivel – beszélt érzéseiről. Visszavonultam, de a színház megkeresésére ismét játszom. Ez olyan, mint egy sportolónál a levezetés. Teszem, amit még bírok 74 évesen. Tódorka Szilárdként egy régi szerelem beteljesedésére vágyom Seraphine-vel. Nagyon mulatságos, szeretnivaló mind a két figura.

A 19. század második felének sikeres színpadi szerzője volt Csiky Gergely, aki az eredeti hivatását tekintve pap - emlékeztetett Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, aki Örkényi Vilmos bárót formálja meg. – A nagymama című darabban különösen fontosak azok a motívumok, amiket innen hozott magával. Egy nevelőintézetben játszódik a történet, ami a maga szigorúságában a pontosság, a tisztesség, az életre nevelést mutatja. Mivel felnőtté váló emberekről van szó, természetes, hogy jelen van az érzelem, a szerelem, a másik nem iránti vonzódás. Egyes részeiben vígjátékról van szó, azonban több ponton romantikus színmű, amelynek a tanulsága azt sugallja, hogy ha már elmulasztottuk a boldogságot fiatal korunkban, akkor erkölcsi kötelességünk, hogy a fiatalokat segítsük, ne kerüljenek hasonló helyzetbe.

Kállay Bori Érdemes művésznek ez lesz a második vendégszereplése Veszprémben. – Voltam királynő és anya a Bob hercegben, most pedig grófnő és nagymama leszek. Határozottan van hasonlóság a két alak közt: mindkettő csupa szeretet és bölcsesség és mindkettő hordoz múltjában fájdalmakat, ami arra készteti őket, hogy gyermeküket, unokájukat megpróbálják megkímélni ezektől. Izgalommal és boldogan készülök, hiszen ismerem is Csiky Gergely művét. Egykor, még debreceni húsz évem során, Márta voltam, az unoka. A való életben kevéssé hasonlítottam erre a bájos, naiv kislányra, de mint Nagymama, úgy érzem, pontosan ismerem azt a különleges kapcsolatot, lelkiállapotot, amely a nagyik és unokájuk közt létezik. Végtére is két, már-már felnőtt korú, ifjú unokám van! A Veszprémi Petőfi Színház vezetésének elismerését érzem abban, hogy engem választottak a szerepre.

Mindannyian őrzünk néhány történetet nagymamánkról, nagymamáinkról. Talán a titkaikról is meséltek szemérmesen, hosszú unszolás után. De a szerelmes nagymamáról csak keveseknek van története. Csiky Gergely gondoskodott arról, hogy akinek esetleg nincs meséje a „nagyiról”, annak az előadás megtekintése után legyen elképzelése arról, milyen is lehet hosszú évekig elfojtani érzelmeinket, már-már föladva a reményt, hogy valaha is bevallható lesz az igazi érzelem. Csiky bravúros meseszövése és hiteles, de rendkívül szórakoztató jellemrajzai nem állnak meg nagyszüleink szerelmi romantikájánál, a darabban minden korosztály megtalálja a szerelem megjósolhatatlan változatait, kínjait és csókjait.

Az előadások időpontjai itt érhetők el

 

Ezt már olvasta!?

Idén is megrendezik Az egészség útja programot

A jótékonysági előadás bevételét a Csolnoky Ferenc Kórház 1. számú Belgyógyászati Osztálya kapja.

700 milliós fejlesztés a kerámiánál

Új gyártócsarnokot, raktárépületet és gyártóberendezéseket adtak át a kerámiatermékeket gyártó veszprémi Bakony Csoportnál.

Munkaszüneti napot tartanak a köztisztviselők, a kormánytisztviselők és az egészségügyben dolgozók.

Mintegy 20 millió palack pezsgő fogy Magyarországon évente

Megközelítőleg 150 ezer hektoliter pezsgő fogy.

Nagyot drágult az üzemanyag

Emelte bruttó 9-9 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Na-Bed