Rászorulók kaptak füstérzékelőket Fotó: katasztrófavédelem

Rászorulók kaptak füstérzékelőket

Írta:  katasztrófavédelem október 30 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A fűtési szezon indulásával hangsúlyozottan fontos lett a szén-monoxid jelző berendezések mellett a füstérzékelők használata is.

A szeretetszolgálatok és karitatív szervezetek közreműködésével Veszprém megyében összesen 35 rászoruló család otthonába juttat füstérzékelőt a katasztrófavédelem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által indított „Ne Gyújtsa! Gyűjtse!” kampányának köszönhetően.

Október 29-én hátrányos helyzetű, rászoruló családokat és a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének képviselőit, valamint a helyi sajtóorgánumok munkatársait várta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Dózsa György úti épületébe, ahol az országos kampány keretében Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató füstérzékelő készülékeket adott át.

A fűtési szezon indulásával hangsúlyozottan fontos lett a szén-monoxid jelző berendezések mellett a füstérzékelők használata is. Előbbiek a mérgező gáz jelenlétét mutatják ki a lakótérben, utóbbiak érzékelik egy esetleges tűzből származó füstöt a levegőben. A katasztrófavédelem az igazán hideg, téli hónapokra meg kívánja teremteni a társadalmi igényt a prevenciós eszközök használatára, mellyel megelőzhetők a lakástüzek.

A hétfői rendezvényen Dányi Béla igazgató köszöntőjében is kiemelte a fűtési szezon kapcsán elengedhetetlen lakossági teendőket, melyek a mérgező gázt és a füstöt jelző készülék beszerzése mellett a kémények karbantartását és a fűtőeszközök rendeltetésszerű használatát is jelentik. Hangsúlyozta a „Ne gyújtsa, gyűjtse!” kampány jelmondatát, mely az otthoni szemétégetés mellett a megfelelő fűtőanyagok használatára szólít fel, és a szelektív hulladékgyűjtésre is ráirányítja a figyelmet. A kampány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy szilárdtüzelésű fűtőberendezésben veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, műanyag palack semmi esetre sem. Ezzel nemcsak környezetünket, de kéményeinket is óvjuk a veszélyes lerakódásoktól.

Veszprém megyében az idei évben tűzben sérültek száma 19 fő volt, és három személy hunyt el tűzeset következtében.

A keletkezési okok majdnem fele a helytelen fűtésre, a rossz fűtőeszközökre, vagy a kémények nem megfelelő állapotára vezethető vissza.

Az adatok már Kovács Péter tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő előadásából derültek ki. A főfelügyelő összegyűjtötte a lakástüzek okozta országos és megyei káresetek számát, kiemelte a megelőzés fontosságát, majd ismertette a kiosztásra kerülő füstjelzők felszerelési tudnivalóit, és gyakorlatban is bemutatta az adományozottaknak a füstérzékelők használatát, működését.

A rendezvény zárásaként a személyesen megjelent adományozottak átvették az igazgatótól a füstjelző készülékeket. A katasztrófavédelem megyei szervezetének vezetője hangsúlyozta, a készülék nem váltja ki a fűtőberendezések és a kémények rendszeres karbantartását. A kályhák és fűtőtestek felülvizsgálata, javíttatása az állampolgár kötelessége vagyoni értékei, és az emberéletek megóvása érdekében. A kémények tisztítása, a kürtők átjárhatóságának ellenőrzése pedig a kéményseprők feladata, melyet lakossági kérésre ingyenesen végeznek el a kéményseprési ágazat szakemberei.

Kovács Péter tűzoltó alezredes munkatársaival és a katolikus karitász képviselőivel együtt az elmúlt hetekben a megye több pontján adta át személyesen is családoknak a füstérzékelőt. A szakszerű felszerelést követően pedig megosztották a használati tudnivalókat az adományozottakkal. 

Ezt már olvasta!?

Cholnoky Jenőnek állítottak emléket

Emlékkövet és emléktáblát avattak Cholnoky Jenőnek a Magyar Turista Egyesület egykori elnökének a Csatár-hegyi kilátó melletti pihenőnél.

Javier Sabaténak csak a tavalyi BL-döntő miatt van hiányérzete

A következő szezont kihagyom - nyilatkozta a Telekom Veszprém távozó vezetőedzője.

Egyedül élőket keres fel a rendőrség

Visszatérően látogatják az egyenruhások a Veszprém megyei falvakban élő idős embereket.

Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatást kaphatnak a munkába álló szülők

A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból három év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet a munkába való visszatérésben.

Kevesebb a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Október 13-án 8 millió 32 ezer választópolgár adhatja le a voksát. 

Bakony Média névjegykártya