Rászorulók kaptak füstérzékelőket Fotó: katasztrófavédelem

Rászorulók kaptak füstérzékelőket

Írta:  katasztrófavédelem október 30 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A fűtési szezon indulásával hangsúlyozottan fontos lett a szén-monoxid jelző berendezések mellett a füstérzékelők használata is.

A szeretetszolgálatok és karitatív szervezetek közreműködésével Veszprém megyében összesen 35 rászoruló család otthonába juttat füstérzékelőt a katasztrófavédelem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által indított „Ne Gyújtsa! Gyűjtse!” kampányának köszönhetően.

Október 29-én hátrányos helyzetű, rászoruló családokat és a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének képviselőit, valamint a helyi sajtóorgánumok munkatársait várta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Dózsa György úti épületébe, ahol az országos kampány keretében Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató füstérzékelő készülékeket adott át.

A fűtési szezon indulásával hangsúlyozottan fontos lett a szén-monoxid jelző berendezések mellett a füstérzékelők használata is. Előbbiek a mérgező gáz jelenlétét mutatják ki a lakótérben, utóbbiak érzékelik egy esetleges tűzből származó füstöt a levegőben. A katasztrófavédelem az igazán hideg, téli hónapokra meg kívánja teremteni a társadalmi igényt a prevenciós eszközök használatára, mellyel megelőzhetők a lakástüzek.

A hétfői rendezvényen Dányi Béla igazgató köszöntőjében is kiemelte a fűtési szezon kapcsán elengedhetetlen lakossági teendőket, melyek a mérgező gázt és a füstöt jelző készülék beszerzése mellett a kémények karbantartását és a fűtőeszközök rendeltetésszerű használatát is jelentik. Hangsúlyozta a „Ne gyújtsa, gyűjtse!” kampány jelmondatát, mely az otthoni szemétégetés mellett a megfelelő fűtőanyagok használatára szólít fel, és a szelektív hulladékgyűjtésre is ráirányítja a figyelmet. A kampány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy szilárdtüzelésű fűtőberendezésben veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, műanyag palack semmi esetre sem. Ezzel nemcsak környezetünket, de kéményeinket is óvjuk a veszélyes lerakódásoktól.

Veszprém megyében az idei évben tűzben sérültek száma 19 fő volt, és három személy hunyt el tűzeset következtében.

A keletkezési okok majdnem fele a helytelen fűtésre, a rossz fűtőeszközökre, vagy a kémények nem megfelelő állapotára vezethető vissza.

Az adatok már Kovács Péter tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő előadásából derültek ki. A főfelügyelő összegyűjtötte a lakástüzek okozta országos és megyei káresetek számát, kiemelte a megelőzés fontosságát, majd ismertette a kiosztásra kerülő füstjelzők felszerelési tudnivalóit, és gyakorlatban is bemutatta az adományozottaknak a füstérzékelők használatát, működését.

A rendezvény zárásaként a személyesen megjelent adományozottak átvették az igazgatótól a füstjelző készülékeket. A katasztrófavédelem megyei szervezetének vezetője hangsúlyozta, a készülék nem váltja ki a fűtőberendezések és a kémények rendszeres karbantartását. A kályhák és fűtőtestek felülvizsgálata, javíttatása az állampolgár kötelessége vagyoni értékei, és az emberéletek megóvása érdekében. A kémények tisztítása, a kürtők átjárhatóságának ellenőrzése pedig a kéményseprők feladata, melyet lakossági kérésre ingyenesen végeznek el a kéményseprési ágazat szakemberei.

Kovács Péter tűzoltó alezredes munkatársaival és a katolikus karitász képviselőivel együtt az elmúlt hetekben a megye több pontján adta át személyesen is családoknak a füstérzékelőt. A szakszerű felszerelést követően pedig megosztották a használati tudnivalókat az adományozottakkal. 

Ezt már olvasta!?

A használtautó-kereskedések egyharmada megbízható

A mintegy 3000 működő autókereskedésből csupán 800-1000 tud eleget tenni a megbízhatósági feltételeknek.

Mezőgazdasági szakbolt nyílt a belvárosban

A nyitást a tavaszi munkálatok kezdetéhez igazították.

Jelentősen emelkedtek az albérletárak Veszprémben

Győr után nálunk a legdrágábbak a bérleti díjak vidéken.

Értékelhetjük a városvezetést

Indul az internetes szavazás az „Év polgármestere”, „Az év alpolgármestere” és az „Év jegyzője” díjakra. Győzzön Veszprém!

Kábítószergyanús anyagokat találtak a gépkocsiban

Igazoltatás közben kerültek elő a növényi anyagmaradványok.

Na-Bed