Elkészült az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunk

Írta:  8200 Veszprém november 08 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Pénteken reggel nyújtja be Európa Kultúrális Fővárosa (EKF) 2023 pályázatának második körös dokumentumait Veszprém az Emberi Erőforrások minisztériumában.

Egy három éves munka fontos pillanatához érkeztük - jegyezte meg Porga Gyula polgárester a pályázat elkészültét bejelentő sajtótájékoztatón csütörtökön délután a Hangvillában. Mint mondta, egyszerű fellapozni a száz oldalas dokumentumot, de akik részt vettek benne, mind érezik, mennyi nehézséggel kellett szembesülni. - Óriási bizalmat tükröz ez a pályázat. Sikerült egy olyan egységet kialakítani Veszprémben és a térségben, amire még nem volt példa és a XXI. századba lépésünket erősíti - mondta. Hozzátette, az a feladatunk, hogy ezt a bizalmat hosszú távon is fenn tudjuk tartani a pályázat sikerétől függetlenül.

Laposa Zsófi, borász, Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának nagykövete szintén az egység fontosságára hívta fel a figyelmet, aminek eredményeként egy izgalmas prezentációt tud bemutatni a város az utolsó megmérettetésen.

Számomra Veszprém és térsége Európa kulturális fővárosa, rengeteget kaptam tőle - beszélt érzéséről Zoób Kati divattervező, aki interneten keresztül csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, megjegyezve, ha tehet valamit annak érdekében, hogy a világ megismerje ezt a csodálatos térséget, akkor abban nagyon aktív szerepet vállal majd.

A háttérmunkával kapcsolatban Mike Friderika, a pályázatot készító HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa arról beszélt, hogy az első körös pályázatnál elhangzó zsűri véleményeket vették alapul a további munkához és egy széles kulturális együttműködés keretét adja a dokumentum. A teljes dokumentációt egyelőre nem teszik közzé, de egy rövid kivonata felkerül a 2023veszprem.hu oldalra.

Mészáros Zoltán, az EKF-et koordináló Veszprém–Balaton 2023 Zrt. ügyvezetője kérdésünkre válaszolva azt mondta, a pályázat menyújtásával nincs itt a hátradőlés ideje. Most fel kell készülni az utolsó körre, amit december 13-án tartanak, itt egy rövid prezentációt követően egy 10 fős zsűrit kell meggyőzni arról, hogy Veszprém a legjobb választás Európa Kultúrális Fővárosa címre. Hivatalosan december 14-én, pénteken délben egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében jelentik be a nyertes várost, amire Győr és Debrecen pályázik még.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok a nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén. 

Ezt már olvasta!?

Hatékony munkavégzés és tudatformálás

Elektromos kishaszonjárművet tesztel a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., amitől hatékonyabb munkavégzést és a környezeti ártalmak csökkentését várják.

Nincs összeférhetetlenség

Ezt Némedi Lajos alpolgármester jelentette ki az őt ért vádakra reagálva.

Erre még március 16-ig van lehetőségük az adózóknak.

Felgyulladt az adventi koszorú második gyertyája

Ilyenkor mindig kicsit érzékenyebbek vagyunk, jobban észrevesszük a szükséget, teret adunk a szeretetnek.

Megközelítette az eddig mért minimumot az északi-sarki jég kiterjedése

A jégfelület nagyságát hosszú ideje tekintik a tudósok a Föld éghajlati változásait érzékenyen jelző rendszernek.

Na-Bed