Megváltozott útviszonyok

Írta:  katasztrófavédelem november 19 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel.

Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek -gyalogosoknak és autósoknak is –alkalmazkodni kell - figyelmeztet a katasztrófavédelem. 

Reggelente ködös, párás útszakaszok, délután a korai sötétedés nehezíti a közlekedők dolgát. Esőben jobban csúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 C fok és mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy. Ez még jobban növeli a csúszásveszélyt.

Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a rendszeres időközönként elvégzendő karbantartásnak (téli gumi, téli ablakmosó folyadék, ablaktörlő lapátok ellenőrzése, fagyálló folyadék, jégkaparó). A biztonságos közlekedés érdekében a legjobb ezeket még azelőtt elvégezni, hogy a hajnali fagyok beköszöntenének.

Néhány tanács, mit ajánlott ellenőrizni és mire kell figyelni közlekedéskor:

  • Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét! Ajánlott a téli gumi időben történő beszerzése és felszerelése!
  • Fontos, hogy járművünk is jól látható legyen, ezért ellenőrizzék a világító berendezések működését és a lámpabúrák tisztaságát!
  • Töltsék fel az ablaktisztító tartályt téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!
  • Balesetveszélyes ha nem látunk vezetés közben megfelelően, ha párás, jeges a szélvédő, ezért elindulás előtt tisztítsuk le a szélvédőt, az ablakokat.
  • A tél közeledtével egyre korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkából, iskolából hazainduló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére.
  • A vízátfolyások, vagy az úttestre felkerült sár is veszélyforrás lehet, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, ha ilyen területre érnek.
  • Erdős részen a lehulló falevelek is csúszóssá tehetik az utat, ezért ott is lassítani kell.
  • Őszi reggeleken párás, ködös, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, megváltozhatnak a tapadási és látási viszonyok. Legyenek körültekintőek, ha ködös területre érnek tartsanak nagyobb követési távolságot és csökkentsék a sebességet.

Ezt már olvasta!?

Mogyorókrémmel akart kereskedni

Az ehhez szükséges édességet lopással tervezte megszerezni a szentgáli lakos.

Idén nem jött össze a bajnoki győzelem

Összesítésben egy góllal jobbnak bizonyult a MOL-Pick Szeged a címvédő Telekom Veszprémmel szemben. 

Szociális krízis fenyeget

Az adósok és családtagjaik otthonát ne lehessen elárverezni - javasolja a Jobbik.

Bűnmegelőzés óvodásoknak

A veszprémi Csillag Úti Óvodában „Ovi-Zsaru” elnevezésű bűnmegelőzési programon vehettek részt az óvodások.

Kedden már a napsütésé lesz a főszerep

A hét első napján reménytelenül borongós és esős az idő, de a nyár még nem ért véget.

Na-Bed