Tíz év után drágul a parkolás Veszprémben

Írta:  8200 Veszprém január 27 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az indoklás szerint csökkent a parkolóhelyek száma, a karbantartás költsége pedig a háromszorosára emelkedett.

Veszprém az elmúlt években zajló belvárosi rehabilitációs, illetve felújítási munkák során a parkolóhelyek száma folyamatosan csökkent. 2005-ben 2505 parkolóhely, míg 2015-ben már csak 1290 parkolóhely tartozik a fizető parkolási rendszerbe. A legerőteljesebb csökkenés a sárga zónában történt - hangzott el a városi közgyűlésen, amikor a parkolási díjtételek emelkedéséről döntöttek még novemberben.

Az elmúlt évek során a bevételek alakulása a parkolóhelyek számának csökkenésével azonos tendenciájú változást mutat, ellenben a díjbeszedő automaták karbantartásának éves költsége az elmúlt öt évben a háromszorosára emelkedett - közölte a fizető parkolók üzemeltetéséért felelős Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.

A díjbeszedő automaták cseréje is elkerülhetetlenné vált, összesen 44 berendezést váltottak le 60 millió forintból január második felében.

2016. február 1-től tehát az alábbiak szerint változnak az egyes zónák díjtételei:

Piros zóna 240 Ft → 320 Ft
Zöld zóna 180 Ft → 200 Ft
Sárga zóna 90 Ft → 100 Ft

Egyes parkolási zónák besorolása is változik. A Budapest úti parkoló (Hotellel szemben), az Ady utcai parkoló, a Lovassy Gimnázium melletti fizető parkoló, a Skála mögötti parkoló, valamint a Cserhát lakótelep 2. mögötti Bagolyvári parkoló a zöld helyett a piros zónába tartozik majd, szintén február 1-jétől.

Az új díjszabással a parkolási zónák bevezetésével várható éves nettó árbevétel 2016-ban 161 millió forint lesz. A parkolási rendszer működtetése évente 137 millió forintba kerül, így az előzetes becslés szerint éves szinten 20-22 millió forint bevétel realizálható.

Az új automaták modernebbek, energiatakarékosabb és egytől egyig érintőképernyősek - közölte honlapján az üzemeltető. A menüjükben, a kor elvárásaihoz igazodva több nyelvből lehet választani, valamint mostantól akár pótdíj befizetésére is alkalmasak. Biztonsági szempontokból nézve folyamatosan kommunikálnak a központtal, riasztórendszerrel látták el őket és a parkolójegyre a kocsi rendszámát is rányomtatják. 

Az automaták egyetlen megszokást igénylő tulajdonsága, hogy készpénzben csak a kívánt parkolási időnek megfelelő pontos összeget fogadja el. A fizetésre alkalmat teremt a Nemzeti Mobilparkolás rendszere és az új elemként használható Veszprém-kártya, melyet a parkolási csoport Bagolyvári úti ügyfélszolgálatán lehet majd megváltani. A kártya 2000 forintos megváltási díja után azon egyszeri 6000 forintot írnak jóvá, később pedig folyamatosan utántölthető.
 

Ezt már olvasta!?

Fokozott ellenőrzés a veszprémi éjszakában

A szórakozóhelyek és a közlekedés biztonságát ellenőrizte a Veszprémi Rendőrkapitányság a katasztrófavédelemmel és a polgárőrséggel együtt a hétvégén.

Több világsztárt veszített a zenész szakma 2016-ban

David Bowie és Prince halálhíre után George Michael tragédiája sokkolta a rajongókat.

Eltiltották a vezetéstől, erre ivott és vezetett

A veszprémi rendőrök szabálysértési őrizetbe vették a 25 éves ösküi sofőrt.

Baleseteket okozott a havazás

A hétfői havazás meglepte a megye útjain közlekedőket. 

Elvágják a város forgalmi ütőerét

Vasárnaptól lezárják a forgalom elől a Hotel előtti útszakaszt, csak a tömegközlekedési járművek haladhatnak át.

Bakony Média névjegykártya