Ovádi Péter, Porga Gyula és Navracsics Tibor Ovádi Péter, Porga Gyula és Navracsics Tibor

A remény forradalmárjai voltak 1848 hősei

Írta:  8200 Veszprém március 15 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést és koszorúzást a Dózsa téren pénteken délelőtt.

Egy folyton változó, megújuló, megfiatalodó, újjászülető Veszprém emlékezik ma nemzetünk újjászületésére, 1848–49 nagyszerű hőseire, akik létrehozták az új, szabad és független Magyarországot – hangoztatta beszédében Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Hozzátette, 1848. március 15-én a forradalmi ifjak bevégezték elődeik politikai reformját.

Úgy fogalmazott, nemcsak a pesti forradalom hős fiataljaira emlékezünk, dicsőséges szabadságharcunk küzdelmeit méltatjuk. Megemlékezünk ilyenkor azokról a neves, névtelen, ismert és ismeretlen hazafiakról, akik a reformkor pezsgő, forrongó évtizedeiben elszántságukkal, munkájukkal előkészítették a magyar forradalmat.


Porga Gyula
A képre kattintva galéria nyílik

 

Porga Gyula emlékeztetett, 1848. március 15-én forradalmi vihar tört végig Pest, majd Buda utcáin. A viharfelhők azonban már hosszú ideje gyülekeztek a Habsburg elnyomás alatt nyögő Magyarország egén. A reformkor szabadságra szomjazó évtizedeit a forradalom napjainak tisztító vihara követtek, melyre régen vágyott a magyarság más elnyomott európai népekhez hasonlóan. – Tisztelet az ismert és ismeretlen reformereknek, tisztelet a forradalmároknak, tisztelet minden hazafinak, aki a 19. század változásainak közepette nemzetünk szabadságának és függetlenségének ügyén őrködött – hangoztatta.

A polgármester szerint a remények forradalma volt 1848. A reformkor évtizedeinek sokáig titokban dédelgetett reménye érett, forradalmi megmozdulássá, mely kisvártatva az egész országra kiterjedt.

1848. március 15-én a magyarok beírták magukat Európa történelmébe – húzta alá. – Egy vér nélküli forradalommal példa nélküli nemzeti egységben vívták ki a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét. A forradalmi ifjak üzenete értő fülekre és segítő kezekre talált Veszprémben is. A változásokat követelő polgárság városunkban is gyorsan a forradalmi események élére állt. Az ország más településeihez hasonlóan itt is viharos sebességgel követték egymást az események, melyek végül egy új, polgári Veszprém születéséhez vezettek. A szabadságharc során hősi halált halt veszprémiek emléke pedig arra kötelez minket, hogy ne csak megőrizzük, hanem adjuk is tovább 1848 üzenetét az újabb és újabb nemzedékeknek – mondta.

 

Porga Gyula kiemelte, a remény forradalmárjai voltak 1848 hősei, akik tettek is azért, hogy reményeik valóra váljanak. – Tisztelet és megbecsülés hőseinknek, akik egy szabad Magyarország, egy újjászületett Veszprém reményében ragadtak fegyvert, hogy mindannyiunk reményét váltsák valóra. Forradalmár elődeink szellemi öröksége az a biztos meggyőződés, hogy a holnap jobb lesz a mánál, ha közösen jobbá tesszük. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel ma sem. Nem hagyhatjuk magára nemzetünket akkor, amikor újra nagy szükség van a fiaira, a 48-as forradalmi ifjak örököseire.

A polgármester a mára utalva arról beszélt, hogy a jelenkor csendes forradalmára is megvívja harcát a hétköznapokban. Ez a forradalom a hétköznapok forradalma. Nem a jelen problémáira, hanem a jövő megoldásaira összpontosít. A hétköznapok forradalmának lényege a megújulás, amely napról napra képessé tesz, minket, problémáink közös megoldására.

Tisztelet és dicsőség forradalmárjainknak, a magyar szabadság hőseinek – zárta ünnepi gondolatát Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

 

A megemlékezésen ünnepi műsort adtak elő a Vetési Albert Gimnázium tanulói, valamint közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és Helyi Alakulata.  

Ezt már olvasta!?

Kéménytüzek adnak munkát a tűzoltóknak

Az év első hetében több mint tíz esetben riasztották a tűzoltókat olyan kéményekhez a megyében, melyekből jobb esetben csak szikrák, rosszabb esetben lángcsóvák csaptak ki.

Több mint 29 milliós bírság a CIB-nek és a Raiffeisennek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

A kis cégeknél a legégetőbb a munkaerőhiány

Leginkább a 20 dolgozónál kevesebbet alkalmazó vállalkozások keresnek munkaerőt.

Hatékony faltisztítás

Környezetbarát felülettisztító eljárást mutattak be a sajtó képviselőinek a veszprémi Deák iskolában. 

Hamarosan bezár a dinoszaurusz kiállítás

Téli álmot alszanak a veszprémi dinók - tájékoztatott közösségi oldalán a Veszprémi Állatkert.

Bakony Média névjegykártya