Több mint háromezren érettségiznek a megyében

Írta:  8200 Veszprém/MTI május 07 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Matematikából adnak számot tudásukról az érettségizők kedden.

Veszprém megyében 3023-an jelentkeztek érettségi vizsgára, közülük várhatóan 1935-en kapnak idén érettségi bizonyítványt. (A többi kiegészítő, szintemelő, ismétlő, pótló vagy javító vizsga, esetenként előre hozott érettségi.)

A megyében 888 tanuló érettségizik kiemelt szinten 22 féle tantárgyból, ez 1110 darab emelt szintű vizsgát jelent. Az iskolák által szervezett középszintű írásbelik száma 10 ezer 312, a kormányhivatal pedig 36 tanulónak 15 tárgyból 48 vizsgát szervez.

A kormányhivatal adatai szerint a legtöbben - 345-en - angol nyelvből tesznek emelt szintű vizsgát, történelemből 131-en, biológiából 104-en, matematikából 88-an, német nyelvből 75-en jelentkeztek az emelt szintű érettségire. Az emelt szintű írásbeli vizsgákat idén is a pápai Türr István Gimnázium és Kollégiumban és a Petőfi Sándor Gimnáziumban, valamint a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban és Vetési Albert Gimnáziumban tartják. Az emelt szintre jelentkezők nagy létszáma miatt és az ellenőrzés egységessége érdekében 5 vizsgatárgy - matematika, történelem, angol nyelv, német nyelv és biológia - esetében a javítást úgynevezett multiplikátor, vagyis javításvezető irányítja.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal csaknem száz középszintű vizsgabizottság elnökét jelölte ki. Az emelt szintű szóbeli lebonyolítását 95 tantárgyi bizottság felügyeli 2019. június 5. és 13. között.

A május 3. és június 28. közötti érettségiket a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában országszerte 3149 vizsgabizottság működik közre. Az írásbeliket május 3. és 24., a szóbeliket emelt szinten június 5. és 13., középszinten pedig június 17. és 28. között tartják.  

Matematikából adnak számot tudásukról az érettségizők kedden. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart.

A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg; a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Az írásbeli két részből áll, és a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszköz - közép- és emelt szinten is - a függvénytáblázat - egyidejűleg akár többféle is -, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amiről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. 

Ezt már olvasta!?

Új helyre költözött a műszaki áruház

Összesen 798 négyzetméteren, körülbelül 14 ezer termékkel és több mint 20 szakértő értékesítővel várják az érdeklődőket.

Karóval ütötte az autót

Garázdaság vétség miatt indult büntetőeljárás egy 65 éves herendi férfi ellen, a Veszprémi Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

Újjáépül a gyulafirátóti óvoda

A beruházás keretében egy öt csoportos óvoda és egy csoportos bölcsőde épül.

Fizetés nélkül akart távozni a drogériából

Szolgálaton kívüli veszprémi rendőr sietett az üzlet vagyonőrének segítségére.

Egy tucat pozitív szonda egy hétvége alatt

A zéró tolerancia ellenére több ittas járművezetővel szemben intézkedtek a Veszprém megyei rendőrök 48 órán belül.

Bakony Média névjegykártya