Újdonságok az újragondolt, de hagyományos futóversenyen

Írta:  8200 Veszprém május 10 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

 A programot május 19-én, vasárnap délelőtt rendezi meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC).

Tavaly új névvel jelentkezett, és új útvonalon haladt a hagyományos városi futófesztivál. Idén ismét módosított útvonallal és versenytávval, tovább fejlődik a rendezvény, az Euronics-Rotary Futónap. A programot május 19-én, vasárnap délelőtt rendezi meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC).

A futónapot a korábbi két névadó szponzor– STOP.SHOP és az Intersport - mellett tavaly két új támogató is felkarolta, az Euronics, amely az ország legnagyobb üzletét nyitotta meg a STOP.SHOP Bevásárló Park szomszédságában, valamint a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém, mely helyi vállalatok vezetőit tömörítő jószolgálati közösség. A tavalyi nagy sikerű, 3000 főt megmozgató esemény névadói idén is teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltak.

A Rotary Klub Balatonfüred-Veszprém és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) tavaly írt alá együttműködési megállapodást, a két szervezet azóta is folyamatosan együtt gondolkodik és dolgozik.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere is szerepet vállalt a verseny védnökeként az esemény sikerében.
- Tavaly a 3000 résztvevő bizonyította, hogy új fejezetéhez érkezett a hagyományos futónap, melyre nagy szükség van a városban. Az iskolák nagymértékű támogatása különös értéke a programnak, köszönöm mindazoknak, akik bármilyen szerepet vállaltak a kezdeményezésben. Minden olyan kezdeményezésnek örülünk, amely a város „kötelező” szerepvállalása mellett értéket teremt, ezzel is segítve a város és az egész régió fejlődését.

A futófesztiválon ezúttal is két táv közül választhatnak a résztvevők. A Rotary Futam 1911 méter hosszú szakasz. S hogy miért ennyi? A magyar Rotary klubokat egyesítő Rotary Klubok Magyarországi Szövetsége a Rotary International hálózatában az 1911-es számot viseli, így a versenytáv szimbolikus jelentőségű. Természetesen a nevezés - a korábbi évekhez hasonlóan - ingyenes.

A Rotary Futamra nevezők ezúttal is pólót kapnak ajándékba, az Euronics, a Rotary és a VEDAC színeiben is metszéspontot jelentő kék színben pompázik majd a tömeg. Minden célba érkező az Interspar befutócsomagját kapja meg.

Fontos változás, hogy a profi futás, vagyis a VEDAC Futam versenytávja hét kilométerről 10 kilométerre emelkedik. A pályát a Magyar Atlétikai Szövetség illetékes szakembere hitelesíti, ami azt is jelenti, hogy hivatalos versenyeredményt tudnak produkálni az indulók. Ezzel a profi utcai futóverseny irányába is elindul a rendezvény.
A 10 km-es táv legjobbjai a rendezvényt támogató Intersport-nak köszönhetően ajándékcsomagot kapnak.

A hagyományokhoz ragaszkodva az idei futónap célja amellett, hogy a sportolási kedvnek köszönhetően megmozduljon a veszprémi és környékbeli lakosság, az iskolák mozgósítási versenye is kiemelt hangsúlyt kap. Az esemény mottója: „Fuss az iskoládért!”
- Támogatóinknak köszönhetően idén is kétmillió forint értékű sportcélú támogatást tudunk biztosítani, a tavalyihoz képest azonban még több esélye nyílik az iskoláknak nyerni. Létszámarányosan a három legtöbb főt mozgósító intézmény mellett hat iskolát díjazunk sorsolás alapján, egy minimális létszámarány teljesítése mellett. Az általános iskolák esetén 10 %, a középiskolák esetén 5 % a belépési küszöb, és kizárólag az előnevezett iskolák vesznek részt a versenyben. Ezzel szeretnénk ösztönözni és egyben jutalmazni azokat az iskolákat, akik időt és energiát fektetnek a mozgósításba – fogalmazott Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.
Az egyéni versenyen bárki elindulhat, de az iskolák közötti versenyben kizárólag az előnevezett Veszprém megyei oktatási intézmények vesznek részt. Az iskolák 2019. május 16. (csütörtök) 12.00 óráig adhatják le előnevezésüket, de fontos kiemelni, hogy az egyéni indulók a helyszínen is támogathatják a választott, előnevezett iskolákat.

A „Fuss az iskoládért!” mottó mentén meghirdetett verseny értékelése idén is diákméterben történik: a diákméter az iskola diákjai által lefutott össztáv osztva az iskola létszámával.

A legsportosabb iskolák versenyének első három helyezettje 600, 400, illetve 200 ezer forintos sportszerfejlesztési támogatást nyer az intézmények. A többi résztvevő iskola között 2 x 200.000 Ft és 4 x 100.000 Ft támogatást sorsolunk ki.

A versenyközpont az Euronics üzlet parkolójában lesz. Az 1911 méteres Rotary Futam a tavalyi útvonalon, de ellenkező irányban fog elrajtolni. A 10 km-es táv indulói egy kisebb és három nagyobb kört tesznek meg a Cholnoky lakótelepen, majd az Almádi út felöl érkeznek vissza a versenyközpontba.

Fontos szempont volt, hogy a forgalmas utakat minél rövidebb ideig kelljen lezárni, ezért a két futam 10 perc különbséggel rajtol el, optimalizálva az útvonal biztosítást, melyet – mint minden évben – a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság koordinál.

1911 m-es Rotary Futam:
Rajt: Veszprém, STOP SHOP Bevásárló Park, Euronics parkoló – Dornyai Béla utca – STOP SHOP Szervízút - Rómer Flóris utca - Lóczy Lajos utca - Cholnoky utca (bal oldali járda) - Almádi út (kerékpárút) - Dornyai Béla utca - STOP SHOP Bevásárló Park, Euronics parkoló

10 km-es VEDAC Futam:
Rajt: 1. kör: Veszprém, STOP SHOP Bevásárló Park, Euronics parkoló – Dornyai Béla utca - STOP SHOP Szervízút - Rómer Flóris utca - Lóczy Lajos utca – Vilonyai utca - Cholnoky utca - Lóczy Lajos utca; 
2., 3., 4. kör: Lóczy Lajos utca – Ady Endre utca – Cholnoky utca; Befutás: Cholnoky utca (bal oldali járda) - Almádi út (kerékpárút) - Dornyai Béla utca - STOP SHOP Bevásárló Park - Euronics parkoló
 

Ezt már olvasta!?

Ittas társának engedte át a vezetést

Az autó tulajdonosa is a járműben volt.

Zebracsikó született

Az ifjú zebra csődör még anyja mellett érzi igazán komfortosan magát, serényen követi mindenhova a Veszprémi Állatkertben.

Technikai eszközöket kaptak az önkéntes tűzoltók

Tizenegy megyei szervezet vehetett át eszközöket.

Ónos eső érkezik

Tartós, több órás ónos esőre számíthatunk kedden, de még szerdán is eshet. 

Lezárult a tavaszi zöldhulladékgyűjtés

Négy hét alatt 185 tonna zöldhulladékért mentek házhoz a VHK Nonprofit Kft. munkatársai. 

Bakony Média névjegykártya