Megkezdődik a mammográfiás szűrés Veszprém megyében

Írta:  8200 Veszprém május 22 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Név szerint hívják meg a legveszélyeztetettebb, 45-64 év közötti korosztályt.

A még nem észlelhető rendellenességeket is segít felismerni a szervezett, ingyenes mammográfiás szűrővizsgálat, amelyre kétévente név szerint hívják meg a legveszélyeztetettebb, 45-64 év közötti korosztályt. A nőkben előforduló daganatok egyik leggyakoribb formája az emlőrák, amely nem mindig okoz tüneteket, ezért fontos, hogy mindenki részt vegyen a szűrésen - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Azok a Veszprém közigazgatási területén lakó, 45-64 év közötti hölgyek, akiknek utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt 2 év, névre szóló meghívót kapnak szervezett szűrővizsgálatra. A Veszprém Megyei Kormányhivatal rendelkezésre álló adatbázisa szerint a szűrés 5587 főt érint, akik személyre szóló meghívólevelet kapnak a vizsgálatra. A

vizsgálatokat a Komplex Mammográfiás Központ a Csolnoky Ferenc Kórház Radiológiai Osztálya végzi (Veszprém, Kórház utca 1.) 2019. május 22. és július 13. között, valamint 2019. szeptember 3. és szeptember 25. között keddtől péntekig 14.30-17.30 óráig, szombaton 08.00-13.00 óráig. 2019. július 16. és augusztus 31. között nincs szervezett szűrés!

A vizsgálat két részből áll: az emlők áttapintásából és a röntgenfelvételből. Negatív eredmény esetén 2 év elteltével ismételt szűrésre hívják a hölgyeket. Amennyiben a lelet pozitív, további tisztázó vizsgálatokra hívják vissza az érintetteket.

A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát, otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Ha valami rendellenességet észlel, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz!

Az időben felismert emlőrák az esetek nagy részében gyógyítható. Bíztatjuk tehát azokat, akik kézhez kapják az emlőszűrésre szóló meghívólevelet, mindenképpen éljenek a szűrővizsgálat lehetőségével! 

Ezt már olvasta!?

Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak Devecserben

A képviselő-testület június 28-án feloszlatta magát.

Teljes útzár a 71-esen

Személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Balatonalmádi belterületén péntek délelőtt - közölte a rendőrség.

Megérkezett a Rio de Janeiro államban lévő Paratyba az olimpiai láng - adta hírül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja.

Veszélyes időszak jön az autósoknak

Tavaly április, május és június hónapokban heten haltak meg a Veszprémi Járás útjain. Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség.

Továbbra is erős a pollenterhelés

A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is.

Na-Bed