Pusztai Ádám Pusztai Ádám

Játékosított meggyőzéssel irányíthatók vagyunk?

Írta:  8200 Veszprém május 22 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Meglehetősen figyelemhiányos életet élünk, azonban az élet szinte minden területén elengedhetetlen, hogy időnként tartósan megragadjuk az emberek figyelmét. Erre nyújt gyógyírt a játékosítás. A terület hazai úttörőjével, a veszprémi Pusztai Ádámmal beszélgettünk.

Hol találkozhatunk játékosítással a hétköznapokban?

Játékosításnak számít, amikor jutalmazzuk a gyermeket, ha elvégzi a feladatát. Akkor is játékosítás részesei vagyunk, amikor gyűjtjük a pontokat vásárláskor, hiszen ebben az esetben is különböző módszerekkel, technikákkal próbálnak rávenni minket egy cselekvésre. A játékosítás négy legnagyobb felhasználási területe a HR, az oktatás, a marketing és az IT fejlesztés.
Sokan gondolják úgy azok közül, akik már hallottak a játékosításról, hogy mindent meg lehet vele oldani, de ez így nem igaz. Gyakran azért nem elég jó, vagy hatékony egy folyamat, mert valamilyen funkcióbeli probléma van benne. Ha ezeket megszüntettük, utána érdemes a játékosítással foglalkozni.

Mikor kerültél kapcsolatba ezzel a témakörrel? Nincs sok követője itthon.

Nem sokan foglalkoznak vele valóban, de egyre többen. Még egyetem alatt, 2014 környékén összeálltunk néhányan és elkezdtünk kommunikációs, nyilvános beszéd és vezetői képességek területén készségfejlesztő tréningeket tartani felsőoktatási hallgatóknak Kollektíva név alatt és folyamatosan kerestük az új lehetőségeket. Ekkor futottam bele a "gamification" (gamifikáció - játékosítás) területébe, amivel kapcsolatban úgy gondoltam, hogy ez az arany tojást tojó tyúk. Persze kiderült, hogy nem olyan egyszerű felhasználni ezeket a módszertanokat. Csak külföldi forrásanyagokat találtam a témában, rengeteg blog, videó, illetve konferencia szól a játékosításról. Most már ez a vállalkozásunk fő profilja.

Annyira, hogy egy könyvet is írtál a témában.

Magyarországon jelenleg három könyv foglalkozik a játékosítással. Az egyik egy külföldi írás fordítása, ami jól elmagyarázza az alapokat és vannak benne példák is, de nem lehet megtanulni belőle tervezni. Fromann Richárd egy saját modellt dolgozott ki arra, hogy meghatározza, az emberek milyen játékos típusokba sorolhatók be, a tervezést azonban kevésbé magyarázza el. Nagyon hiányzott számomra egy olyan könyv, ami leírja az alapokat és megtanítja a használatát. Írtam egy könyvet, amit én is megvennék.


Pillanatkép a tavalyi GAMAKO-ról, Damsa Andrei előadás közben

 

Tavaly megrendeztétek az első, tematikus, játékosításról szóló konferenciát.

2017 novemberében eljutottam egy gamification témájú konferenciára Nagy-Britanniába, akkor határoztam el, hogy ilyet itthon is rendezni kell, mert igény lenne rá. Korábban is voltak hazai rendezvények, amik érintették ezt a témakört 1-2 előadás erejéig, de kifejezetten erről szóló konferenciát még nem rendeztek. Tavaly megtartottuk az első GAMAKO-t (Gamification Magyarország Konferencia) Veszprémben, idén pedig a másodikra készülünk május 25-én az Agórában.
Ahhoz, hogy megfelelően használjuk a játékfolyamatokat, valamennyire ismerni kell a játékokat és a játéktervezést, de mellette alkalmazott pszichológiából és viselkedés gazdaságtanból is használunk fel trükköket annak érdekében, hogy megértsük, miként hoznak döntést az emberek különböző helyzetekben. Ezt a különböző típusú tudást egy konferencia keretén belül tudjuk a legjobban összegyűjteni és átadni.
A helyszín pedig lokálpatriotizmus miatt lett Veszprém. Minden jó rendezvény a fővárosban van, erre ellenpélda a GAMAKO. Az első évben kapott visszajelzések alapján jól döntöttünk.

Kiknek szól a GAMAKO?

Jellemzően szolgáltatással foglalkozó cégektől érkeznek érdeklődők, esetleg egyéni vállalkozók. Marketing és IT területről is jönnek látogatók, vagy támogató segítő foglalkozású személyek. Az előadókat úgy állítottuk össze, hogy minden előadásból haza tudjanak vinni valami kézzelfogható dolgot a résztvevők.
A nap folyamán szó lesz a játékosított oktatásról, a digitális termékek esetében a felhasználói élmények javításáról, arról, hogy miként lehet izgalmas történetet építeni egy projekt köré, eladás hangzik el a maggyőző marketingszövegről, illetve arról is szó lesz, hogy miként kell jó közösséget építeni és fenntartani hosszú távon.
 

Ezt már olvasta!?

Nyílt napok a Pannon Egyetemen

Az esemény célja, hogy részletesebb tájékoztatást nyújtsanak az egyetem által kínált továbbtanulási lehetőségekről, ösztöndíjakról és a felvételi eljárásról.

Visszaélnek a telekommunikációs cég nevével

Ön elhinné, hogy ezt a levelet a Magyar Telekom küldte? "Az on reeszere uj szamlat allitottunk ki."

Kerékpárt kapott a rendőrségtől

Veszprémi hölgy lett a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság közlekedési kampányának nyertese.

Fricska kiárusítás jótékony célra

Minden szék, asztal, lámpa, fotel, váza, puff árcímkét kap aranyvasárnap, a bevételt a kórház koraszülött osztályának ajánlják fel.

Ízelítő a veszprémi piac áraiból

Az őstermelők 63 asztalon zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot, tojást, mézet, gombát, erdei termékeket, lekvárt, vágott baromfit, füstölt árut, tejtermékeket árulnak.

Na-Bed