Folyamatos a strandok vizének minőség-ellenőrzése

Írta:  8200 Veszprém június 30 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Népegészségügyi feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a megye területén lévő fürdőhelyek vízminőségét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. 

A szezon előtt lefolytatott helyszíni szemlék alapján mind a strandok vízminőségét, mind az üzemeltetés feltételeit rendben találták a szakemberek. A nyár folyamán havonta vesznek vízmintát a fürdőhelyeken.

Veszprém megyében a Balatonon 64, a kislődi Hámori tavon 1, a Nagyteveli víztározón 1, a vinár-marcalgergelyi Joó tavon szintén 1 ellenőrzött fürdőhely található.

A strandok vízminőségét általában szezononként négyszer vizsgálják az akkreditált laboratóriumokban vízminta alapján. Veszprém megye strandjait a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya ellenőrzi. A vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felülete tiszta-e, tavak esetében fellelhetőek-e nagyobb mennyiségben toxinokat termelő baktériumok.

A fürdővizek minősítése – uniós irányelv alapján – az aktuális és az azt megelőző három év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ hatáskörébe tartozik. Veszprém megye strandjai a 2015-2018-as éveket alapul véve szinte minden esetben kiváló minősítést kaptak: https://www.antsz.hu/data/cms82486/termeszetes_furdovizek_2018.pdf .
 

Ezt már olvasta!?

Hamarosan jönnek az e-receptek

A gyógyszerészek már várják az átállást a papír alapú receptről az elektronikusra.

Lezuhant egy fiú egy tizenhat méter magas sziklafalról a Bakonyban vasárnap délután, súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Ifjú Muzeológusok Köre

Általános iskolás felső tagozatos korosztály számára múzeumi ifjúsági szakkört hirdet a Laczkó Dezső Múzeum.

Emelkedik az üzemanyagok ára

A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból az MTI.

Megteltek a strandok

A nyáriasan meleg idő sokakat bátorított, hogy megfürödjenek a Balatonba.

Na-Bed