Egy komoly városnak illik, hogy legyen egy hozzá illő bora

Írta:  8200 Veszprém július 09 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Veszprém Város Bora 2019-ben a Varázslat fantázianévvel ellátott olaszrizling lett a csopaki Söptei pincészettől.

Az idei a harmadik alkalom, amikor megnevezzük a város borát - mondta Porga Gyula polgármester a hivatalos bejelentés alkalmával a Rozé, Rizling és Jazz napokon hétfőn este.

Martonosi Zsolt, gasztro és borszakértő, a Balatoni Kör képviseletében arról beszélt, hogy ez az első év, amikor a városban működő éttermek választották ki ezt a bort, amely valamennyi étteremben elérhető lesz. - Nincs még egy olyan megye, ahol ennyi jó borvidék van, a négyből három világszintű - húzta alá.

Söptei Zsolt, a nyertes borászat vezetője mutatta be a nyertes Söptei pincészet 2017-es évjáratú csopaki olaszrizlinjét, amit a helyszínen meg is kóstolhattak a vendégek.


Söptei Zsolt és Porga Gyula
 

Veszprém Város Bora 2019-ben a Varázslat

A csopaki Söptei pincészet borát választotta a zsűri a Veszprém Város Bora 2019-es címre. Ez az a bor, mely egy éven keresztül összeforr a város nevével, mely jelen lesz az ünnepségeken, díjátadókon. A nagy múltra visszatekintő Söptei pincészet neve önmagában is garancia a minőségre, Veszprém városával együtt pedig egymást erősítik.

Az öt generációt felölelő családi vállalkozás története 1850-ben kezdődött Nemespécselyen. A család csopaki kötődése az 1970-es évek elején kezdődött, majd a rendszerváltás után, az 1990-es évek közepén a három hónapos kalandnak induló németországi munkalátogatás során szerzett tapasztalatok hatására immár 25 éve töretlen fejlesztés és fejlődés vette kezdetét a Söptei családban. A külhoni szőlő- és borgazdálkodás terén szerzett tapasztalatok radikálisan megváltoztatták a Söptei-fivérek szemléletét. A családi tradíció és a németországi hónapok Zsoltnak és Róbertnek életre szóló szerelmet és elköteleződést hoztak. A vállalkozás jelenleg közel 7 hektáros szőlőterületen változatos reduktív technológiával készült borokkal és mindehhez szorosan kötődő – és a balatoni gasztronómia egyik kulthelyének számító – étteremmel rendelkezik. Zsolt magas beltartalmú, hosszú ízvilágú, gyümölcsös, üde és fiatalos borokat készít, míg éttermünkben Róbert kifinomult, sajátos ízeket kínáló, a balatoni vendéglátásban napjainkban megszokott trendekhez illeszkedő újragondolt fogásokkal kápráztatja el az étterem vendégeit. A Söptei borászat már eddig is számos rangos nemzetközi szakmai versenyen szerepelt kiválóan, míg az étterem komoly országos hírnévre és népszerűségre tett szert.
 

SÖPTEI Varázslat 2017 (olaszrizling, száraz fehérbor, HegyBor-kategória)

Magas beltartalmi értékekkel, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel rendelkező reduktív olaszrizling. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A Söptei Varázslat a HegyBor-kategória képviselője. A HegyBor olaszrizlingből készül, a termőhelyének karakterét kihangsúlyozó tartalmas balatoni bor, egyben a Vinea Balaton második szintje. Elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készítjük. A Vinea Balaton program HegyBor-kategóriájának célja a Balaton-környéki történelmi szőlőhegyek olaszrizling borainak közös kommunikációja, és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. A Vinea Balaton program „hegy” megjelölései a mindenkor hatályos hegyközségi térképek szerint feltüntethető földrajzi megjelöléseket követik. Cél, hogy az egyes földrajzi egységek termőterületei hasonló méretűek legyenek, és ne haladják meg jelentősen a néhányszáz hektáros méretet. A Vinea Balaton HegyBor-kategóriába nevezett borok elbírálása a BalatonBornál is alkalmazott „Origó kóstoló” szerint történik.


Martonosi Zsolt, Söptei Zsolt, Porga Gyula és Mészáros Zoltán

 

Ezt már olvasta!?

Valamennyi vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján.

Tél a Bakonyban

Az MTI fotósa, Máthé Zoltán a téli Bakonyban sétálgatott fényképezőgépével.

Tartalmas programok a Költészet napjához kapcsolódva

Versmondásért színházjegyet adnak a költészet napján Veszprémben.

Jelentősen nő a bankkártya-elfogadóhelyek száma

Mindez a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó programjának segítségével jön létre - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Leszállt egy Cessna kisrepülő hétfőn az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán.

Na-Bed