Nyakunkon a fűtési szezon

Írta:  VKSZ szeptember 27 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Délutánonként, esténként bizony már hűvös levegő fogad a lakásban, lassan ideje fűtés kapcsolni. Ez egyszerűbb annak, akinek saját kazánja van, de nem mindig egyértelműek a teendők távfűtött épületek esetén.

Távfűtésű lakások esetében a fűtésindítás egyik legalapvetőbb feltétele a belső fűtési rendszerek légtelenítése. Mivel a fűtési rendszerek eltérnek, így a légtelenítésük is másképpen történik. A légtelenítés lehet központi, lépcsőházankénti, strang, illetve strang páronkénti vagy helyi, azaz radiátoronkénti légtelenítés. A VKSZ Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló partnereinknél szakembereink, míg a szerződéssel nem rendelkezőknél a közös képviselők által megbízott szakemberek végzik a légtelenítést - közölte a cég. 

Légtelenítésnél fontos, hogy a radiátorok előtti elzáró, illetve szabályozószelepek nyitott állapotban legyenek, így biztosítva, hogy a levegő távozhasson a légtelenítési pontok felé. A távfűtött épületek jelentős részében előfordul, hogy a felhasználó hiába nyitja ki a szelepet, a levegő akkor is beszorul a radiátorba, mely probléma csak a fűtés indításakor észlelhető (nem fűt, vagy csak részben fűt a radiátor).

A jelenség magyarázata, hogy a szeleptányér leragad a szelepülésre. A leragadás sokszor a termosztatikus radiátorszelep helytelen használatából adódik. Hibás gyakorlat ugyanis a fogyasztók körében, hogy a fűtési szezon végével teljesen elzárják a radiátorszelepeket (a nyári melegben a termo fejben lévő hő patron a szeleptányért ráfeszíti a szelepülésre) és csak a fűtési idényben nyitják meg.

Kérik, használják ki a termosztatikus radiátorszelep nyújtotta lehetőségeket az egyenletes hőmérséklet elérése érdekében, illetve kerüljék a szelepek hosszabb ideig történő lezárását, mely a szelepek időszakos kinyitásával elérhető. Javasolják, hogy szelepleragadás esetén pedig szakemberek segítségét vegyék igénybe.
 

Ezt már olvasta!?

Amit nem csalt ki, azt ellopta

Egy 49 éves veszprémi nő nyugdíjas ismerőseitől csalt ki közel félmillió forintot, de ez nem volt elég neki.

1+1 %: felajánlani jó

Az szja 1+1 %-áról idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

Elképesztő dolgok a szelektív gyűjtőkben

Minden gyűjtőedény oldalán matrica segíti az eligazodást, pontosan mi az a hulladékfajta, ami az edénybe kerülhet. Néha hiába.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

2019 nyarára elkészül a Budapest-Balaton kerékpárút

A következő két évben "soha nem látott mértékű", kerékpáros turizmust érintő fejlesztés valósul meg Magyarországon.

Bakony Média névjegykártya