Nyakunkon a fűtési szezon

Írta:  VKSZ szeptember 27 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Délutánonként, esténként bizony már hűvös levegő fogad a lakásban, lassan ideje fűtés kapcsolni. Ez egyszerűbb annak, akinek saját kazánja van, de nem mindig egyértelműek a teendők távfűtött épületek esetén.

Távfűtésű lakások esetében a fűtésindítás egyik legalapvetőbb feltétele a belső fűtési rendszerek légtelenítése. Mivel a fűtési rendszerek eltérnek, így a légtelenítésük is másképpen történik. A légtelenítés lehet központi, lépcsőházankénti, strang, illetve strang páronkénti vagy helyi, azaz radiátoronkénti légtelenítés. A VKSZ Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló partnereinknél szakembereink, míg a szerződéssel nem rendelkezőknél a közös képviselők által megbízott szakemberek végzik a légtelenítést - közölte a cég. 

Légtelenítésnél fontos, hogy a radiátorok előtti elzáró, illetve szabályozószelepek nyitott állapotban legyenek, így biztosítva, hogy a levegő távozhasson a légtelenítési pontok felé. A távfűtött épületek jelentős részében előfordul, hogy a felhasználó hiába nyitja ki a szelepet, a levegő akkor is beszorul a radiátorba, mely probléma csak a fűtés indításakor észlelhető (nem fűt, vagy csak részben fűt a radiátor).

A jelenség magyarázata, hogy a szeleptányér leragad a szelepülésre. A leragadás sokszor a termosztatikus radiátorszelep helytelen használatából adódik. Hibás gyakorlat ugyanis a fogyasztók körében, hogy a fűtési szezon végével teljesen elzárják a radiátorszelepeket (a nyári melegben a termo fejben lévő hő patron a szeleptányért ráfeszíti a szelepülésre) és csak a fűtési idényben nyitják meg.

Kérik, használják ki a termosztatikus radiátorszelep nyújtotta lehetőségeket az egyenletes hőmérséklet elérése érdekében, illetve kerüljék a szelepek hosszabb ideig történő lezárását, mely a szelepek időszakos kinyitásával elérhető. Javasolják, hogy szelepleragadás esetén pedig szakemberek segítségét vegyék igénybe.
 

Ezt már olvasta!?

Kábítószert termesztett a garázsban

Egy 36 éves férfi és két helyi lakos ellen indítottak nyomozást a veszprémi rendőrök kábítószer birtoklás miatt.

Három évtizedes visszaemlékezés

Karácsony előtt néhány nappal ünnepelte a Veszprém Tv a 30. születésnapját. A több órás élő műsorfolyam legemlékezetesebb pillanataiból válogatás készült.

Új emlékművet avattak az aradi vértanúk emlékére

A 13 aradi vértanú kivégzésének 170. évfordulójára emlékeztek Veszprémben.

Az operett csillagai Veszprémben

Idén második alkalommal rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operett-fesztiválját 2019. június 20-23. között.

72 óra alatt huszonhat ittas vezető

A Veszprém megyei rendőrök az elmúlt hétvégén huszonhat ittas járművezetővel szemben intézkedtek, közülük kettő balesetet okozott.

Na-Bed