Új emlékművet avattak az aradi vértanúk emlékére

Írta:  8200 Veszprém október 06 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A 13 aradi vértanú kivégzésének 170. évfordulójára emlékeztek Veszprémben.

A vasárnap délutáni ünnepségen elhangzott, 2018-ban Veszprém Város Önkormányzata a közelgő 170. évforduló alkalmából a 13 aradi vértanú tiszteletére új emlékmű állításáról határozott.

Porga Gyula ünnepi beszédében kiemelte, a 13 aradi vértanú kivégzésének 170. évfordulóján egy nagyszerű új emlékmű avatásával tisztelgünk a hősök emléke előtt. Köszönetet mondott Veszprém örmény nemzetiségű polgárainak, valamint a nemzetiségi önkormányzat képviselőinek azért, hogy az új emlékmű mától mind a 13 aradi mártír emlékét őrizheti, közte a két örmény nemzetiségű vértanúval, akik a magyar szabadság ügyéért harcoltak és áldozták életüket. A Veszprémi Örmény Önkormányzat az aradi vértanúk közül az örmény származású Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes emlékére a rendszerváltozást követő időszakban emlékművet állítatott. Ennek helyén áll most Ashot Baghdasaryan nagyszerű szobrászművész alkotása, amely mától az örmények és magyarok szabadságért folytatott közös harcának is emléket állít.


A képre kattintva galéria nyílik

 

Az új emlékművet Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be.

Az ünnepségen közreműködtek a Veszprémi Petőfi Színház színművészei, Kőrösi Csaba és Oberfrank Pál, továbbá Gurgen Ovsepian operaénekes, valamint a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar.
 

Ezt már olvasta!?

Közlekedésfejlesztés az iparterületen

Megoldódik a terület csapadékvíz-elvezetése, járdával közös kerékpárút épül, valamint új parkolókat is kialakítanak a Henger utcában.

Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

Rekordot döntött a világ kávéexportja

A világtermelés elmarad a kereslettől.

Megdöntötte Veszprém a "Közös érintés" rekordját

"A legtöbb személy által egyszerre, egy időben adott tenyérlenyomat magyar rekordját" sikerült megdönteni a Lovassy László Gimnáziumban szombaton.

Öt új légiós a Telekom Veszprémnél

Öt külföldi és egy magyar kézilabdázó érkezését jelentette be pénteken a Telekom Veszprém.

Na-Bed