Új emlékművet avattak az aradi vértanúk emlékére

Írta:  8200 Veszprém október 06 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A 13 aradi vértanú kivégzésének 170. évfordulójára emlékeztek Veszprémben.

A vasárnap délutáni ünnepségen elhangzott, 2018-ban Veszprém Város Önkormányzata a közelgő 170. évforduló alkalmából a 13 aradi vértanú tiszteletére új emlékmű állításáról határozott.

Porga Gyula ünnepi beszédében kiemelte, a 13 aradi vértanú kivégzésének 170. évfordulóján egy nagyszerű új emlékmű avatásával tisztelgünk a hősök emléke előtt. Köszönetet mondott Veszprém örmény nemzetiségű polgárainak, valamint a nemzetiségi önkormányzat képviselőinek azért, hogy az új emlékmű mától mind a 13 aradi mártír emlékét őrizheti, közte a két örmény nemzetiségű vértanúval, akik a magyar szabadság ügyéért harcoltak és áldozták életüket. A Veszprémi Örmény Önkormányzat az aradi vértanúk közül az örmény származású Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes emlékére a rendszerváltozást követő időszakban emlékművet állítatott. Ennek helyén áll most Ashot Baghdasaryan nagyszerű szobrászművész alkotása, amely mától az örmények és magyarok szabadságért folytatott közös harcának is emléket állít.


A képre kattintva galéria nyílik

 

Az új emlékművet Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be.

Az ünnepségen közreműködtek a Veszprémi Petőfi Színház színművészei, Kőrösi Csaba és Oberfrank Pál, továbbá Gurgen Ovsepian operaénekes, valamint a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar.
 

Ezt már olvasta!?

Közösen felügyelik a tisztaságot

Közös akciót indított az illegális hulladéklerakók ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság, a helyi közterület-felügyelet és a veszprémi Dózsa polgárőrség a napokban.

Civil egyesületek ünnepe

10. alkalommal rendezték meg a civil napot Veszprémben, ahol a város civil szervezetei mutatkoztak be a helyieknek.

Megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat

Az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan október első hetében hazánkban is megkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése.

Nehezen megy a tolatás Veszprémben, sok a koccanás a parkolókban

Tudatosabb hozzáállással és nagyobb körültekintéssel megelőzhetők a balesetek.

Az összforgalom meghaladta a 192 milliárd forintot. A számítástechnikai szektor csökkent.

Bakony Média névjegykártya