Egy őszinte bocsánatkérés felér egy szerelmi vallomással

Írta:  8200 Veszprém február 14 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A házasság alatt folyamatosan alakulnak ki a különböző identitások. Össze kell hangolni a családi mintákat, ez pedig időnként “csatával” jár.

Mitől működik a házasság? - erre igyekezett választ adni előadásában Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta a Házasság hete rendezvényén a Veszprém Agórában a napokban. Szó volt a házasság működéséhez szükséges tényezőkről, a párválasztásról, a viszonyrendszerek kialakításáról, valamint az élő kapcsolat mindennapi ápolásáról.

Hamar választ kaptunk, hogy kinek mennyire fontos egy kapcsolat, a helyszínen többnyire a hölgyek képviselték magukat, akik gyakran lelkes bólogatással értettek egyet az elhangzottakkal.

Vannak jelek, amik már az elején azt mutatják, nem lesz sikeres a házasság - kezdte gondolatmenetét a szakember. Ilyen, ha azért választjuk a párunkat, hogy megmentsük, vagy éppen otthonról menekülünk. Az agresszív férfi sem jó választás, biztos, hogy hosszú távon nem lesz harmonikus az élet. “Gyakran mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ami izgalmas, de nem előnyös” - vetette fel a pszichológus, hozzátéve, sok esetben az azonos nemű szülő áll előttünk mintaként.

Mintegy ötven évvel ezelőtt nem volt fontos szempont a szerelem a házassághoz, mára ez jelentősen megváltozott.

Szükség van a szerelemre, az intimitásra, a birtoklási vágyra. Jót tesz, ha a szerelem mellé szenvedély is társul.

A választás mellett időt is kell hagyni arra, hogy megismerjük egymást. “Erre találták fel régen az udvarlást” - jegyezte meg mosolyogva. Ő maga például négy évig udvarolt, pedig az első találkozáskor tudta, hogy megtalálta az igazit. “Az is megesik, hogy a szerelem elvakít, de meggondolandó, hogy érdemes e vakon párt választani” - mutatott rá.

Ha megtaláltuk a párunkat, jöhet a házasság, ami sokak véleményével ellentétben, nemcsak egy papír. “Elköteleződést jelent, nyilvánosan felvállaljuk a másikat, felelősséggel tartozunk egymásért.” Egy élettársi kapcsolatnak nincs ilyen súlya. A pszichológus rámutatott, a házaságban élők boldogabbak, és az esetükben kisebb a lelkibetegségek aránya, mint a magányosok között, vagyis “orvosilag is javallott” - jegyezte meg derültséget okozva.

A házassság alatt folyamatosan alakulnak ki a különböző identitások.

Össze kell hangolni a családi mintákat, ki kell alakítani a közös programokat, a kommunikációs formákat.

A jó házasságban is elkerülhetetlenek a konfliktusok, főleg a kapcsolat elején. Létre kell hozni a szerepeket, a hierarchiát, ehhez meg kell vívni a meccseket, azonban a tetlegesség elfogadhatatlan! Fontos a házaspárok közötti versengés, de ez ne legyen minden területre igaz és nem szabad külső szemlélőt bevonni.

Ne aludjunk el haraggal! - ez lehetne egy általános jó tanács, ugyanis sok idő telik el reggelig, közben az ember megmagyarázza magának, hogy miért haragszik, önigazolást nyer a haragja. “Egy őszinte bocsánatkérés felér egy szerelmi vallomással.”

A házasságkötést követően - optimális esetben - 1-2 évvel jöhet az első gyermek, aki azonban nem kerülhet egyik szülő helyére sem,

hiszen a kapcsolatuk előbb volt, ez az élet rendje. Később elengedni is könnyebb lesz így a gyermeket, ha eljön az ideje.

Aki úgy érzi, hogy a megfelelő körülményeket megteremtve felkészült a gyermekvállalásra, az már elkésett vele, hiszen a baba egy jólétbe érkezik. “Rendkívüli változásokkal jár az első gyermek. A szülők elvesztik a keresztnevüket és apa és anya lesz belőlük.”

A gyermeknevelés izgalmas, napi 24 órás feladat. “Csak az tudja milyen gyermeket nevelni, akinek nincs. Mindenki más csak próbálja.” Az elsőt kellene jól megnevelni, de vele kísérletezünk a legtöbbet - emlékezett vissza saját életére.

Idővel a “szenvedély szerelem” helyét átveszi - ahogy a szakember fogalmazott - a “társ szerelem”, ami összetettebb mint a szeretet.

Fontos, hogy a gyermek mellett is legyenek kettesben a párok,

figyeljenek egymásra, alakítsanak ki közös programokat, beszélgetéseket. “Használjuk a spontán bókokat, de ne azért, mert kötelező. Tisztelettel legyünk egymás iránt, mindig erősítsük meg, hogy szükségünk van a másikra.”

Végezetül elhangzott, gyakran kell dicsérni a másikat. “A nőnek a férfit, de nem azért mert megérdemli, hanem mert szüksége van rá; a férfinek pedig a nőt, már csak azért is mert elvett minket” - árulta el, mitől működik a házasság, hozzátéve, a legtöbb férfi rosszul tűri, ha nem ő a családfő. “Irányíthat a nő, csak a férj ne vegye észre!”
 

Ezt már olvasta!?

Nem volt bomba a Keleti pályaudvaron

Egy elhagyott csomag okozott fennakadást az állomáson hétfőn délelőtt.

A közönséggel együtt díszítettek

A Veszprémi Petőfi Színház hagyományteremtő céllal idén is a közönséggel együtt díszítette fel karácsonyfáját.

Több tucat gyermektől vettek ujjlenyomatot

A legkisebbeknek szerveztek baleset-megelőzési programot a Jutasi úti városrészben.

Így változnak a menetrendek az ünnep alatt

A veszprémi helyi járatok menetrendje is változik a következő napokban. 

Kocsit cserélt, majd rendszámot

N. Balázzsal szemben egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Veszprémi Rendőrkapitányság.

Na-Bed