Az UNESCO zenei városa lett Veszprém

Írta:  8200 Veszprém október 31 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az UNESCO által alapított díjat Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címmel és az UNESCO kreatív városok hálózatának tagságával érhette el - reagált a díjra Porga Gyula polgármester. 

Emélkeztetett, az alapító tagok között olyan nagyvárosok szerepelnek, mint például Liverpool, a Beatles városa, Mannheim, amely a Popakademie, Európa egyetlen könnyűzenei egyetemének otthona, a kolumbiai főváros Bogota, a reggae fővárosa, a jamaikai Kingston, Sevilla, a flamenco hazája, Bologna és Kansas City, illetve a szűken vett régióból a lengyel Katowice, a cseh Brno és szintén most került be a szerb Vranje. Ezt a sort erősíti Veszprém.

Közleményében a úgy fogalmazott a polgármester, hogy mi nem elsősorban egy-egy világszerte ismert zenekarral vagy eseménnyel büszkélkedtünk, hanem a zene társadalmi összefüggéseire. Arra, hogy Veszprém zeneszerető város, azaz számunkra nem csak a profik, a nagy nevek a tömegesemények a fontosak, hanem az, hogy a zene mennyire része a mindennapoknak, hányan játszanak amatőrként vagy kedvtelésből hangszeren, hogyan épít a zene közösségeket, tölti meg tartalommal a város lakóinak mindennapjait, hogyan használjuk az oktatásban, a szabadidő színvonalas eltöltésében. Persze az UtcazeneFesztivál, a VeszprémFest, az Auer fesztivál jó okot adnak a büszkeségre, de ennél mélyebbre ásunk. Mi nem egy-egy műfajt, nem egy-egy eseményt, hanem magát a zenét, mint az emberek és közösségek közötti kommunikáció eszközét emeltük ki.

Porga Gyula szerint a részvétel a stratégiánk kulcsgondolata – részvétel, minden, hogy milyen szerepben, milyen műfajban, milyen életkorban, mert a zene a társadalom és az egyén szintjén is rengeteget tesz hozzá az élethez. Ezért szeretnénk a zenélést elősegítő közösségi helyszíneket létrehozni, zenetanulást ösztönözni, inspiráló eseményeket a városba hozni. Egyszóval: a bázist szélesíteni, aminek egyébként egyenes következménye, hogy ha a piramis alapja széles, akkor a csúcsa is magasabbra törhet, tehát a legmagasabb szintű produkciók nőhetnek ki a tömeges részvételből hosszútávon.

Nem mellesleg a város gazdaságát, turizmusát is fejleszti és jól illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosának gondolatához is - zárta gondolatát a polgármester. 
 

Ezt már olvasta!?

Látogatási tilalom

Az egész kórházra érvényes látogatási tilalmat rendeltek el Veszprémben. 

Csökkentette bruttó 8 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

Civil egyesületek ünnepe

10. alkalommal rendezték meg a civil napot Veszprémben, ahol a város civil szervezetei mutatkoztak be a helyieknek.

A világ 500 leggazdagabb emberének a vagyona 25 százalékkal nőtt tavaly

A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona idén mintegy 25 százalékkal, 1200 milliárd dollárral, 5900 milliárd dollárra emelkedett.

Haza akarják vinni a képeit

Még néhány hétig lehet megcsodálni Gáspár Gábor képeit a Szilágyi László Utcagalériában.

Bakony Média névjegykártya